Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Anne-Kat Hoffnarr

Sted: NRK fjernsynets røykerom. Tid: Mandag formiddag. Person: Anne-Kat Hærland. Resultat: Aldri har så få sagt så mye til Folkevett på så kort tid.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Sted: NRK fjernsynets røykerom. Tid: Mandag formiddag. Person: Anne-Kat Hærland. Resultat: Aldri har så få sagt så mye til Folkevett på så kort tid.

- Du er strålende morsom - ofte ved å si respektstridige og ukorrekte ting, sånt andre bare våger på nachspiel. Tenker du ikke på hva bispekollegiet og Islamsk Råd vil mene?

- Det bekymrer meg lite. Jeg prøver å ikke såre enkeltmennesker, men går gjerne løs på dem som er sterke. Når du vil stille spørsmål ved makten, er humor ofte mer virkningsfullt enn et protesttog. Og jeg har gått i protesttog.

- Ja, du har innhold og dybde som Tufteeia mangler. Du plager altså makten, du gjør narr av kjendiseriet.

- Humor skal ikke bare være tøys og overflate - du bør også mene noe. I programmet «Bla, bla, bla» er hensikten å henge ut ukebladverdenen, med sine regler for hvordan du skal se ut og oppføre deg. Den mislykte Bodil er egentlig meg - sånn jeg føler meg overfor kjendiser flest, de som viser fram sine glamorøse hjem for det norske folk. Ja, hun vellykte juger for å holde fasaden. Det er Evas to ansikter. Eller mine.

- Du avkler vellykkethetsforestillinger som presser oss?

- Ja. Og noen må gjøre det, ellers klikker det for generasjonen etter meg. Jeg vil gjerne bidra til å befri
jenter som vokser opp nå, fra alle de kompleksene jeg hadde.

- Er spontaniteten din nøye planlagt?

- Jeg forbereder meg godt. Men i dialogsituasjoner må du jo improvisere. Og drar vi ut, for eksempel til Lek, har vi aldri manus. Vi begynner å filme, jeg prater med de som jobber der, de viser fram sexhjelpemidler, og jeg tenker: Herregud, hva er det folk driver med på soverommet. Kall meg gammeldags, men å putte en tre meter lang gummihånd opp i rompa, er ikke min id‚ om en vellykket aften. Du må reagere spontant på absurditeter.

- Du avkler vellykkethetstvang, myter om kvinner - og er vel ikke Frp-samfunnets sterkeste støtte heller?

- Nei, det skinner kanskje igjennom? Frp-samfunnet er et egoistisk, grådig og smålig møkkasamfunn. Nå kjører de på en sjarmetappe der alle skal få alt. Med litt omløp i huet ser du kanskje at det ikke er penger nok til det - ikke om du delte ut hele oljefondet. Mer, mer, mer! Mange tror vi har det så grusomt her. Det er nokså greit å bo i Norge. Blir du sjuk, ligger du kanskje på gangen - men du blir faktisk behandlet. Kanskje burde mennesker i andre land også få komme på gangen, før vi krever enerom.

- Å tenke på fattige mennesker i andre land? Det er umoderne, det.

- Da får noen av oss prøve å gjøre det moderne igjen. Det er viktig, rett og slett. Nå er det bare oss, oss, oss hele tiden. Og ungdommen er jo verre enn noensinne.

- Det er tabu i gode kretser å kritisere ungdommen.

- Ungdommen er helt på bærtur. Bortskjemte og usjarmerende!

- Det har vel sine årsaker?

- Ja, de kommer inn i en verden vi har laget. Vi innfører tv-reklame og gir dem 17 mobiltelefoner i året. De får og de får - bortsett fra de 70000 barna som regnes som fattige her i overflodslandet. Presset på å få og ha blir sykere for hvert år.

- Mediene bryter stadig grenser. Er det en grense for grensebryting? Vetle Lid Larssen gleder seg til å se Jerry Springer spise Ricky Lake på direkten.

- NRK driver iallfall ikke fram denne utviklingen - nå er det jo tv-underholdning å skjenke ungdommer drita fulle eller la dem slåss om penger ved å være gemene mot hverandre. I fjor reagerte vi på Robinson-ekspedisjonen: Den sterkestes rett, vi fikk barn som lekte Robinson i skolegården ved å skyve ut andre! Nå snakker ingen om det. Om 20 år er Robinson-programmer som Leif Juster. Hva da? Jo, vi kunne stenge disse Medusa/Robinson-folka inne i en boks, og skru av oksygenen. Bra tv-underholdning!

- Foreløpig er det grenser. Ingen gjør narr av dem som kjemper mot incestovergrep. Men fjolsene som kjemper mot miljøødeleggelser, er fritt vilt - selv om klimaendringene kan drepe millioner i dette århundret.

- Kanskje har det å gjøre med at folk som brenner for en sak, ofte har en innihelvetes mangel på selvironi.

- Hva antyder De? Hvem sikter De til?

