Fremskrittets dronning


Like godt å innrømme det: Siv Jensen er et sympatisk menneske. Hun er hyggelig på telefonen, straks villig til å finne tid til Folkevett, imøtekommende i det jeg og fotografen til avtalt tid trer inne på hennes romslige stortingskontor. Her har jeg en gang intervjuet Carl I. Hagen. Han dirigerte meg ned foran sitt veldige skrivebord, på en stol med sete noen centimeter over gulvet. Jeg var tvunget til å se opp til mannen.
Siv lar meg bestemme hvor vi skal sitte.
– Du har vokst som politiker?
– Jeg husker hvor redd jeg var den første tiden på Stortinget – og det skulle bare mangle. Nå er jeg tryggere på meg selv, kan være romsligere og smile mer …. Regjeringen skal få ros når den gjør noe bra - og kritikk der vi er uenige.
Når hun sier «vi» er hun bestemt, men det lyder ikke som avtroppende formanns majestetisk flertall.
– Hva gjorde at du ble fascinert av Frp?
– Troen på enkeltmennesket. Frihetsbegrepet. Tilliten til at folk flest kanskje ikke er så tjukke i huet at de ikke kan ta kloke valg selv.
– I møtet med nøden i Afrika endret du nesten syn på u-hjelpen?
– Det opprører meg alltid å se ondskap og menneskelig lidelse. Problemet med bistanden er at den ikke virker. Nok av rapporter viser det. «Bistandsindustrien» er ofte mest opptatt av å opprettholde seg selv. Da må vi finne nye virkemidler. Men jeg var den som kjempet for at Frp skulle programfeste sletting av u-landsgjeld.
– Så rike land har en etisk plikt ovenfor lidelser i andre land?
– Ja. Som et stadig rikere oljeland har Norge en særlig moralsk utfordring – ikke minst når fattige land rammes ekstra av høy oljepris.
– Noe virker: Rent vann, vaksiner, utdannelse. Da bør Norge bruke en liten prosent av BNI til slike prosjekter? To?
– Jeg tror Frp er åpent for å diskutere omlegging av bistanden – og pengebevilgninger – gitt at det har effekt. Gjeldslette er forresten også å gi bort penger… Vi støtter Hiv/Aids-programmer, vaksiner – slikt gjør folk selvhjulpne. Norske bedriftsetableringer får også fart på økonomien, og legger press på korrupte regimer.
Siv svarer presist. Det er lite utenomsnakk.
– Din undersått Hagesæter foreslo at den uforutsette veksten i Oljefondet, på 80 milliarder kr, skulle deles ut som kjøpekort til utenlandsbruk. 18 000 kr til hver nordmann … Brukt på vaksiner kunne over syv millioner barneliv vært reddet.
– Det var ikke et forslag Frp stod bak …
– Men hvis dere er for vaksiner…
– Det har vi støttet hele tiden .
– … 0,3 milliarder i år. Ikke 80 milliarder.
– Nei, det har vi ikke. Vi må bruke vett i forvaltningen av en så stor rikdom. Det å bare dele den ut, kan vi gjerne diskutere… Jeg tror det er mye fornuftig vi kan gjøre både hjemme og ute med de pengene. Det er en større diskusjon.
– Hvorfor er skatte- og avgiftslettelser så viktig for Frp?
– Det er ikke bare for å øke folks velferd. Det har å gjøre med hvordan økonomien virker. Vi vil ha mindre stat - og vekst gjennom privat sektor. Lavere skatter øker statens inntekter, som igjen kan bedre velferden. Det betyr først og fremst at vi kan hjelpe dem som ikke har det så bra, også i vårt eget land.
– De rike skal bli rikere fordi de fattige trenger mer?
– Mange har mye mer penger enn meg. Det interesserer meg ikke. Det interesserer meg at flest mulig skal ha et anstendig liv. Anstendighet måles ikke i likhet.
– Prognosene tilsier en tredobling av norsk reallønn innen 2060. Er det ubetinget anstendig? Jesus og Sokrates ville vært i tvil.
– Spørsmålet er om det er et problem.
– Den materialistiske forførelsen? For mye livsenergi på forbruk, på det ytre, for lite på det indre?
– Eller omvendt? Mange lengter nå mer etter opplevelser, varme, natur – fordi vi blir lei jaget etter ting. Er vi mette av forbruk, søker vi noe annet.
– Det motvirkes av et enormt markedsføringsapparat – en langt mer intens propaganda enn Sovjet-statens?
