Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Heikkis nye verden

Han er den eneste politikeren som har besøkt alle Norges 430 kommuner. Men nå er Utsira, Smøla og Træna byttet ut med Dar es Salaam, Rio de Janeiro og New York.
Heikki Holmås (Foto: Håkon Fossmark)
Heikki Holmås (Foto: Håkon Fossmark)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Han er den eneste politikeren som har besøkt alle Norges 430 kommuner. Men nå er Utsira, Smøla og Træna byttet ut med Dar es Salaam, Rio de Janeiro og New York.


Med svart hjelm på hodet, hvit skjorte, stram dongeribukse og Adidas’ klassiske håndballsko på beina snirkler Heikki Holmås (39) seg gjennom de trange gatene i Mwananyamala-nabolaget i Dar es Salaam. Det er bare halvannen måned siden Heikki Holmås ble utnevnt til norsk utviklingsminister, og nå er han i Tanzania på sin aller første feltreise. På en lånt 21 girs terrengsykkel tråkker han bortover humpete og gjørmete veier mens han manøvrer unna nysgjerrige barn som lurer på hva i alle dager denne hvite mannen gjør i nabolaget.
­

– Hei, hei, sier Holmås og vinker til barna.

Nederlag på nederlag

Åtte måneder tidligere. Det er lokalvalg i Norge, og meningsmålingene varsler om et katastrofalt dårlig valg for SV. I et desperat forsøk på å vinne tilbake stemmer, bestemmer partiledelsen i SV seg for å legge ut på en omfattende norgesturné. Nå skal det sankes stemmer! Med VG på slep, som lager skandaleoppslag hvor de karakteriserer SV-bussen som en miljøversting, ruller de fra den ene kommunen til den andre. Heikki Holmås er ivrigst av dem alle. 3. september – en uke før valget – legger ei ferje til kai på Utsira i Rogaland. Heikki Holmås stiger av ferja og setter sine bein på kaien i Norges minste kommune. Med det har Holmås nådd målet om å besøke alle landets 430 kommuner før valget.

Men reisemaratonet hjalp lite. SV fikk 4,1 prosent av stemmene og gjorde sitt dårligste lokalvalg siden Heikki Holmås ble født.

Etter nedturen i lokalvalget, gikk Holmås på et nytt nederlag da han tapte kampen om å bli SVs nye leder. Audun Lysbakken ble foretrukket foran Holmås. Det gikk likevel ikke lang tid før oppturen kom. Som nyutnevnt SV-leder ville Audun Lysbakken markere seg. Han ville ha forandring. Ut med Erik Solheim, inn med Heikki Holmås. Ut med rutine, inn med pågangsmot. Slik fikk Norge ny utviklingsminister.

– Det var en ære å bli spurt om å være minister, men helt ærlig så tenker jeg ikke så mye over det i hverdagen. Forskjellen fra å være stortingsrepresentant til å være minister er ikke så stor. Målet er det samme: Å gjøre politikk om til virkelighet, sier Holmås.

Reiser mye

Akkurat som da han drev valgkamp for SV, har Heikki Holmås som utviklingsminister lagt opp til et travelt reiseprogram. Forskjellen er bare at Alta, Aurland og Arendal er byttet ut med Asia, Afrika og Amerika.

Etter først å ha vært på dannelsesreise til New York og blitt introdusert for viktige personer i FN-systemet, har han prioritert besøk i Brasil, Tanzania, Etiopia, Liberia, Botswana og den sultrammede Sahel-regionen i Afrika.

– Jeg vil reise mye i begynnelsen. Jeg ønsker å besøke flest mulig av våre samarbeidsland for å skaffe meg breiest mulig forståelse av verden og forskjellene som finnes, sier Holmås.

Det trengs, vil nok flere av Holmås´ kritikere hevde. For i Erik Solheim mistet Norge en svært erfaren utviklingsminister med et enormt kontaktverk verden over. Solheim hadde en rekke internasjonale resultater å vise til, som for eksempel regnskogsatsingen. Erstatteren har, til sammenlikning, knapt noen internasjonal erfaring.

– Erik har gjort en kjempejobb som norsk utviklingsminister. Jeg kjenner ingen som har like mange kontakter i utlandet som han. Men jeg liker folk og skal klare å bli kjent med folk og skape gode kontakter jeg også, svarer Holmås.

Men den den snakkeglade bergenseren har kort tid på seg. Om et drøyt år er det stortingsvalg i Norge, og de fleste meningsmålingene tyder på at Holmås må gi nøkkelen til regjeringskontoret videre til en representant fra en borgerlig regjering.

