Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Silje Lundberg. (Foot: Lillian Andersen)

Frekk, freidig og fryktet

Silje Lundberg ble med i Natur og Ungdom(NU) for å få storesøster til å slutte å mase. Nå er hun miljøorganisasjonens nye leder etter å ha blitt enstemmig valgt på landsmøte.


Silje Lundberg. (Foot: Lillian Andersen)
Silje Lundberg. (Foot: Lillian Andersen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Silje Lundberg ble med i Natur og Ungdom(NU) for å få storesøster til å slutte å mase. Nå er hun miljøorganisasjonens nye leder etter å ha blitt enstemmig valgt på landsmøte.Siden sitt første seminar i 2001 har hun vært oppslukt i miljøbevegelsen. Den 23 år gamle aktivisten har vært opptatt av rettferdighet og solidaritet så lenge hun kan huske. Selv tror hun en engasjementet kommer fra speideren og en politisk engasjert familie hvor det har blitt diskutert høyt og lavt. Både storesøster og storebror har vært aktive i Natur og Ungdom.
Jeg visste ikke så mye om NU og miljøpolitikk før jeg ble med på et seminar om olje i Barentshavet i 2001. Da møtte jeg mange bra folk og skjønte litt mer av det politiske bak. Jeg ble inspirert, og så ballet det på seg med aksjoner, møter og sommerleirer! Det ble etterhvert bare en naturlig plass for meg å være, forteller Lundberg.

Natur og Ungdom har siden 1967 tatt opp kampen mot de store forurenserne for å ta vare på naturmangfoldet og begrense de menneskeskapte klimaendringene. – Det beste med Natur og ungdom er folka og tanken med at solidaritet og miljøvern går sammen. Å kjempe for naturen for naturen sin skyld, og ikke for vår bruksverdi.

Som fengselsfugl og skuespiller

Silje Lundberg er villig til å gå langt i kampen for det hun tror på og har blant annet utfordret sitt skuespillertalent og blitt arrestert tre ganger. Én gang under Sanderstølenkonferansen og to ganger i forbindelse med utvidelsen av E6 fra Gardermoen til Hamar.

– Den ene gangen fordi jeg sperret av en anleggsvei og den andre fordi jeg satt lenket fast på en gravemaskin. Jeg endte opp på glattcelle i 4 timer begge dagene og fikk bøter. Den tredje gangen var under Sanderstølenkonferansen; en stor, lukket konferanse hvor norske politikere og oljelobbyen møtes bak lukkede dører uten at det sivile samfunnet får være til stede. Vi var mange fra NU som sperret av veien til konferansen, noe som endte med glattcelle i 20 timer. Jeg er villig til å gå ganske langt! Når man brenner for noe og har prøvd alle andre virkemidler synes jeg at det er verdt å bruke sivil ulydighet, hevder Lundberg.

Gjennom årene hun har hatt NU som heltidshobby har hun vært med på mye rart.

– Gateteater i Harstad må være det rareste. En gang var jeg en måke som ble kastet «olje» på, som resulterte i at jeg lidde en lang og smertefull død. En kreativ måte å vise at vi var imot oljeboring i Nord, smiler Silje Lundberg.

Forandring er mulig

lundgren 500 2Aktivisten er fast bestemt på at vi må handle nå, og er oppgitt over politikerne. 

– De gjør ikke jobben sin. Vi har politikere som ikke tør å ta avgjørelser som kan være upopulære i dag, men som gjør at de i fremtiden vil bli respektert og sett opp til. Jeg er sikker på at de som går foran vil bli sett på som de store politikerne i vår tid. Det holder ikke med ord, det må handling til! Vi har mistet så mange år på at politikere snakker tomprat og krangler seg i mellom. Det fører til at vi utrydder natur i et vanvittig tempo samtidig som vi er på vei mot en oppvarming av jorda til 4 grader. Det vil selvfølgelig få store konsekvenser. Vi trenger handling nå. Og en hær av ungdommer som krever endring.

NU-lederen holder motet oppe ved å tenke positivt og er overbevist om at alt er mulig.

