Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fangen i Yungon

I den burmesiske hovedstaden Yangon sitter i skrivende stund verdens kanskje mest berømte fange.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I den burmesiske hovedstaden Yangon sitter i skrivende stund verdens kanskje mest berømte fange.

LEDER: Opposisjonsleder og Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har blitt det sterkeste symbolet på frihetskampen i landet. Hun satt i husarrest fra 1989 til 1995 og ble igjen holdt i varetekt av generalene fra september 2000 til mai 2002. I vår ble hun på nytt plassert i de militære myndighetenes varetekt. Hun ble pågrepet i forbindelse med et sammenstøt mellom demokratiforkjempere og støttespillerne til militærjuntaen.

Militærledelsen hevder de holder henne fanget for ”å beskytte henne”. Hun får ikke
lenger være i villaen sin ved Inya-innsjøen i Yangon, hvor bildet på disse sidene er tatt. I stedet holdes Suu Kyi fanget en annen plass i hovedstaden.

Mye peker i retning av at hun igjen kan bli satt fri. Presset mot Burma strammes til. USA har innført full handelsboikott av varer produsert i Burma. I følge rapporter fra internasjonale nyhetsbyråer er den amerikanske boikotten svært virkningsfull. I tillegg har samarbeidsorganisasjonen for sørøst-asiatiske land ASEAN, blitt utålmodig med det burmesiske regimet.

Norge har ikke sluttet seg til det økende antallet nasjoner som har innført en hard linje overfor regimet i Burma. Framtiden i våre hender har sammen med Regnskogfondet, Den norske Burmakomite, PD Burma og støttegruppa for Burma, kritisert regjeringen for mangelfulle tiltak mot Burma. Tall som NorWatch har skaffet til veie viser at den norske Burmahandelen har økt med omkring 25 prosent etter statsminister Bondeviks boikottoppfordring til norske bedrifter i 1997.

Tidligere i år besøkte NorWatch-journalist David Stenerud og frilansfotograf Ulvar Arnkværn det lukkede landet. I en reportasje i denne utgaven av Folkevett bringer vi deres inntrykk. Møtet med den burmesiske hverdagen viser ikke minst at Norges mangeårige engasjement og støtte til demokratibevegelsen i landet er godt kjent. Det samme gjelder radiosendingene fra Norge som i mange sammenhenger har blitt en viktig kanal for å spre håp og kampvilje til befolkningen.

Burma er et rikt land med betydelige naturressurser og store utviklingsmuligheter, men gjennom mange år har de militære lederne utviklet et styresett basert på massiv undertrykkelse og terror rettet mot egen befolkning.

Det er neppe noe annet enn fortsatt økt internasjonalt press mot det burmesiske regimet som igjen kan gi fangen i Yangon og folket hennes friheten tilbake.

Støtt frihetskampen til det burmesiske folket!