Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flyvende hollendere

Det er ikke nytt av nederlenderne flytter på seg. Befolkingstetthet og mangel på plass har gjort utvandring naturlig for dem som jakter på plass og nye muligheter.

Norge er lykkelandet for nederlendere. (Foto: Lillian Andersen)
Norge er lykkelandet for nederlendere. (Foto: Lillian Andersen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Det er ikke nytt av nederlenderne flytter på seg. Befolkingstetthet og mangel på plass har gjort utvandring naturlig for dem som jakter på plass og nye muligheter.

I nyere tid har for eksempel Canada vært et ettertraktet land for nederlandsk immigrasjon. I de siste årene har også nederlenderne i selskap med belgiere og tyskere oppdaget mulighetene som norske fraflyttingskommuner byr på.

Rundt 6000 nederlendere er bosatt i Norge, mange av bosettingene et resultat av bevisst rekruttering og tett samarbeid mellomnorske fraflyttingskommuner og formidlingsselskapet PlacementAS, eid av et nederlansk ektepar som selv er bosatt i Norge de sisteti årene. Til nå har 50 norske kommuner bosatt nederlandske familier – eller er i gang med arbeid for med tanke på bosetting. Fyresdal var først ut og regnes i dag som en av foregangskommunenenår det gjelder nederlandsk bosetting. Etter at kommunen satte i gang systematisk rekruttering har den maktet å stoppe den negative befolkningsutviklingen.

 

Mens nordmenn velger å flytte fra sine fineste bygdeperler og inn til byene , ser nederlandske immigranter mulighetene – og velger å flytte akkurat hit.

 

Hva med oss nordmenn? Er vi i ferd med å snu ryggen til de norske bygdeperlene? Det er ingen tvil om hvor flyttestrømmen går. De fleste velger å bo i byer og bylignende områder med fra 5000innbyggere og oppover. Drømmen fra 70-tallet er falmet og miljøbevegelsen som lenge hadde bygdeliv som ideal er tydelig urbanisert. De grønne partiene i Norden – har ifølge valgforskerne sin viktigste velgerbase i de store byene.

Spørsmålet er om denne tendensen er i ferd med å endres. Nyeundersøkelser viser at hver tredje Osloborger- og hver fjerde Osloungdom drømmer om et liv på landet. Argumentet er det sammes om de nederlandske immigrantene oppgir: Ren luft, god plass, gode oppvekstforhold, og rimelige boliger av høy kvalitet. Det er for tidlig å si noe om utfallet av byfolkets landlige drømmer. Kanskje ligger livstilimmigrantene fra det tettbefolkede mellom-Europa bare noen hestehoder foran oss og indikerer en ny tendenshvor det å bo på bygda vil øke kraftig i status.