– Uansett hvor vanskelig det ser til å måtte være er forandring mulig. Også er jeg opptatt av å se på hver dag som en fest. Man skal ha det gøy mens man jobber. Det er kanskje spesielt viktig når man jobber med miljøpolitikk hvor det går så sakte. Det er viktig å ha delmål og feire seiere underveis slik at man holder energien oppe, sier Lundberg og fortsetter ved å fortelle om hvordan andre medlemmer av Natur og ungdom inspirerer henne i hverdagen.

Frekke, freidige og fryktet

 

Mange er nok enige i at norsk miljødebatt og politikk hadde vært fattigere uten Natur og Ungdom. I kampen mot gasskraftverk og oljeboring har NU ofte vært spissen av opposisjonen. – Hadde det ikke vært for oss tror jeg aldri man ville ha vunnet kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja for eksempel. Styrken til Natur og ungdom er at vi har vaktbikkje-rollen og kan være frekk, freidig og utfordrende slik bare ungdom kan! Samtidig har vi en enorm politisk tyngde, mener nordlendingen.

Natur og ungdom blir av mange sett på som en stadig mer seriøs aktør i debatten, samtidig som de har mange aktivister ute i gatene.

– Jeg tror de som ikke liker at NU har så mye makt er litt bitre over at en liten organisasjon på omkring 7000 medlemmer kan skape så mye kvalm for dem.  Jeg husker da Olav fjell, tidligere konsernsjef i Statoil, sa at han fryktet Natur og ungdom sin innflytelse i oljedebatten. Aftenposten skrev en liten kommentar hvor det stod «I veien står en organisasjon som blokker Norges mektigste næring». Det er jo sant! Og tenk; da hadde vi bare 5000 medlemmer, gliser Lundberg.

Klima ned på bakken

 

NU-lederen savner opposisjon og at folk ser det som trengs. Hun er også opptatt av at man må jobbe tverrpolitisk.

– I dag handler debatten mye om å gjøre minst mulig til en så liten penge som mulig, og ikke om de tiltakene som klimaendringene faktisk krever. Det er viktig å huske at det angår vanvittig mange mennesker, ikke minst mennesker i fattige land som står svakere stilt og blir rammet hardt av våre utslipp. Miljøpolitikk hører ikke hjemme verken på høyre eller venstresida, mener Lundberg.

Personlig er hun veldig opptatt av å ta klimasaken ned på bakken og snakke med folk.

– Spesielt klimaproblemet blir ofte så stort og svært at man ikke vil ta det innover seg. Man kan jo lese mye om det, men det er ikke så lett å skjønne hva man selv kan gjøre med det. NU trengs for drive folkeopplysning og ta de politiske diskusjonene ned på bakkenivå. Vi må «oversette» diskusjonene og dra frem de som gjør det bra for miljøet og de som ikke gjør det, sier Lundberg.

Ønskeliste for klima

 

NU-lederen er klar til kamp mot Norges største forurensere og er spent på klimameldingen som regjeringen skal levere i løpet av våren. Om det hadde vært opp til henne ville hun blant annet ha økt målsetningen om å kutte 20 prosent klimagassutslipp til 40 prosent i Norge innen 2020.

– I tillegg ville jeg ha sørget for et bredt og godt kollektivtilbud i alle landets byer og innskrenket plassen til bilen i de store byene. Og kanskje det aller viktigste; jeg ville ha tatt kontroll over den største forurenseren i Norge, nemlig oljeindustrien som har fått lov til å løpe løpsk. At utslippene fra oljeindustrien har økt nesten 80 prosent siden 1990 er helt sjukt! Det er åpenbart at vi ikke kommer til å nå klimamålene våre hvis vi ikke gjør noe med de som forurenser aller mest, sier Silje Lundberg og legger engasjert til:

– Vi er nødt til å sette i gang tiltak selv om det koster mye. Overordnet ville jeg ha sørget for at det skulle lønne seg å være miljøvennlig, men koste å forurense, forteller Lundberg. At man skal samarbeide og hjelpe til i utlandet tar hun som en selvfølge, for denne jenta brenner for solidaritet og samarbeid.

Navn: Silje Lundberg
Alder: 23
Bosted: Oslo
Kommer fra: Harstad
Aktuell: ny leder i Natur og Ungdom, med lang fartstid fra organisasjonen. Har vært ansatt i: Natur og ungdom, Zero, Bellona, Fivas, Bonde- og småbrukarlaget.