Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klima sett fra sør

I landsbyen Baharbari har ikke innbyggerne strøm i husene. Her er det ingen biler, bare sykler og noen få mopeder.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I landsbyen Baharbari har ikke innbyggerne strøm i husene. Her er det ingen biler, bare sykler og noen få mopeder.

For å drive småbedriftene i området brukes dieselgeneratorer. Dieselen er dyr og helseskadelig for dem jobber i røyken fra generatorene. Dessuten bidrar generatorene til CO2-utslipp. Rundt om i landsbyen står ensomme elektrisitetspåler som regjeringen har satt opp, men strømledningene og elektrisiteten mangler.

Lokale myndigheter har lenge skrytt av sitt arbeid for å elektrifisere området. Korrupsjon er utbredt i India, vi ble fortalt at det ikke bare var påler som stod tomme rundt om i landsbyene, man kunne også finne ubrukte helsesentre, skoler og uvirksomme landsbykomiteer. Internasjonale donorer måler suksess etter hvor mye som bygges, ikke etter om det er noe innhold i bygningene etterpå. Penger har blitt bevilget til å forbedre veien til landsbyen, men den forblir dårlig. Det gjør det vanskelig å frakte varer og materiale. Da er det også utfordrende å skulle bygge et biogassanlegg, men med kjerrer, sykler og mopeder lot det seg gjøre å frakte deler til biogassanlegget som driver irrigasjonssystemer, batteriladere, rispoleringsmaskiner med mer.

Decentralised Energy System India, DESI Power, et familieforetak med røtter i denne landsbyen, ønsket å gjøre noe med energiforsyningen i Baharbari. Dette biogassanlegget er pilotprosjektet som skal gi de erfaringene som trengs for å installere anlegg i 100 landsbyer. Utvidelsen har startet og skjer i samarbeid med Mitt klima som skal selge utslippsreduksjoner fra prosjektet. Ved å selge utslippsreduksjoner investeres det i biogassleggene som erstatter bruken av dieselgeneratorer og dermed reduserer utslippene av CO2.

Med strøm blir alt arbeidet som skal gjennomføres mye lettere – ikke så vanskelig å forestille seg for oss som er totalavhengige – det er derimot vanskelig å skjønne hvordan man klarer seg uten strøm. Strømforsyningen til husene opptar innbyggerne. ”Hvis vi hadde strøm hadde vi ikke måttet skynde oss å bli ferdig om kvelden. Vi kunne ha avsluttet arbeidet vårt” forklarer Bhalo Devi Mandal. I syv-åtte tiden går solen ned. Da tennes stearinlys og kerosenlamper. Det gir ikke så bra lys, dessuten forurenser kerosen innemiljøet.

Vi spør den lokale representanten for DESI Power, S N Sharan, om hvorfor de ikke samtidig har sørget for strøm til innbyggerne også. Han forklarer det med at i første fase er det viktigste å få i gang næringsvirksomheten og økonomien lokalt. Ved hjelp av verkstedene som drives av biostrøm får folk mulighet til å få utført arbeid som ellers ville vært tidkrevende, dyrere eller ikke mulig. Landsbyboerne betaler for tjenestene de bruker og inntektene pløyes tilbake for å utvikle og utvide virksomheten. I neste fase skal husholdningene få tilført strøm.

Småbedriftene sparer penger fordi denne strømmen er billigere enn diesel, bøndene får billigere irrigasjon, i tillegg kan de dyrke planter/biomasse som de selger. Sist men ikke minst så trengs det folk til å bygge og vedlikeholde anlegget, det betyr at det blir flere arbeidsplasser i landsbyene hvor anleggene installeres. Bahlo Devi Mandal jobber ved biogassanlegget. Hun liker jobben. ”Jeg liker best arbeidet med generatoren. Det er en ny type arbeid for meg. Hvis jeg får muligheten kan jeg drive gassgeneratoren.” Videre sier hun: ”Når jeg tjener penger kan jeg få et bedre liv. Alle tenker at dersom de tjener penger kan de få til mange ting. Vi kan gi barna våre utdanning og gjøre så mange bra ting i denne verden.”