Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rekkeviddekongen

Teslas mest langrekkende versjon S-100 D har satt en hel ny standard i batterikapasitet og kjørelengde. Vi kjørte lekende lett 530 kilometer med den på en ladning og det med en normal kjørestil og blandet kjøring i tett bytrafikk og på motorvei.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Teslas mest langrekkende versjon S-100 D har satt en hel ny standard i batterikapasitet og kjørelengde. Vi kjørte lekende lett 530 kilometer med den på en ladning og det med en normal kjørestil og blandet kjøring i tett bytrafikk og på motorvei.

 

Den amerikanskproduserte elbilen Tesla har fått mye ros, men den har også blitt sett på som et symbol på grønn luksus og elitens svar på klimakrisen. Vår testbil veier 2,5 tonn, koster i overkant av 900.000 kroner og yter rundt 500 hestekrefter. Det er jo egnet til å fremkalle en smule misunnelse i seg selv.

 

Viktig pionerteknologi som skyver utviklingen 

En slik måte å se på Tesla på er på mange måter både kortsiktig og uten hensyn til rollen pionerteknologi spiller i utviklingen av nye store industrielle gjennombrudd og viktige teknologiske skritt framover. Det å lansere et helt nytt bilmerke og innta plassen som et nytt globalt prestisjemerke på kort tid er i seg selv en stor prestasjon.

 At det skjedde med en elbil i et marked som fortsatt satt fast i et postman-pat- bil-lignende omdømme er ikke mindre imponerende. 
 
At Tesla har framskyndet den globale elbilutviklingen med flere år er ikke usannsynlig. 
 
På mange måter har Tesla spilt samme rolle i utviklingen av elbiler som Apple i gjennombruddet for smarttelefonen. Dessuten er Tesla et viktig vindu inn i en nær forestående elbilframtid, hvor lang rekkevidde, intelligente navigasjonssystemer, og økt bruk av smarte autofunksjoner blir normalen.
 

Kampen om rekkevidde

Opels nye Ampera-e som vi har testet til en rekkevidde på omkring 37 mil med kjøring i regnvær og på vått sommerføre, vil også bidra til å løfte gulvet i elbilindustrien for hva som i det hele tatt vil være gangbart på nye modeller og merker som lanseres framover.
 
En rekkevidde på drøye tjue mil som er den virkelige kapasiteten på mange av dagens elbiler vil knapt være konkurransedyktige når konkurrenter som Opel kan by på nesten det dobbelte og til pris på i overkant av 300.000 kroner. Flere av elbilmodellene som snart ruller ut fra bilfabrikkene, for eksempel VW nye ID-modeller som er varslet i 2019, vil alle ha en rekkevidde på fra 40- 60 mil. 
 

Tesla fortsatt i særklasse

 Men til nå stiller Teslas versjon S-100 D i en særklasse. Å kjøre med over 50 mils rekkevidde på batteriet fjerner alt av den velkjente rekkeviddeangsten og måten å tenke kjørelogistikk på som alle elbilsjåfører kjenner godt. Vår erfaring er at Teslas computer gir et svært realistisk bilde av hva bilen har å by på av rekkevidde.
 
Et viktig tilleggspoeng er at Tesla tilbyr en velutviklet ladeinfrastruktur gjennom sitt nettverk av supereladere som i dag er godt utbygd i Norge og i mesteparten av vest-Europa. Fortsatt har vi nok bare sett begynnelsen på hva som er mulig av ladehastighet. Halvannen time eller mer er lenge å vente på at Teslas store batteripakke skal lades til toppnivå.
 

Best på lading

 
 img 0224 4 683x1024
 
Min erfaring er at Tesla kan tilby det beste av ladeinfrastruktur i dagens elbilmarked. Kombinert med bilens gps-system og ruteplanlegger kan sjåføren få kjøreruten opp med nøyaktig informasjon om avstand til neste lademulighet og hva som gjenstår av batterikapasitet. 
 
Turen Oslo – Tromsø ga for eksempel 4 ladestopp med kjøring gjennom Norge. Det er ikke dårlig på en strekning på over1700 kilometer. Her begynner det å smake av en ny epoke i privatbilens historie – nullutslippskjøretøy med både rekkevidde, bagasjekapasitet, plass og kjørekomfort som fullt ut kan konkurrere med bensin- og dieselbiler.
 
Miljøargumentene mot elbiler er velkjente – motstandere av elbiler hevder ofte at de ikke er noe særlig bedre enn en liten drivstoffgjerrig bensinbil.  De trekker gjerne også fram at elbilen blir forsynt med energi fra kullkraft eller fossile kraftverk.  I noen tilfeller stemmer det, men da ser man helt bort fra at hele energisektoren er i kraftig omlegging mot bærekraftig produksjon og at elbilene allerede i dag gir god miljø- og klimagevinst. 
 

Elbilen best allerede i dag

 Flere rapporter konkluderer med at en elbil er bedre for miljøet enn en sammenlignbar bil med forbrenningsmotor allerede i dag, og denne utviklingen vil bare fortsette etterhvert som energimiksen blir renere og produksjonsprosessene for batterier forbedres. Sjekk for eksempel Union of Concerned Scientists  livssyklusanalyse fra 2015
 
Biler med store batteripakker, som Model S, utjevner karbonfotavtrykket sitt i løpet av 18 måneder eller 30.500 kilometer, mens de med mindre batteripakke kan utjevne avtrykket på et halvt år eller 7.800 kilometer. Tallene tar utgangspunkt i amerikanske forhold. Med lading mot det norske elnettet vil tallene bli enda mer fordelaktige.
For hele levetiden, fra produksjon til skroting, er elbiler renere enn fossilbiler, med mindre enn halve klimagassutslippet til tilsvarende bensinbiler, hevdes det i rapporten.
 

Historieløs teknologipessimisme

 Ny teknologi må introduseres trinnvis. Slik har det alltid vært. Miljøbevegelsen har dessverre også huset en del bakstreversk og historieløs teknologipessimisme. Store og viktige teknologigjennombrudd som har endret spillet har alltid vært en viktig del av samfunnsutviklingen opp igjennom historien – og vil naturligvis fortsatt være det. 
 

Halvparten vurderer elbil ved neste kjøp

 Fortsatt utgjør elbilene for en ubetydelig del av det globale personbilmarkedet. Norge er et lykkelig unntaksland med over 100.000 registrerte elbiler og nybilsalg av elektriske biler som går rett i været.
 
Men globalt er det grunn til å vente at andelen elbiler vil øke kraftig framover: De store bilprodusentene satser på å utvikle stadig nye og bedre elbiler. Viktige markeder som Kina, India og EU -særlig Kina, har ambisiøse mål for sin elbilsatsing. Kundeundersøkelser viser positive holdninger til elbiler. I en stor ny undersøkelse oppga mer enn halvparten at neste bil blir en elbil.
 
Utbygging av ladeinfrastruktur er i full gang. Snart er for eksempel strekningen Oslo-Alta godt dekt med hurtigladestasjoner.
 

Spiker i kisten til oljeindustrien

 Sist men ikke minst vil elbilene frata oljeindustrien en viktig kunde, nemlig over en milliard bensin og dieselbiler. På den måten vil batteridrevne biler bli en viktig spiker i likkisten til oljeindustrien og gi et viktig bidrag til overgangen til et fornybart samfunn.
 
Det er i et slikt større og mer raust perspektiv at elbilen bør betraktes og måles. Da blir også Tesla et spennende vindu inn i en framtid som er rett rundt hjørnet med batteridrevne biler og trolig hydrogenbiler dominerende i den internasjonale bilparken.