Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Har du tre minutter?

KOMMENTAR: "Alt går så fort i våre dager", slår Odd Børretzen fast: "Ikke bare tiden, ikke bare flyet til Amerika, biler, tog og båter, ikke bare musikk. Japanerne har fått tiden ned til fire minutter og femten sekunder på en avspilling av Beethovens femte symfoni. Så fort går det".

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

KOMMENTAR: "Alt går så fort i våre dager", slår Odd Børretzen fast: "Ikke bare tiden, ikke bare flyet til Amerika, biler, tog og båter, ikke bare musikk. Japanerne har fått tiden ned til fire minutter og femten sekunder på en avspilling av Beethovens femte symfoni. Så fort går det".

Filosofen Paul Virilio er enig med Børretzen. Han mener vi bør lese de siste hundre årenes historie som akselerasjonens historie. I farten kan vi vel gi ham rett? Økonomien følger mottoet: Vi må forte oss slik at andre ikke slår oss. Og de andre galopperer stadig raskere for ikke å bli slått av oss. Bremseklossene på økonomi og teknologi, samfunnets lokomotiver, blir systematisk fjernet. Informasjonsteknologien har opphevet tid og rom. Samfunnet vårt er blitt høyfebrilsk. Varighet finner du snart bare på museer.

Farten rammer oss mennesker: Kroppen og psyken vår er utviklet gjennom millioner av langsomme år, år der tiden sto stille. Plutselig begynte tiden å sprinte. Kan farten forklare at salget av legemidler som demper stress, vokser voldsomt? Kan farten forklare at bortimot hundre tusen norske skolebarn er storforbrukere av legetjenester? Kan farten forklare at psykiske sykdommer nå øker så raskt at de i 2020 blir den viktigste årsak til arbeidsudyktighet. Blir vi løpt overende?

Kapitalismens press mot stadig økende fleksibilitet, skapet et nytt menneske, hevder den amerikanske sosiologen Richard Sennet. Et menneske som ikke lenger vinner stolthet, trygghet og identitet i arbeidet sitt, men som tvert i mot formes av arbeidet til å bli mer usikker, flyktig og overflatisk - en person som skyr dypere engasjementer. Og det er alvorlig: Et system der mennesker ikke ser noen virkelig grunn til å bry seg om hverandre, kan neppe bestå.

Farten rammer folkestyret: Politikk krever tid til diskusjoner, tid til overveielser, tid til å skaffe seg innsikt. Hastigheten feier til side demokratiets behov for en langsom rytme. Politikken kommer løpende etter, den blir etterpåklok og reparerende. Mediene stjeler makt fra politikken. Sier mediene hopp, så hopper politikerne. Tid er blitt våre folkevalgtes største knapphetsfaktor. Grundige diskusjoner om hva vi ønsker med samfunnet, blir avløst av raske løsninger som teknologien og markedet framskynder. Løper vi av oss folkestyret?
Har du fortsatt litt tid?

Politikerne har tatt jobb som fyrbøtere: Skranker, reguleringer og grenser blir fjernet for å gi økonomien friere spillerom - og fart. Slik bidrar politikerne til at politikken får vanskeligere kår. Ingen snakker om Edmund Burke lenger, de verdikonservatives ideolog, han som etter de voldsomme omveltningene i den franske revolusjonen anbefalte en skrittvis forandring av samfunnet. Uten lavere fart er det knapt håp for politikken. Samtidig som det langsomme - mennesket, kulturen, naturen - trenger beskyttelse. Fra hvem? Fra politikken!
Er det mulig å bremse en farts- og forandringskonkurranse som mangler høyverdige mål og moralsk begrunnelse? Hva om fyrbøterne begynte en gå-sakte-aksjon? Teknologiens og markedets enorme krefter klarer å holde farten oppe uten hjelp. Politikerne kan konsentrere seg om å moderere farten - og får kanskje støtte fra velgerne?

Kan det tenkes at velgerne nå straffer Arbeiderpartiet for fyrbøtervirksomhet? I farta glemte kanskje Stoltenbergs parti at politikk er å streve etter å bli utviklingens herre?
Jeg gjetter på at politisk uenighet og skillelinjer mer og mer vil dreie seg om saker knyttet til forandringstempoet og muligheten for å bremse og oppnå innflytelse på utviklingen.
Bare fem sekunder igjen nå. Så kan blikket ditt fare videre i Folkevett.

Jeg, et langsomt menneske, bruker sekundene til å foreslå at du rolig og avslappet tar deg tid til å nyte en Beethoven-symfoni - i klassisk tempo.

*Trond Wormstrand er informasjonsmedarbeider i Framtiden i våre hender