Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mørk humor

Lørdag kveld klokken 20.30 oppfordres alle til å slå av lysene og andre elektriske apparater i en hel time, sto det i en pressemelding jeg fikk i innboksen i morges. Earth Hour kalte de det.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lørdag kveld klokken 20.30 oppfordres alle til å slå av lysene og andre elektriske apparater i en hel time, sto det i en pressemelding jeg fikk i innboksen i morges. Earth Hour kalte de det.

Om det er én ting jeg har lært etter å ha bodd ett år i Nepal, så er det å le meg i hjel. De siste tolv månedene har jeg fått flere smilerynker i ansiktet enn jeg noen gang hadde før. Mottoet ”you’ve got to laugh, otherwise you’d cry” synes jeg oppsummerer på en perfekt måte hvordan man best skal takle de mange fargerike vanskene som man til stadighet møter her. Er banken stengt uten grunn når du absolutt må få tatt ut penger? Er veien sperret når du på død og liv må rekke en avtale? Er landet tomt for sukker, akkurat den dagen du har lovet å bake til din venninnes bursdag? Da må du bare løfte skuldrene og smile, for en ting er sikkert; du vil ikke får gjort noe som helst med saken.

At alle rammes av slike vilkårlige små katastrofer i hverdagen betyr at alle også forstår når det er din tur. Huseieren går glatt med på at husleien betales til uken. Å komme forsinket til et viktig møte skyldes selvsagt kaostrafikken. Unnskyldninger er unødvendige. Og sukkerproblemet rammer også din venninnes mor, som har utsatt festen til også hun får forberede tannsteinsoppløsende søt te til nabolaget til ære for  datteren. Nepals nasjonale ordtak lyder ”ke garne?” – eller ”hva kan man gjøre med det?” Dette var de første to ordene jeg lærte meg på nepalsk, og er fremdeles de jeg bruker oftest i hverdagen, gjerne med en smil.

At alle rammes av slike vilkårlige små katastrofer i hverdagen betyr at alle også forstår når det er din tur.

Derfor hylte jeg av latter da jeg åpnet epostkontoen min i morges. En innflytelsesrik kampanjeorganisasjon i Nepal oppfordrer meg til å velge stearinlys fremfor lyspærer lørdag kveld i et globalt stunt mot økende karbonutslipp, når jeg, sammen med over 70 prosent av Nepals befolkning, ikke én gang har strøm på lørdagskveldene. Jeg har ingen lamper å slå av.

Det er både latterlig og trist at Nepals befolkning lever i Earth Hour-tilstanden i tolv timer hver dag. Strømmangelen er grunnen til at landet sliter med å trekke til seg investeringer fra utlandet. Derfor leverer myndighetene få tjenester til befolkningen, derfor går veiene opp i støv som blandes med generatorrøyk og forurenser luften, derfor havner ubehandlet kloakk rett i elvene og sprer sykdommer.

Kampanjevirksomhet dreier seg om å tilby handlingsalternativer for å gi et svar til det ellers retoriske spørsmålet hva kan man gjøre med det? Her oppe på verdens tak, spør du meg, er svaret å bygge ut strømkapasiteten i Nepal og i andre utviklingsland fremfor å redusere forbruket ytterligere. Men kanskje det er bare meg som tenker slik.

På lørdag blåser jeg ut et stearinlys i solidaritet, og ler lenge og vel i mørket.

* Laurie MacGregor er deltaker i en journalistutveksling mellom Nepal Forum om Environmental Journalists  og Framtiden i våre hender med støtte fra Fredskorpset.