Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Petro-nostalgi: Mektige amerikanske bransjeorganisasjoner vil skru klokka tilbake til fossil tid

Mange av de mektige amerikanske industrisammenslutningene har ikke kastet bort tiden etter at Donald Trump ble valgt til USA 45. president. En ny undersøkelse viser at de er i full gang med å forsøke å skru amerikansk lovgivning tilbake til fossil tid. 

Foto: Harry Pherson Flickr CC
Foto: Harry Pherson Flickr CC
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Mange av de mektige amerikanske industrisammenslutningene har ikke kastet bort tiden etter at Donald Trump ble valgt til USA 45. president. En ny undersøkelse viser at de er i full gang med å forsøke å skru amerikansk lovgivning tilbake til fossil tid. 

 I følge undersøkelsen har mange av de store amerikanske bransje- og industriorganisasjonene benyttet Trump-seieren og det forestående presidentskiftet til å motarbeide nye klimareguleringer og til å oppmuntre til en politikk som vil favorisere fossil energi.

Rapporten som er laget av den britiske non-profit-organisasjonen Influencemap i London ble offentliggjort 16. januar i år.

Vil torpedere ny klimalovgivning

Noen av de største bransjesammenslutningene i USA som US Chamber of CommerceNational Association of Manufacturers,  American Petroleum Institute og Alliance of Automobile Manufacturers har sittet rundt bordet med den valgte presidents team og tatt til orde for å trekke tilbake sentrale deler av klimareguleringene som har kommet i kjølvannet av Obamas presidentskap. Det gjelder for eksempel Clean Power Plan, nye metanreguleringer som berører olje-og gass-sektoren, beslutninger om å begrense oljeboring i havet og de siste kravene til energi-effektivitet for bilparken (CAFE).

Rapporten fra Influencemap retter også søkelyset mot fossilindustriens plass i den nye Trump-administrasjonen. Det mest tydelige eksemplet er utnevnelsen av den tidligere Exxon-sjefen Rex Tillerson som ny utenriksminister.

Det omstridte American Legislative Exchange Council (ALEC), nylig ranket av rapportutgiverne som den aktøren i amerikansk politikk som i størst grad stikker kjepper i hjulene for supermaktens klimapolitikk, fremhevet nylig den store rollen de vil spille i den nye administrasjonen og det store antallet Trump-medarbeidere med bakgrunn fra Alec.

Tanner Influencemap

 

Skryter av antallet klimaskeptikere i Det hvite hus

en pressemelding fra desember skryter de åpent om sin nye posisjon i amerikansk politikk og hvordan dette gir muligheter for en ny tidsepoke med mer markedsmakt og færre reguleringer.

I motsetning til de mektige bransjeorganisasjonenes forsøk på å skru klokka tilbake til fossil tid i amerikansk politikk, står flere hundre store selskaper som nylig gikk sammen om en uttalelse hvor de oppfordrer til at dagens klimapolitikk må fortsette. Mer enn 530 bedrifter inkludert Nike, Dupont og Intel underskrev 16. november et felles brev til sittende president Obama, påtroppende president Donald Trump og medlemmene i kongressen, hvor oppfordrer til «continuation of low-carbon policies to allow the US to meet or exceed our promised national commitment».

Det er oppmuntrende at mange enkeltbedrifter både støtter opp om Paris-avtalen og nye klimareguleringer, mener Dylan Tanner (bildet over), administrerende direktør i InfluenceMap. Samtidig er det like viktig at de sørger for at disse verdiene reflekteres i bransje- og industriorganisasjonene bedriftene er tilsluttet. Klimaproblemene er ikke bare enda et spørsmål om tekniske reguleringer, det er den gjennomgripende og store utfordringen i vår generasjon, og politisk lederskap er avgjørende, ifølge sjefen for InfluenceMap