Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Olympiske fantasier

LEDER: De olympiske lekene har blitt en av vår tids megabegivenheter. Lekene i Torino kan følges av opp mot 2 milliarder seere og på sportskanalene kan idrettsentusiastene se fjernsyn hele døgnet om de orker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
LEDER: De olympiske lekene har blitt en av vår tids megabegivenheter. Lekene i Torino kan følges av opp mot 2 milliarder seere og på sportskanalene kan idrettsentusiastene se fjernsyn hele døgnet om de orker.

Men de olympiske lekene er langt mer enn en sportsbegivenhet. Olympismen framstår som en global bevegelse hvor ord som brorskap, rettferdig og edel konkurranse og internasjonal samforståelse er viktige begreper.

Det var den franske baronen Pierre Coubertin som kom på ideen om å blåse liv i de antikke lekene. Franskmannen som døde i 1937, var en åpen beundrer av den tidlige Hitler. Coubertins arvtaker i IOC, amerikaneren Average Brundage, ga hel hjertet støtte til at lekene skulle foregå i det nazistiske Tyskland. Da han besøkte landet for å sjekke forholdene fant han verken jødeforføl gelse eller forhold som uroet ham tilstrekkelig til å ønske å legge lekene et annet sted. Senere har har den tidligere Franco-ministeren Antonio Samaranch preget utviklingen av den olympiske bevegelsen. Kritikere hevder at den tidligere Franco-medarbeideren tok med seg diktaturets lukket hetskultur og udemokratiske fåmannsvelde inn i bevegelsen. Salg av TV-rettigheter og sponsoravtaler til en verdi av titalls milliar der kroner har fått den olympiske pengebingen til å svulme kraftig og trolig bare den innerste sirkelen av betrodde, kjenner omfanget av den olympiske bevegelsens rikdom. Men ingenting har rokket ved lekenes popularitet.

Det er idretts howet alle elsker å se. Men det kan ikke stå i veien for et kritisk søkelys. Til det er den olympiske bevegelsen for betydningsfull. Forestillingen om en idrettsbevegelse tuftet på verdier som bror skap, edel konkurranse og gleden over å delta – framstår dessverre som luftige olympiske fantasier. Det er synd at de olympiske idealene stort sett bare fi nnes på papi ret. Vi hadde trengt dem. Mer enn noensinne.