Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mannsguden

 Kristendommen, islam, jødedommen og hinduismen bygger alle på hellige tekster som insisterer på at kvinner må underordne seg menn. Religionshistorikeren Jeanette Sky fra universitetet i Trondheim skriver om den saken i boka Kjønn og religion.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

 Kristendommen, islam, jødedommen og hinduismen bygger alle på hellige tekster som insisterer på at kvinner må underordne seg menn. Religionshistorikeren Jeanette Sky fra universitetet i Trondheim skriver om den saken i boka Kjønn og religion.


– Russisk-ortodokse kristne døper jentebarn utenfor kirken, så de kan bli rene nok til å komme inn. Guttebarn bæres inn i kirkerommet i triumf for å bli døpt …

 

– De patriarkalske systemene er selvsagt skapt av maktinteresser, og maktinteresser har forsteinet kvinneundertrykkende tradisjoner, selv i moderne samfunn som har endret synet på kjønn. Men du finner ulike oppfatninger av hvordan hellige tekster skal tolkes. For de konservative står Guds ord fast – mens de egentlig snakker om menns nedskrivinger og menns historiske tolkninger. Ikke minst i islam mener mange at ordene er åpenbart i så sterk forstand at Koranen egentlig ikke kan oversettes fra arabisk – og at arabisk er Guds språk.

– Hvorfor er kritikk av islam tabu blant vestlige intellektuelle?

– Å skrive om islam er en vanskelig balansegang. Ting kan bli oppfattet som kritikk – som det og er elementer av – og dermed støtte en Frp-populisme som kan tippe over i rasisme.

– Når intellektuelle gjerne går løs på kristendommen, men stempler saklig islamkritikk som hets, skapes det vel hatefulle bloggere?

– Utvilsomt. Også menn lider under tradisjonene, fordi de eldre mennene har makt over de yngre. Om menn har retter, har de også plikter – til å forsørge kvinnene. Er de arbeidsløse, klarer de det kanskje ikke. Misnøye utnyttes av islamistene. Mange mener også at den muslimske verden har blitt undertrykket av Vesten …

– Universitetslektor Kjell Madsen forklarer det slik: Napoleon med sin hær gikk i land i Egypt i 1798, og så kom karikaturene av profeten og så ble Rushdi opphøyet til «sir» i England… En FN-rapport hevder derimot at fattigdom i den arabisk verden mest skyldes dogmatisk religion.

– Ja. Og her oppstår det underlige allianser: Saudi-Arabia er det mest konservative muslimske landet, der Al Qaida hadde sine røtter. Amerikanske soldater sikrer makthaverne. USAs normale kritikk av slike regimer viker lett for strategiske oljeinteresser.

– Under et foredrag i Oslo måtte Klassekampens journalist sitte langt bak. Hun var likevel begeistret - fordi Tariq Ramadan snakket om respekt og toleranse. Ikke så mye respekt for kvinner og barn at de kunne sitte foran, ikke så mye toleranse at de kunne sitte sammen med mennene, men likevel … Får vi et tilbakeslag for nordiske kvinners status?

– Kanskje vi får det uansett? Jenter skal være prinsesser. Leketøysbutikkene er delt i en rosa jenteavdeling og en militærgrønn gutteavdeling. Populærkulturen framstiller jenter som sexobjekter, som skal vise fram kroppen.

– Vestlige jenter som vil dekke kroppen på stranda får lov av familien. Bikinien har vel også noen bekvemmelighetsfordeler framfor burka?

– Sikkert. Mange kvinner kastet gladelig skautet da de kom til Vesten på 70-tallet. Noen av døtrene deres tar det nå på for å vise sin tilhørighet. Ja, jenter har rett til å velge skaut, men valget forutsetter et kulturelt krav om at kvinner må dekke seg til.

– Vi har respekt for religiøse fordommer. Hvis et enkeltmenneske mente at kvinner måtte tildekkes eller at griser er urene, at gutter må omskjæres og paven må ha penis eller at den som forlater et livssyn må drepes – da ville han bli sett på som gal.

– Religion er ikke bare snille systemer som søker det hellige. Presteskapet har fått makt til å utrykke seg på Guds vegne og gi regler. Religionsfrihet kræsjer ofte med menneskerettighetene og ytringsfriheten. Angsten for å krenke menneskers religiøse forestillinger er moderne og positiv – men kan også hindre nødvendig kritikk.

