Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rasert regnskog til salgs

Verstinger blant hagemøbelutsalg og trelastforhandlere gjør det fortsatt mulig for norske forbrukere å bidra til raseringen av verdens siste regnskoger.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Verstinger blant hagemøbelutsalg og trelastforhandlere gjør det fortsatt mulig for norske forbrukere å bidra til raseringen av verdens siste regnskoger.

Hvis du planlegger å kjøpe nye hagemøbler i sommer og ikke ønsker å true livsmangfoldet i regnskogen, er det grunn til å være på vakt. Støter du på treslag-navnene meranti, shorea, balau, gul balau, keruing og merbau bør alarmen gå. Hvis du i tillegg ikke finner miljømerket FSC på møblene kan det være en idé å handle et annet sted. Sammen med en rekke miljøorganisasjoner i Norge, er Framtiden i våre hender (FIVH) også i år i gang med en hagemøbel-kampanje. FIVHs kampanjeansvarlig Eirik Hovland Steinland mener det har vært en viss forbedring i forhold til i fjor blant selgere av regnskogprodukter. Men fremdeles er det mange produktfeller å gå i og miljøverstinger blant forhandlerne. Steinland lover aksjoner mot forhandlere som selger rasert regnskog.
– Vi vil som i fjor ha aksjoner mot useriøse forhandlere. Sist sommer ble vi regelrett sparket ut av et hagesenter, men vi lar oss ikke skremme, forsikrer Hovland Steinland. I år vil hagemøbel-kampanjen også samarbeide med Burma-komiteen i Norge.
– Regnskog-tømmer fra Burma fraktes til andre land og selges videre med ny opprinnelse. Slik hvitvaskes tømmeret og i tillegg til å bidra til avskoging støtter forbrukerne militærdiktaturet i Burma uten å vite om det, forteller Hovland Steinland. Han anbefaler dem som er ute etter nye hagemøbler å heller satse på furu eller andre tresorter som ikke kommer fra regnskogen.
– Enkelte forhandlere forsøker å overbevise kundene om at produktene er laget av «bærekraftig» tømmer eller at de er statskontrollert. Det er gode grunner til å ikke stole på dem, oppfordrer FIVHs kampanjeansvarlig. Bare FSC-merket er garanti god nok.
Utover høsten vil det også arbeides mer med trelastforhandlere som selger rasert regnskog. Å kjøpe parkett, dører, garasjeporter, terassegulv, båtutstyr og kjøkkeninnredning laget av treslag fra regnskogen er også en dårlig idé for den ansvarsbeviste forbruker. Treslag-navnene bankirai, meranti, mahogni, teak, gabon, kempas, jatoba, angelique, bilinga, wenge, doussie med flere bør unngås.

På internettsidene til Regnskogfondet finnes mer utfyllende produktinformasjon: www.rainforest.no