– Kanskje? Folk må få vurdere det selv. For tiden synes jeg det er så mye dårlig reklame at det virker motsatt på meg.
– Blir ikke overklassen utiltalende – Romerriket, den franske adelen, eliten i Saudi-Arabia?
– Vi er langt unna å bli et vulgært folk som er ufine mot andre. Tvert om. Givergleden er stor. Vi deltar fortsatt mye i frivillige organisasjoner, folk gjør noe sammen, uten at det er for penge nes skyld.
– Vi har snakket om bensinprisen før…
– … Det har vi diskutert mange ganger!
Siv ler.
– … Målt i kjøpekraft har Norge Europas nest billigste bensin. Den blir stadig billigere…
– Staten beriker seg på olje- og gass, uten at det nødvendigvis kommer eierne – det norske folk – til gode. Ja, jeg har råd til å fylle tanken. Jeg kunne klart meg uten bil, fordi jeg bor nær Stortinget. Men jeg kjører. Mange har større behov for bil og dårligere råd. Bilen må ikke ende som et fremkomstmiddel for de få.
– De fattigste har ikke bil og ingen nytte av billigere bensin. De trenger penger.
– Her er det ingen motsetning. Vi vil øke satsene for de som har det verst.
– De rikeste 20 prosent kjører dobbelt så mye som gjennomsnittsnordmannen. De tjener mye på billig bensin.
– Mange som ikke er rike, er helt avhengige av bilen. Men vi vil gjerne diskutere med dere hvordan bilbruk kan gjøres miljøvennlig: Redusert avgift på miljøvennlige biler, ny teknologi …
– Flott! Pluss doblet bensinpris! De få bilistene som må kjøre like mye, er da tilbake på levestandarden fra 2001 – et utmerket år for Norge.
– Det kommer ikke Frp til å foreslå.
– Pussig …. Men vil du heve partiets seriøsitet og sørge for at Frp erkjenner den menneskeskapte oppvarmingen?
– Ingen kan benekte at det også forekommer. Spørsmålet er hvor dramatisk det er. Mange fremtredende forskere er uenig med FNs klimapanel.
– The Economist gjennomgikk hvem de få skeptikerne er: Stort sett betalt av oljeindustrien eller de tilhører høyreorienterte tankesmier.
– Det fins andre … Jeg har respekt for den frie tanke. Den som avviker fra det politisk korrekte, har ikke onde hensikter.
– Men hvis Esso, Kuwait og du tar feil, står dere igjen med et ufattelig tungt ansvar. Ødeleggelsene…
– Nei. Frp har også et miljøengasjement. Det gjelder mye vi gjør i energipolitikken, forståelsen har økt. Men vi har ikke venstresidens tro på reguleringer.
– Sitter Ap og Frp i regjering en dag – med deg som statsminister?
– Bare tiden vil vise. Men det ville være dumt av meg å avvise muligheten.
– Det blir opera! Skal den fylles med populærmusikk og skal norsk skjønnlitteratur bestå av bestselgerkrim?
– Jeg skal i det nye bygget, jeg. Bare hvis det blir tungt og dystert, går jeg i pausen. Vi er ikke mot statlig støtte, men opera blir ikke bedre om det bare er staten som betaler. Det kan private aktører også.
– Men det fins viktige deler av kulturlivet som ikke kan markedsfinansieres. Bach måtte undervise i latin – og fikk skrevet mindre musikk.
– Jo, men kunsten tiltaler oss på ulike måter. Det må publikum avgjøre. Og kunstnerne tar selv en risiko, de er ikke helligere enn andre … Vi vil ha blomstrende kultur, både bred og smal.
– Konkurransens grenser? De eldre og syke har krav på omsorg, uavhengig av konkurrseevne.
– Det meste kan konkurranseutsettes. Men på mange områder må det offentlige ha kontroll. Offentlige monopoler må ikke bli private. Skal det være monopol, er offentlige best. Jeg er tilhenger av mangfold blant tilbydere. Staten definerer oppgavene og har finansieringsansvar.
– Din politiske visjon? Tre ord?
– Begrense politikernes innflytelse.
– Kan du være ærlig …
– ja …
– og gi din usensurerte oppfatning av Framtiden i våre hender?
– Dere har mange fryktelige og ufyselige standpunkter. Men dere er fantastisk flinke til å være synlige, til å delta i den offentlige debatt, og fremføre de tingene dere brenner for. Det har jeg dyp respekt for.