NORAD-misjonærene
De vil til nye misjonsområder. Norwatch har besøkt øystaten som har vært norsk misjonsmark i 140 år. De spedalske ved et av Misjonsselskapets mange hjelpeprosjekter er ikke glad for tilbaketrekningen. Det gjelder mange andre som er avhengige av misjonærenes penger også. De er redd for at livsviktige prosjektene ikke skal kunne opprettholdes den dagen de norske midlene forsvinner helt. Det er en velbegrunnet frykt. Den gassisk lutherske kirken er riktig nok godt etablert.
Halvparten av befolkningen er tilsluttet en kristen menighet, men folk er fattige og bistandsbehovet er fortsatt betydelig. Opplevelsen av å «egentlig være ferdige» på øya er mer avslørende enn Misjonsselskapet selv liker.
Den viser at bak all retorikk om utvikling er misjonærenes primære mål forkynnelse og omvendelse. Men misjonsorganisasjonene har gjennom flere tiår også fått utvikle seg til tunge bistandsaktører. Moderne misjon har definert seg selv som deltaker i viktig samfunnsutvikling og vært nøye med å peke på at de spiller en rolle langt utover det å forkynne. Regjeringen har villig latt det drysse kroner over misjonsorganisasjonene. Over tusen misjonærer er ute i felten og fra 1983 til 2004 mottok organisasjonene rundt 2,2 milliarder NORAD-kroner til prosjektene sine.
Vi trenger en ny debatt om hva slags krav som skal stilles til Norad-finansierte prosjekter i regi av misjonen. Ja, en grundig debatt om hvorvidt misjonsorganisasjonene i det hele tatt er egnet som tunge bistandsaktører. Professor Terje Tvedt formulerte det slik sist debatten raste for 2 år siden: «Hva hadde Stortinget sagt om den indonesiske eller saudiarabiske staten finansierte fundamentalistiske muslimske organisasjoner som drev veldedighet blant gatebarn i Oslo, men primært var opptatt av is lamisering av hele det norske samfunnet?» Det er et provoserende og godt spørsmål.
På Madagaskar kan ikke de spedalske koste på seg å være opptatt av utviklingspolitikk og misjonsstrategi. Den som er redd for at risskåla skal bli tom og medisinene bli borte har annet å tenke på.