– Jeg krenkes av dem som mener at jeg og mine fortjener helvete. Selv skal de behandles skånsomt, med loven i hånd … Hvordan skapes en historisk- kritisk tekstforståelse?

– Rigid religionsforståelse støtter foreldrenes makt. Velferdssystemer som tar vare på de eldre, vil bidra til en moderne skrifttolkning, slippe til andre stemmer. Når fattige ikke kan lese, får imamene stor innflytelse. Utdannelse betyr også mye.

Religion er nærmest et universelt fenomen?

– Ja, det er en måte å skape mening på, forklare det uforklarlige, som sykdom og død. Det er og menneskets glede over å skape symboler og vakre fortellinger som kan opphøyes som guddommelige. Og hvis maktinteressene har Gud på sin side, stiller de sterkt.

– Ateisten Thomas Wyller tror at uten noe overordnet å stå til ansvar for, forfaller vi til rå egoisme.

– Men ikke han selv? New Age er jo en selvutviklingsreligion, som tror på energier i universet som strømmer inn i mennesket – og noen retninger passer helt til markedsliberalismen. Depac Chopra ser penger som en energi som må holdes i omløp av kosmiske grunner. Blir du syk er det din feil: Du har tenkt negativt. I USA har de jo dårlige velferdsordninger.

– Kan likevel religion avspeile det ikke-rasjonelle ved virkeligheten?

– Positivt ved religion er lengselen etter en åndelig dimensjon. Mennesket styres ikke bare av rasjonalitet. Troen på Gud har gitt mye vakker musikk, bildekunst og diktning.

– Harry Potter? Tolkien? Lengsler ut av snusfornuftens fengsel?

– Moderniteten behøver kanskje ikke bare være kald rasjonalitet? Også på 1930-tallet, under depresjonen, fikk vi i USA en kraftig interesse for eventyr og magi. Krisetider gir kanskje lengsler mot en annen virkelighet. Kanskje som flukt, i beste fall mot nye samfunnsformer.

– Ulike religioner og retninger kan ikke være sanne alle sammen. Hadde D. Høybråten vokst opp i Iran, ville han vært muslim. Himmel og helvete bestemmes av når og hvor du er født …

– Det tenker de troende neppe mye over. Den tradisjonen du vokser opp med, veves inn i ditt liv – og blir sann. Nå er det jo prosesser med samtaler på tvers av religionene. New Age hevder at det fins flere svar på samme spørsmål.

– Evig helvete for å komme fram til et ukorrekt livssyn, det reiser tvil om Herrens moral. Jeg har spurt troende om hvordan de vil trives i himmelen, når en kjær bror og en nabo og kineserne er et annet sted …

– Helvete tones ned i forkynnelsen …

– …. på Østlandet, ja ….

– … Folk som tror på helvete, og engler og demoner, tror på en fundamental kamp mellom godt og ondt. Det må være slitsomt – eller alt faller på plass.

– Jesus sa ikke noe om homofili, abort, sex før ekteskapet eller kvinnelig underordning. Han krevde at de rike skulle dele med de fattige. Koranen krever barmhjertighet. Men kirken tenner bare på saker som har med kjønnsorganer å gjøre. Moskene vil kontrollere kvinnene og raser mot krenkelser … Pussig - at Gud skal være så besatt av å hindre homofil sex?

– Familien var uviktig for Jesus – den skulle man forlate. Det er vel ideen om forplanting som er sentral for makteliten, som vil bevare samfunnsstrukturen. Slik blir religion brukt selv på tross av skriftene. Det gjelder også å finne gode fiender, som ikke truer noen. Det har aldri eksistert en hær av homofile, klare til å rive ned religionen.

– Kan ateisme slå over i skjult religion? Maoismen … nå tror mange glødende på teknologi, vekst, globalisering.

– Ideologier har mye felles med religion: Forestillinger opphøyes til trossannheter som unndrar seg kritikk og alternative verdensbilder. Det er skummelt når mennesker mener at det bare fins en sannhet – og det er min egen.

– Nær-døden-opplevelsene? Det ser ut til at bevisstheten overlever hjernens død. Dogmatisk religion avvises. Kjernen er behovet for å gjøre noe for andre og å utvikle seg selv.


– Det har jeg ikke studert. Enten skjer det en kjemisk prosess i hjernen som skaper disse inntrykkene. Eller så fins det en religiøs dimensjon som gir seg til kjenne.