Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Da Jenny Skavlan var rundt sju, åtte år ble drømmeantrekkene hun så for seg i hodet sydd sammen av gamle klær, stjålne cornflakes-esker og telefonkataloger. Hun følte at hun hadde lurt systemet.

 

Jenny skavlan

Hele norges redesigndronning.

Da Jenny Skavlan var liten lagde hun vesker av telefonkataloger. I dag er hun hele norges redesigndronning. (Alle foto: Erik M. Sundt)
 
 

Dette er et utdrag av et intervju med Jenny Skavlan som kommer på trykk i neste utgave av magasinet vårt. Les hele intervjuet når det kommer i postkassene mars 2020. Ikke abonnent? Bli medlem og få bladet tilsendt!

Et liv av klær

Da Jenny Skavlan var rundt sju, åtte år ble drømmeantrekkene hun så for seg i hodet sydd sammen av gamle klær, stjålne cornflakes-esker og telefonkataloger. Hun følte at hun hadde lurt systemet.

Tidlig på 2010-tallet inntok hun plassen som hele Norges redesign-dronning med utgivelsen av den første boka hennes «Sy om», blogging om redesign, og gjenbruk.

Og hun har holdt fast om tronen. Siden 2016 har hun vært Creative Director i gjenbruksappen Tise, og i høst har hun vært å se som dommer i «Symesterskapet» på NRK. I januar i år vant hun Vixen Award for årets influencer innen mote, og i februar ruller programmet «Avkledd» ut på NRK..

Det blir med andre ord mye klær. 

- Jeg driver så mye med klær at jeg noen ganger får lyst til å flykte å gjøre noe helt annet, ler hun

Klesgledesspreder

I Tise sine lokaler i Oslo sentrum holder Jenny opp en dongeribukse med glitrende bånd sydd inn nedover beina.

Denne buksa var for liten, så jeg sprita den opp med bånd. Bånd, det kan gjøre mye det, sier hun entusiastisk.

Hun vokste opp med en mor som jobbet med kostymedesign og en bestemor som vevde. Og med et syatelier i kjelleren i barndomshjemmet, har hun hatt grobunn for et engasjement som ikke ser til å dabbe av med det første.

– Jeg vil jo spre glede. Klesglede. Jeg føler at hvis man kan ha det gøy med klær uten at det har et stort fotavtrykk, og at man får et forhold til prosessen rundt å skape klærne som skaper glede så har man tilført noe fint og viktig.

 

jenny 946 600

Neste magasin kommer i mars 2020

 

Forbilde for en generasjon klesentustiaster 

På Instagram deler hun mange av sine redesigns, og har blitt et forbilde innen gjenbruk for en oppvoksende generasjon.

Men engasjementet har ikke alltid blitt like godt mottatt. Da hun var tenåring slo fast fashion, shoppingturer til London og de shoppingglade jentene fra «Clueless» ned som en bombe som satte standarden for klesforbruk.

- Det var et så enormt overforbruk, sier Jenny. – Og det var ingen kritikk av det.

Mye av engasjementet hennes ligger i å heve statusen til gjenbruk og redesign, og hun mener det er viktig å møte unge på deres premisser hvis man skal få det til. 

Gjenbruksappen Tise har blitt en braksuksess de siste åra. Over 80 prosent av kvinner mellom 18 og 24 år i Norge bruker appen. Hun tror de har truffet en nerve.

Man følger gjerne folk man ser opp til, og det er enklere å kjøpe brukt hvis noen du ser opp til allerede har «gått god for» plagget.

 

Jeg vil spre glede. Klesglede.
 Jenny Skavlan

 

Fast fashion-fella

Selv om hun lenge har vært engasjert for redesign, har hun også gått i fast fashion-fella. I 2017 prøvde hun seg for første gang på shoppestopp. – Jeg følte at jeg ikke hadde kontroll over shoppingen min, sier hun. Kjøpte hun et nytt plagg, måtte hun kjøpe en til ting for å matche. – Jo mer jeg kjøpte jo mer manglet jeg, husker hun

Shoppestoppen fikk henne til å se deler av tekstilindustrien hun tidligere hadde lukket øynene for.

- Når man går i klesbutikker annenhver dag så vil man jo unngå å lese sakene om hvordan det egentlig står til. Men etter et halvt år uten shopping var samvittigheten klarere, og det var enklere å ta det til seg. Da jeg var ferdig med det halve året tenkte jeg «nå, nå gjør vi det på en helt annen måte».

Sammen med oss i Framtiden i våre hender og Natur og Ungdom, har Jenny igjennom Tise tatt initiativ til kampanjen Shoppestopp 2020. Etter å ha hatt shoppestopp to omganger tidligere er hun tydelig på hva som skal til for å få vanene til å holde:

- Få oversikt over det du har og prøv det på. Stryk skjorter, lever ting til reparasjon, og rens det som trengs, sier hun.

 
 
Sammen med oss i Framtiden i våre hender og Natur og Ungdom, har Jenny igjennom Tise tatt initiativ til kampanjen Shoppestopp 2020.

Sammen med Framtiden i våre hender og Natur og Ungdom har Jenny igjennom Tise tatt initiativ til kampanjen Shoppestopp 2020. (Foto: Erik M. Sundt)

 

En av verdens mest forurensende industrier

Klesgleden Jenny kjente på da hun gjorde om gamle pappesker til vesker som barn er fremdeles den samme klesgleden som driver henne i dag. Og jo eldre hun har blitt jo mer føler hun at hun sitter på en del av løsningen på å knekke koden i en av verdens mest forurensende industrier:

- Det er så mange løsninger man føler må gå på bekostning av noe, mens dette er jo en fordel på så mange måter. Du sparer penger, du får noe unikt, og gleden av å sy syns jeg er enorm!

 

Jo mer jeg kjøpte, jo mer manglet jeg. 
 Jenny Skavlan

 

Hun har også engasjert seg ved å påvirke samarbeidspartnere til å være åpnere og mer bærekraftig:

– Jeg er litt sånn at jeg engasjerer meg i mange ulike løsninger, sier hun. – Man kan sy om, reparere, kjøpe bedre, og man kan legge press på bedriftene til å være mer transparente. Det er mange tråder å dra i.

Men hun mener det er viktig å ikke være for harde mot folk.

– Vi i Tise og dere i Framtiden i våre hender kan enkelt bare kjøpe brukt, men for folk flest i tidsklemme så kan det bli vanskelig i praksis. Så vi må gi folk litt slack og heller få de til å ta bedre valg igjennom å inspirere til det. 

 

Les hele intervjuet med Jenny Skavlan i neste utgave av magasinet! Bli medlem for å få bladet tilsendt i posten.

Bli med på Shoppestopp 2020 her!

Alle foto: Erik M. Sundt