Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Multikrise

Stadig flere blir skremt av de økologiske skadevirkningene i kjølvannet av den økonomiske veksten i Kina.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Stadig flere blir skremt av de økologiske skadevirkningene i kjølvannet av den økonomiske veksten i Kina.

LEDER:Mest oppsiktsvekkende denne våren og sommeren er kanskje de kraftige advarslene fra Kinas eget statlige miljøtilsyn og fra landets vitenskapsakademi. Eksperter ved begge institusjonene mer enn antyder at den industrielle utviklingen er på kollisjonskurs med målene om en bærekraftig utvikling og langsiktig økonomisk vekst.

Hvilken kurs de kinesiske myndighetene velger i forhold til miljøspørsmål vil være av stor betydning for klodens økologiske skjebne. Kina kan forfalle til en økologisk katastrofe, men landet kan også bli en internasjonal modell for utvikling og miljøvern, hevdet FN-eksperter i en rapport nylig.

Det betyr ikke at landet befinner seg ved et slags nøytralt veiskille eller et nullpunkt. De økologiske skadevirkningene er store. Kinesiske miljøeksperter bruker karakteristikken multikrise, en serie alvorlige enkeltkriser som inntrer på samme tid.

– Kina gir oss en forsmak på framtiden, hevder den amerikanske miljøaktivisten Lester R. Brown. Mange av de miljøproblemene Kina sliter med i dag, vil resten av den tredje verden konfronteres med i morgen, hevder han.

I en artikkel i Le Monde Diplomatiques nordiske augustutgave om Kinas utvikling påpeker sjefredaktør Ramonet Ignacio det samme: Kina er «et skole-eksempel, og de sliter med spørsmål som i morgen vil besvære India, Brasil, Russland og Sør-Afrika».

Han stiller deretter spørsmålet som trolig bringer oss til kjernen av utviklingshistoriens viktigste utfordring: «Hvordan kan vi redde flere milliarder mennesker fra nød eller underutvikling uten å ty til en produktivistisk, vestlig konsummodell som er ekstremt skadelig for vår planet og hele menneskeheten»?

Den vestlige verdens industrielle revolusjon og velstandsutvikling ble i stor grad basert på naturødeleggelser og miljøfiendtlig virksomhet. La oss håpe at Kinas politiske ledere er smartere enn oss.