Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå fødes den største folkebevegelsen

KOMMENTAR: Du skal ikke kjøle ned planeten gjennom en liten handling i ditt eget privatliv. De fossile energikildene forbrennes i enorme strukturer som sitter fast i de aller dypeste sjiktene av vår økonomi og de må bort om vi skal ha en beboelig jord. Ingen kan rokke på de strukturene på egenhånd.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
KOMMENTAR: Du skal ikke kjøle ned planeten gjennom en liten handling i ditt eget privatliv. De fossile energikildene forbrennes i enorme strukturer som sitter fast i de aller dypeste sjiktene av vår økonomi og de må bort om vi skal ha en beboelig jord. Ingen kan rokke på de strukturene på egenhånd.

Klimaspørsmålet har holdt seg på toppen av dagsorden til både politikere og media, og ingenting tyder på at interessen avtar. En av de siste aktørene som har innsett situasjonens alvor er LO [I Sverige red.anm.] som lenge sa at «dette her med klimaet kommer snart til å gå over», som om det gjaldt et pakistansk jordskjelv eller en annen kortvarig krise som vi stirrer på i noen uker og deretter glemmer. I stedet tyder alt på at klimaspørsmålet, i takt med at oppvarmingen akselererer, kommer til å dominere våre samfunn i økende grad. Som intet annet politisk fenomen har det en innebygd logikk av selvdrivende eskalering, så regn med å leve i klimaspørsmålets skygge for resten av livet ditt.

En kan selvsagt tenke seg at en utmattethet og trøtthet inntreffer også her, at den globale oppvarmingen forvises til å bli enda et bakgrunnssus, at alle de psykologiske fortrengningsmekanismene som er så virksomme i nettopp klimaspørsmålet tar over. Det ville være fatalt. At mennesker gir opp i møte med katastrofen og går rett inn i den med skylapper og dyr parfyme under nesen ville være det ytterste underkjennelsen av deres karakter.

Her har mediene er stort ansvar – og hittil har vi ikke mye å klage på. Svenske medier må faktisk berømmes for å ha fortsatt å sette ett og samme spørsmål i stadig nye perspektiv.

Det store hinderet for framskrer et annet. Den løsningen som tilbys er, i forhold til alvoret, ikke noe annet enn en spøk. Du skal bytte lyspære. Du skal anskaffe sparedusj. Du skal fly mindre, sykle mindre, spørre din strømleverandør om grønne alternativer:

Du skal, i dine valg som ensom konsument, bære omstillingen på dine skuldre. Som om overgangen til et fossilfritt samfunn er – og dette er et ord som stadig brukes i denne sammenhengen – et spørsmål om en individuell slankekur! Det nytter heller ikke å gi ansvaret for planeten til noen andre, til en lobbyist, et selskap og for så med god samvittighet tro at dette skal ordne seg. Så lenge dette er løsningene som presenteres på det største problemet menneskeheten noensinne har blitt stilt overfor er de verste scenarioene garantert vår framtid.

Du skal ikke kjøle ned planeten gjennom en liten handling i ditt eget privatliv. De fossile energikildene forbrennes i enorme strukturer som sitter fast i de aller dypeste sjiktene av vår økonomi og de må bort om vi skal ha en beboelig jord. Ingen kan rokke på de strukturene på egenhånd. Det er heller ikke du eller jeg som, i våre små markedsvalg, styrer maskineriet mot avgrunnen og kan svinge. Det er ikke du eller jeg som investerer milliarder i prosjekter for utvinning av olje og gass, ikke du eller jeg som tar beslutningen om enda mer lastebiltransport, enda større bilparker, enda billigere flyreiser for hvert år som går.

Det er noen andre. Vi må løse dette problemet sammen. Vi må gjøre det i motsetning til de krefter som tjener på å forbrenne fossile brensel og som vil fortsette å kjøre videre i det sporet som kalles business as usual. Klimaspørsmålet kommer ikke til å løses av seg selv. Det krever noe i samsvar med problemet: Den største folkebevegelsen i menneskets historie, som den britiske klimadebattanten George Monbiot har uttrykt det. en slik bevegelse må være uredd, forberedt på handling, utfordrende og bevisst på hvor lite tid vi har på oss for å velte de mest inngrodde, mektige, kapitalsterke strukturene.

Å tenke og handle på en slik måte krever ett brudd, ikke bare med den rådende medialogikken, men også med en lang rekke politiske tabuer, bekvemmelighetsinstinkter og behov om enighet. Det er påtvingende nødvendig. Nå.

* Anders Malm er journalist i den svenske avisen Arbetaren og forfatter.