- .Ikke til Dem.
Anne-Kats hjertelige latter mister litt sjarm på trykk.
- Grupperinger uten evne til å smile av seg selv er lette å tøyse med. Og de skyver folk vekk. Få humor inn i viktige ting som miljø- og fredsarbeid. Miljøorganisasjonene er
veldig seriøse når de svarer Hagen
- med en rapport på 100 sider. Folk synes det blir litt tungt. Ufarliggjør Hagen med latter også, ikke bare alvor - det vekker interessen.

- Ja! Men underholdningskravet kan også virke forplattende. Holmgang kan aldri ta opp et tema fordi det er viktig. Det må fenge: At bensinen er for dyr, at rovdyrene overtar distriktene, enkeltmennesker som ikke har fått en operasjon.

- Jeg orker ikke sånne programmer: Hyling, kort tid, svart-hvitt. Og bensinprisene: Utrolig at folk er sinte over at bensinen er to kroner billigere i Portugal. Hvis vi ville gå ned til
portugisisk levestandard, kunne vel vi også senke bensinprisene.

- Når Wesenlund for noen år siden ville være morsom, sa han bare «Folkeopplysning». Er det noe galt med folkeopplysning?

- Nei.

- Nei, for summen av mediepåvirkning kan tenkes å gjøre oss klokere, bedre - og bedre i stand til å løse alvorlige samfunnsproblemer. Eller dummere - og bedre i stand til å skape samfunnsproblemer. Jeg aner kanskje hva du mener?

- Jeg orker ofte ikke å lese tabloidavisene: Har ikke hatt SEX - kan det stå på forsiden. Om et par kjendiser ikke har hatt sex, kan det også bli en nyhet. Celine Middelfahrt er ikke GRAVID. «Robinson-Nils i fengsel!» Jeg aner ikke hvem det er. Og vil ikke vite det. Jeg har mer problemer med Dagbladet enn VG og Se og Hør
- fordi Dagbladet utgir seg for å være noe mer enn en trashy tabloidavis.

- Men der kan folk av og til lese en viktig artikkel - mot sin vilje.

- Kanskje. Mye avhenger av hva du har i hodet på forhånd. Med god balast, kan du gjennomskue tøv. Er du tjukk i hue, blir du dummere. Foreldrene har et utrolig stort ansvar. Mine foreldre slepte meg med i teater, på biblioteket, ut i naturen - de puttet noe inn i hodet mitt, ikke bare en godtepose og en video som mange foreldre gjør nå.

- Er konkurransen problemet? NRK kan ikke lenger bruke god sendetid til et informativt program om atomvåpen eller bioteknologi. Og trusler forsvinner ikke ved å forties. De øker vel?

- Ja, vi morer oss til døde - som Neil Postman skrev for et par tiår siden. Men humor er så mye. Jeg synes Nytt på nytt er intelligent humor med snert. I Mandagsklubben kunne du se en steinrik komiker i dyr dress fortelle at han har pula Aqua-Lene. Det er ikke morsomt. Ja, det er mulig det var morsomt for ham
- men uinteressant for meg.

- Hva gjør du når du overtar etter Einar Førde?

- Uff, det er jo snart. Jeg skal heve tv-lisensen - også de som ikke har tv, skal få betale - så de som har, får litt vett inn i bollen. Vi må ha en god, reklamefri tv-kanal.

- Da trengs det vel en junta av deg og Kurt Oddekalv.

- Må jeg ha med Oddekalv? Du skal få slippe å betale lisens, jeg vet du ikke har tv.

- Tull! Og jeg spiser ikke tørket brenneslepudding, ikke daglig. Jeg har ikke en gang utedo. Hvorfor blir en moderat organisasjon som FIVH pådyttet askesemyter?

- Si det. Problemet er at alle vil ha - men ikke betale. Vi skulle hatt menneskeplikter - ikke bare rettigheter. Vil du ha lommepenger, må du også rydde på rommet ditt.

- Du lever ikke så kjendiskult som mange tror?

- Jeg går ikke på hippe steder. Jeg leste et intervju med Pål Tarjei Øsheim. Han deler ut noe som heter gullfisken, gullblyanten, en gullsak... - en reklamepris - altså en pris til dem som er best til å lure folk til å kjøpe ting! Hvor absurd kan det bli? Han hadde vært på tv før - og sa han bare måtte tilbake. Så trist hvis din identitet består i at du er på skjermen. Unge mennesker tror ofte at det å være på tv, er det viktigste i verden. De aner ikke hvordan de blir utlevert i programmer av Robinson-typen. Og så droppet.

- Men du selv bidrar vel.

- Ja, når jeg sitter her og snakker til Folkevetts tre lesere.

- 35003! Til dels fremragende lesere!

- . OK - jeg gjør det selvsagt bare for å fremme salget av boken min som snart kommer.

- I den svarer du vel på det Folkevetts lesere - og seerne dine - lengter etter å få vite: Hva er universets innerste mening og form og farge?

- Det er jeg glad for at jeg ikke vet ennå. Det hadde blitt forferdelig kjedelig. Likevel: Folk burde dele mer med hverandre.