Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Blod, svette og te

Bak den utsøkte svarte Ceylon-teen skjuler det seg en historie om rå og hensynsløs utnyttelse av tamilske plantasjearbeidere. De er taperne i et komplisert og uoversiktelig internasjonalt nettverk av leverandører og produsenter.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Bak den utsøkte svarte Ceylon-teen skjuler det seg en historie om rå og hensynsløs utnyttelse av tamilske plantasjearbeidere. De er taperne i et komplisert og uoversiktelig internasjonalt nettverk av leverandører og produsenter.

 

LEDER: I fattige land over hele kloden utgjør millioner av kvinner, menn og barn ver-denshandelens filleproletariat. Et fåtall produksjonsselskaper, agenter, og store merkevareselskap sitter igjen som vinnerne.

– Teselskapene behandler oss verre enn det de engelske koloniherrene gjorde, forteller en veteran blant plantasjearbeiderne.
Arbeiderne avspises med lusne 8 kroner dagen. I lavsesongen mellom innhøstningsperiodene er de ofte uten inntekt. De har få eller ingen rettigheter og er utlevert til selskapene og tilsynsfolkenes nåde. Ofte må de jobbe med plantevernmidler som er bannlyst i rike land. Arbeiderne sliter med helseplager som følge av dette.

Økt forbruk av konsumvarer her hjemme og arbeidskraftutnyttelsen i fattige land henger nøye sammen.
Internasjonal vareproduksjon- og handel er en arena for systematisk skjevfordeling av økonomisk fortjeneste og velferdsgoder. Økt forbruk av konsumvarer her hjemme og arbeidskraftutnyttelsen i fattige land henger nøye sammen.

Forbrukerne er tildelt rollen som nyttige idioter i de store selskapenes jakt på fortjeneste. Et komplisert system med liten gjennomsiktighet og begrenset offentlig søkelys gjør det nesten umulig for forbrukerne å oppdage hva som foregår bakover i kjeden. Valgmulighetene er begrenset og etiske produkter utgjør bare en marginal del av varetilbudet.
Det går allikevel ikke an å lukke øynene for at en stor del av den velstående verdens tilgang på billige forbruksvarer og nytelsesmidler bygger på rå arbeidskraftutnyttelse et annet sted på kloden.

For frivillige organisasjoner og medier er det en viktig oppgave å vise den ubehagelige virkeligheten bak lave priser og lokkende tilbud.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!