Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Langsomme byer

LEDER: Takket være Slowfood og Cittaslowbevegelsen (langsomme byer) har lokal matkultur og lokale tradisjoner fått sin renessanse. Bevegelsen tok for alvor form i Italia i 1999. Siden den gangen har et femtitalls europeiske byer med innbyggerantall under femtitusen fått lov til å pryde seg med Cittaslow-merket.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
LEDER: Takket være Slowfood og Cittaslowbevegelsen (langsomme byer) har lokal matkultur og lokale tradisjoner fått sin renessanse. Bevegelsen tok for alvor form i Italia i 1999. Siden den gangen har et femtitalls europeiske byer med innbyggerantall under femtitusen fått lov til å pryde seg med Cittaslow-merket.

Sokndal var i ferd med å bli en livløs spøkelseskommune. De driftige innbyggerne hentet inspirasjon fra de mange byutviklingsprosjektene fra Cittaslow-bevegelsen og bestemte seg for å gjøre kommunen til det første norske lokalsamfunnet i den internasjonale sakte-by bevegelsen. - Vi skal ikke skape Italia her, men ta vare på vårt eget særpreg, sier lederen av det lokale Cittaslow-virksomheten. De ønsker å inspirere andre nordiske småsamfunn til å utvikle og framelske sine unike sider og egenskaper.

Nettopp her ligger småsamfunnens mulighet og styrke. I en tid hvor arkitektur, matvaner, og kultur ensrettes og kommersialiseres er det et behov for kommuner og byer som våger å gå mot strømmen. Tall fra Cittaslow-bevegelsen viser at 75 prosent av det europeiske matvaremangfoldet har gått tapt det siden år 1900. Hele 93 prosent av det amerikanske mangfoldet av matprodukter har blitt borte i den samme perioden. Det er dystre tall og viser ekstrem ensretting av matvarer og mattradisjoner.

Slow-food bevegelsen og Cittaslow-bevegelsen utgjør viktige motkrefter. Aktørene i bevegelsen ser det som sin oppgave å blåse nytt liv i interessen for lokal matkultur og andre unike lokale tradisjoner. Lokalsamfunn som makter å ta vare på særpreget sitt vil tjene på det, både i form av økt trivsel og næringsutvikling. Utvikling av unike lokalsamfunn kan like godt finne sted innenfor rammen av et storby eller metropol, som i et bygdesamfunn eller en småby. Det bør være et poeng å merke seg for den europeiske Cittaslow-bevegelsen som forbeholder det esklusive medlemskapet til byer med innbygger-antall under 50.000. Innbyggere i store byer, og føler identitet og tilknytning til sin bydel og sitt lille lokalsamfunn, og ikke bykolossen de er omgitt av.

Foreløpig finnes det bare to norske Cittaslow-kommuner, Sokndal og Levanger, men Eidskog har søkt og flere andre nordiske kommuner har meldt interesse. Det burde bli langt flere. I en verden hvor alt blir mer og mer likt, er det et økende behov og interesse for det lokalt unike. Om ikke Cittaslow-ideene vet å finne veien til norske lokalsamfunn, gjør i alle fall MacDonald og BurgerKing det. 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!