Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønn konservativ

KOMMENTAR: I USA har verdikonservative republikanere startet en ny verdidebatt. De føler seg ikke hjemme i det markedsøkonomiske kappløpet og mener det sterke fokuset på makt, penger og profitt bryter med grunnleggende konservative idealer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
KOMMENTAR: I USA har verdikonservative republikanere startet en ny verdidebatt. De føler seg ikke hjemme i det markedsøkonomiske kappløpet og mener det sterke fokuset på makt, penger og profitt bryter med grunnleggende konservative idealer.

Den verdikonservative amerikanske journalisten Rod Dreher skrev for et par år siden en liten artikkel om republikanere på sidelinjen av de konservative hovedstrømningene i det amerikanske samfunnet. De verdikonservative la vekt på gammeldagse verdier og var mer opptatt av kultur, naturlig mat, gode lokalsamfunn og sjønnhet og estetikk – enn av tradisjonell penge- og maktorientert konservativ politikk, hevdet han.

Artiklen som ble publisert i det utrakonservative tidsskriftet National Review resulterte i en uventet strøm av innlegg fra leserne. Mange fortalte at de som Dreher selv, følte seg politisk hjemløse i en konservativ verden hvor vekten på penger var total og troen på markedsøkonomien absolutt. Våren 2006 ble artiklen til boka «Crunchy Cons», et selvironisk uttrykk for sprø og uberegnelige republikanere.

Forfatteren forteller selv hvordan det begynte: En varm sommerdag kom han til en fortelle en kollega i National Review at han måtte gå tidligere fra jobb fordi han skulle innom det lokale matsamvirke for å hente familiens ukentlige forsyning av øko-grønnsaker. «Ewww, thats so lefty», du høres så venstrevridd ut, var den spontane kommentaren fra hans dypblå konservative kollega. Rod Dreher, begynte å reflektere over hvordan han og hans konservative familie på mange måter levde på utsiden av konvensjonelle republikanske politikken.

At familien koste seg med øko-grønnsaker var forresten en tilfeldighet. En nabofamilie som måtte reise bort tilbød Dreher å midlertidig overta de ukentlige grønnsakforsyningene. «Vi ble nærmest svimeslått av den fyldige, naturlige og markerte smaken på øko-maten», forteller forfatteren selv. Så ble det altså faste besøk i den lokale øko-butikken i stedet for i ferskvareavdelingen på det lokale kjøpesenteret. Men venstrevridd? Hva er venstrevridd med økologiske grønnsaker? En slikt politisering av mat er jo tåpelig, hevder den amerikanske journalisten og forfatteren.

- Det tok tid før jeg innså at et sterkt engasjement for natur og miljø er en viktig del av en konservativ politikk. Ingenting er mer konservativt enn å bevare naturen og naturens ressurser mener han. Det finnes jo ikke noe slikt som republikanske elver eller demokratiske innsjøer, sier Dreher og fortsetter: Klimaendringene er den alvorligste trusselen menneskeheten har stått overfor; Jeg blir deprimert av å møte sigarettrøykende dresskledde unge konservative som ser ut til å innfinne seg vel med tanken om en verden uten løver, tigre, elefanter og hvaler, føyer han til.

Den moderne konservatismen har blitt for opptatt av penger, makt og overfladisk materialisme hevder Dreher. Kultur er viktigere enn politikk og økonomi.
Smått, lokalt, gammelt og konkret er nesten alltid bedre enn stort, globalt, nytt og abstrakt. Skjønnhet er viktigere enn effektivitet. Den mediaskapte og mediaframbragte rastløse popkulturen gjør sansene våre døve for virkelig skjønnhet og visdom, mener han.

Rod Dreher og hans likesinnede retter også knallhard kritikk mot det amerikanske og vestlige overforbruket. – Vår forbrukerskrudde kapitalisme vil brenne seg selv ut, hevder han. Den 12. september 2001 – dagen etter terrorangrepet på tvillingtårnene og Pentagon, besto budskapet fra president Bush til det amerikanske folket egentlig bare av to ord: «go shopping»! Det kan tolkes som et uttrykk for at hverdagen skal fortsette som før. Allikevel er det tragisk at det å shoppe blir uttrykk for den amerikanske normaliteten. Konsumerismen har blitt vår religion, hevder Dreher.
Ser vi begynnelsen på en ny politisk bølge? Den kraftige responsen på boka og artiklene om de politisk hjemløse konservative har overrasket mange. I følge det velrenommerte britiske internasjonale tidsskriftet «The Econominst» kan en miljøvekkelse blant de konservative bli en av de mest interessante nye politiske strømningene på lenge.

- Tiden er kommet for dristige miløallianser på tvers av høyre-venstre-aksen, hevder Dreher. Konservative evangelisk kristne har dannet sterke og velfungerende allianser med radikale feminister i kampen mot sexhandel og trafficing.
Nå står miljøkampen for tur , hevder den amerikanske forfatteren.