Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Trist, trist valgkamp

«Et rød-grønt alternativ? Alternativet er ikke grønnere enn jeg er på nesa.»

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

«Et rød-grønt alternativ? Alternativet er ikke grønnere enn jeg er på nesa.»

KOMMENTAR: Torsdag 31. mars ble enda en FN-rapport om jordas økologiske tilstand offentliggjort. «Miljøkollaps truer jorden», skrev Aftenposten.

To tredeler av økosystemene brytes ned som følge av overbelastninger. De fattige vil bli hardest rammet: Brensel forsvinner sammen med skogen, grunnvannet synker, matjord eroderer, fiskebestander bryter sammen på grunn av overfiske, atmosfæren blir varmere. Veksten i forbruk og befolkning overstiger jordas evne til å livnære oss.

Det høres ut som et leserbrev fra Framtiden i våre hender, men er hovedinnholdet i den kanskje mest omfattende og veldokumenterte miljørapport som er framlagt.

Problemene er overveldende, men bare ved «stø kurs». Løsningene er billige. Å kjøpe opp de mest verdifulle «hot spots» – kjerneområder – for truede arter koster i følge Forskning.no bare 30 milliarder dollar. Det er mindre enn hva Norge har på konto av svarte penger – oljepenger. Å skaffe alle fattige rent vann og kloakk er også billig: 200 milliarder dollar.

Verden står overfor problemer av svimlende, kosmisk omfang – som det ikke koster mye å løse, heller ikke om vi inkluderer omleggingen av energiforsyningen og redusert forbruk der det må til.

Heldigvis åpnet SVs landsmøte dagen etter framleggelsen – 1. april.

I en periode der det norske privatforbruket vokser som aldri før, og setter rekord så å si hver dag, krever SV.. skattelettelser for vanlige nordmenn. Partiet vil ha gasskraftverk – med CO2-rensing. Dyre rensetiltak skal betales ved at CO2 pumpes tilbake i borehullene for å dytte opp mer olje og gass, som stort sett vil gå rett opp i atmosfæren fra biler, båter og fly. Alle håper at tilbakepumpet CO2 ikke vil lekke ut i atmosfæren med det første.

På den måten skaffer SV kraft til vekstmenneskene i fagbevegelsen, den økonomiske veksten skal finansiere flere offentlige tjenester, det blir mer til SVere som vil øke sitt arealforbruk, klesforbruk, kjøttforbruk, forbruk av flyreiser. Jo da, SV vil skaffe mye kraft ved sparing også. Men veksttanken står fjellstøtt. SV gjør seg lekkert som regjeringsparti.

SV vil ha burhøns – ellers kan egg bli litt dyrere – og de vil pine pelsdyr før de blir pels. Til ære for Sp og noen varaordførere på bygdene. Men snakk om å bomme på det store, viktige Nemi-skiktet av urbane kvinner med hjerte for dyr. (Nemi: Hipp, dyrevennlig tegneserie i Dagbladet.) Dessuten er dyreplageri ondskap.

SVs u-hjelp skulle før opp til to prosent. Nå skal den øke i løpet av de neste fire år. Kanskje til 1,1 prosent? Fire ulvefamilier skal store, rike Norge holde seg med. India skal vel ta vare på fire tigerfamilier? Det er så inderlig smått, så påtrengende realistisk. Noen vil for enhver pris bli statsråder. Så blir utviklingen litt mindre uansvarlig, tenker SV.

Men hvordan tenker SV når de tilpasser egne standpunkter før eventuelle forhandlinger med store Ap og hestehandler-slue Sp? Da vil kompromissene forrykkes enda mer i ikke-bærekraftig retning. Nemi liker det iallfall ikke.

Ap er traust og stødig. Ingen nytenkning, takk. Her skal mange tilfredstilles: LO, tradisjonelle næringer, distriktene, AUF-ungdommen med en viss interesse for miljø og solidaritet. Tre ulvefamilier må selv en rovdyrmotstander som Sylvia Brustad tennerskjærende gå inn for. Aps visjon er klar nok: Velstand. Det betyr mer velstand – iallfall for oss som har muligheten til å stemme på partiet i 2005, nemlig nålevende, norske statsborgere over 18 år. Følgelig vil Ap ha forurensende gasskraft. Siste nytt av FN-rapporter interesserer partiet seg lite for. Ingen ide om at verdens rikeste land, en rikdom som mye er basert på «svarte» penger, kan ha et særlig ansvar for å gli over mot bærekraftig utvikling.

Sp har programfestet utryddelse av en høytstående dyreart. Alternativet er som kjent avfolking av distriktene. Men de nitten kommunene i Sverige som har ulv har femten ganger høyere befolkningstetthet enn de to kommunene der Hareide nettopp drepte fire norske ulver. Frps innvandringspolitikk ville alene være nok for Ap og SV til ikke å samregjere med det partiet. Å sitte i regjering med et utryddelsesparti går så greit.

Et rød-grønt alternativ? Alternativet er ikke grønnere enn jeg er på nesa. Grønn er en assosiasjon til bondens åker om våren som gror takket være kunstgjødsel og gift.

Har oljepengene korrumpert dette landet? Blir forbruket for høyt, blir selvopptattheten og egokretsingen det også. Framtiden i våre hender sa det for 25 år siden. Valgkampen i høst blir trist. Hvis ikke noen klarer å rive velferdsmasken av aktørene. Det skal bli prøvd. Mange velgere leser aviser, er bekymret for klimaet, for degraderingen av økosystemene, og vil ofre veksttenkningen for å bryte kursen.

Få voksne plyndrer ungenes sparekonti for å feste i Syden. Kanskje vil alvorsrapporter og debatt utvide det politiske rommet? SV vil få nye ledere. Halvorsen og Djupedal varer ikke evig.

Og De Grønne? – som av og til minner om mennesker som ikke er mentalt ferdig med 70-tallet. De har mange kloke standpunkter. De våger iallfall. Kanskje kan partiet vitaliseres av de andre partienes svikt, og gradvis framstå som et mer gjennomtenkt og seriøst alternativ? Kanskje kan vi om noen år takke SV for et halvstort og modent grønt parti i regjeringssamarbeid?