– Det kan jeg ikke bekymre meg for nå. Jeg må gjøre en så god jobb som mulig som minister, så skal vi gjøre alt vi kan for at det fortsatt er en rødgrønn regjering etter valget, sier Holmås.

Preget av sykkeltur

Vi er tilbake på i gjørmete gatene i Dar es Salaam, slik det ofte er under regntiden i Tanzania. Det er den norske ambassaden som har tatt med Holmås på tur. De ønsker å vise utviklingsministeren hvordan hverdagen til folk flest i Tanzanias hovedstad er. Holmås hilser høflig og småprater med menneskene han møter. Ingen vet at det er en norsk minister – full av inntrykk fra en verdensdel han aldri har besøkt før – som sykler gjennom gatene.

– Her bor mennesker i hus hvor drikkevann og kloakk renner like ved siden av hverandre. Det er klart slikt gjør inntrykk. Men det minner meg også på hvorfor jeg har denne jobben. Som norsk utviklingsminister ønsker jeg å bidra til å bekjempe fattigdom og løfte flere opp til en høyere levestandard, sier Holmås.

Tanzania er det landet som siden 1960 har mottatt mest bistand fra Norge. Over 15 milliarder har blitt utbetalt. Ingen vet hvor mye av dette som har forsvunnet i korrupsjon, men det er mye. Alt for mye, ifølge korrupsjonseksperter.

Det frustrerer Heikki Holmås.

– Hvordan kan vi sørge for at makten og ressursene i land som Tanzania havner i hendene på de mange og ikke de få, spør Holmås, før han – på innpust – svarer på spørsmålet selv.

– Det viktige er at befolkningen stiller sine egne politikere til ansvar og at de presser på for mer demokrati, mer åpenhet og mindre korrupsjon. Bedre fordeling er nødvendig for at Tanzanias økonomiske vekst skal føre til fattigdomsreduksjon og utvikling for folk flest. Derfor er det viktig at Norge støtter sosiale bevegelser og fagbevegelser som kan sette makt bak disse kravene. Det er tanzanianerne selv som sitter med nøkkelen, ikke vi.
Tanzanias økonomiske vekst var på mellom seks og sju prosent i 2011, og ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) vil Tanzania være den femte raskest voksende økonomien i verden i 2011 til 2015. Likevel; folk flest merker lite til dette.

– Vi må jobbe for en rettferdig fordeling og sikre at flere fattige får nyte godt av denne veksten. Fattige land har rett til vekst, det er vi i de rike landene som må dempe vårt forbruk. Jeg vil jobbe for en grønnere og mer rettferdig verden, sier Holmås.

Ringer hjem

Sykkelturen fortsetter. Holmås er innom et lokalt marked hvor i utgangspunktet nydelige råvarer ofte råtner på grunn av dårlig infrastruktur. Holmås blir også invitert inn på hjemmebrygget kaffe og en lokal kino. Sykkelen venter utenfor, mens hjelmen forblir på hodet. Selv på kinoen.

– Jeg sykler mye hjemme i Norge også. I Oslo liker jeg å sykle rundt i områder hvor jeg ikke bor og studere bakgårder. Kontrastene til bakgårdene jeg besøker her er naturligvis stor, sier Holmås.

Etter endt sykkeltur, nye møter og middag hjemme hos ambassadør Ingunn Klepsvik har klokken blitt midnatt. Heikki Holmås sin første dag i Afrika nærmer seg slutten. Han sjekker inn på luksushotellet Kilimanjaro i Dar es Salaam sentrum, går opp på rommet og ringer hjem til kjæresten Sunniva Pettersen Eidsvoll som han nylig fridde til.

– Jeg fikk fortalt om den fine og viktige sykkelturen. Men vi snakket og diskuterte mest om hvor ødeleggende korrupsjon er, hvor viktig det er at opposisjonen i land som Tanzania får demonstrere og arbeide fritt. Så diskuterte vi også skatt.

– Så etter en lang dag på jobb med mange nye inntrykk diskuterer du altså politikk med din kjæreste?

– Ja. Hun er SV-politiker hun også. Da blir det fort slik.

Navn: Heikki Holmås
Om: Sentral SV-politiker. Sittet på Stortinget for SV fra 2001. Kjempet – og tapte – kampen mot Audun Lysbakken om ledervervet i SV. Har tidligere jobbet som søppeltømmer, journalist og bartender.
Født: 26. juni 1972.
Sivil status: Forlovet med Sunniva Pettersen Eidsvoll.
Aktuell: Har overtatt jobben til Erik Solheim som norsk utviklingsminister.