Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Kompass & Co teamet i drivhuset på Geitmyra parsellhage (fra venstre): Maiken McCormick, Magnus Sandberg (miljøarbeider), Sherry Hakimnejad, og Nadina Helen Bakos. Katerina Medbøe Eriksen er ikke tilstede på bildet.

Sosialt entreprenørskap for framtida

Kompass & Co tilbyr ungdom arbeid som bidrar til en litt bedre verden med utgangspunkt i mat, dyrking og redesign. Virksomheten har som mål å gjøre ungdommene til miljøagenter og bli best på takhager. I år ble de nominert til FERD-prisen: Årets sosialentreprenør.
Kompass & Co teamet i drivhuset på Geitmyra parsellhage (fra venstre): Maiken McCormick, Magnus Sandberg (miljøarbeider), Sherry Hakimnejad, og Nadina Helen Bakos. Katerina Medbøe Eriksen er ikke tilstede på bildet.
Kompass & Co teamet i drivhuset på Geitmyra parsellhage (fra venstre): Maiken McCormick, Magnus Sandberg (miljøarbeider), Sherry Hakimnejad, og Nadina Helen Bakos. Katerina Medbøe Eriksen er ikke tilstede på bildet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kompass & Co tilbyr ungdom arbeid som bidrar til en litt bedre verden med utgangspunkt i mat, dyrking og redesign. Virksomheten har som mål å gjøre ungdommene til miljøagenter og bli best på takhager. I år ble de nominert til FERD-prisen: Årets sosialentreprenør.

- Vi tør å teste, kjører piloter og bruker tid på å faktisk gjøre ting, forteller Katerina i Kompass & Co.

Praktiske mestringsarenaer for ungdom

Siden 2011 har Kompass & Co utviklet flere bærekraftige pilotprosjekter for ungdom gjennom samarbeid med offentlig, privat og annen idealistisk virksomhet. Målet er å gjøre business ut av det sosiale aspektet med å hjelpe ungdommer ut i arbeid. Ideen er å tilby praktiske mestringsarenaer der ungdommene kan utvikle ansvar og nyttige erfaringer. Her tilpasser man arenaene slik at de passer for ungdommene, og ikke motsatt slik det ofte er, forteller Katerina. Hun og Sherry var først ute med å utvikle Kompass & Co. Gjennom virksomheten etablerer ungdommene nettverk av mennesker som kan dele kunnskap og erfaring i ulike faser av prosessen.

Miljø som verktøy

Ungdommer som trenger hjelp til å komme seg ut på arbeidsmarkedet får tilbud om ansettelse, noe som har vist seg å være avgjørende for motivasjonen og arbeidsinnsatsen. Det tilbys spesiell tilrettelegging, og ulike metoder tas i bruk for å utvikle selvfølelse og trygghet i arbeidslivet. Noen har nettopp droppet ut av skolen. Andre har vært inn og ut av skolesystemet og sliter med å få jobb. Hver tredje ungdom faller ut av skolesystemet i dagens samfunn. Men det er mange gründerspirer blant disse ungdommene, tror Maiken.

Ungdommene går i sykluser slik som naturen. Ved at ungdommene er med å dyrke i jorda får de en tilknytning til naturen og dens sykluser, og det å knytte seg til naturen er samtidig så konkret og fysisk. Det å jobbe med miljø er et verktøy i prosessen med å utvikle ungdommene, forteller Maiken.

Spirende miljøengasjement

Toan (21) og Zaid (23) er to levende eksempler på at ungdom har masse å gi tilbake til samfunnet hvis de bare får assistanse på veien. Siden guttene begynte å jobbe for Kompass & Co har de lært å lage mat fra bunnen av, betjene kaffemaskin, servere mat og drikke, dyrke i jorda, og nå er de i gang med å redesigne møblene i Oslos Mathall. Ungdommene får med andre ord mulighet til å bli kjent med ulike arbeidsområder og lære hvordan de kan ta bedre vare på naturen.

- Før spiste jeg bare hermetikk, men nå kjøper jeg inn tomater og lager tomatsuppe fra bunnen av, forteller Toan.

Etter at han begynte i Kompass & Co og ble kjent med økologisk mat og dyrking ble han nysgjerrig på økologi og leste masse om det. Nå drømmer han om å bli kjøkkensjef. Zaid uttrykker stor begeistring for å stelle med plantene og ta del i hele prosessen fra jord til bord. - Vi dyrker økologisk, passer på plantene og til slutt spiser vi maten - alt vi gjør er sunt!

Satsning på bærekraftig mat, dyrking og redesign

Kompass & Co har valgt ut tre områder der ungdommene kan utvikle seg og bli miljøagenter. Områdene er mat, dyrking og redesign.

I matprosjektene er det fokus på økologisk og kortreist mat, så vel som svinnreduksjon. Wyller Ski Cafe tilbyr gjestene hurtigmat som vafler, pizza, og suppe laget fra bunnen av.

- Det er viktig at ungdommene lærer å lage mat fra bunnen, forteller Will.

Kafeen er et samarbeidskonsept med Oslo Vinterpark, og ligger beleilig til i enden av skibakken på Tryvann. Kompass & Co tilbyr også catering for små og store arrangementer, og her brukes også maten ungdommene selv har dyrket. Etter planen skal cateringkonseptet nå nye høyder med levering av mat til festivaler og byfester i Oslo og Akershus området. Det siste nye matprosjektet er Matbilen. Her hentes overskuddsmat fra butikker og kjøres ut til ulike institusjoner i Sandvika.

Kompass & Co har sammen med nettverket Majobo (Mat og jord der du bor) utviklet grønt tak på ALNA senteret og parseller rundt omkring i Oslo. 

Kompass & Co har også samarbeidet med en rekke partnere om redesign og utvikling av møbler til Torget i Mathallen. Revekrogen/Mikkel Strandbygaard og Eline Medbøe har tilbudt assistanse i møbeldesign og søm-/tekstildesign, og Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk har donert bort stoff til prosjektet.

Malersalen på NRK har donert bort stoffprøver og finérplater. På denne måten har Kompass & Co kunnet benytte seg av ’upcycle’-metoden der restmaterialer og gjenbrukbare produkter konverteres til nye produkter og får dermed en miljømessig verdi. Redesignprosjektet skal ferdigstilles i vår, og i den forbindelse er det planer om å lage et arrangement der alle er velkomne for se hva ungdommene har fått til.

Samarbeid framfor konkurranse

- Ungdom som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet er en relativt stigmatisert gruppe, og derfor er det viktig at folk ser hva disse ungdommene kan få til, påpeker Maiken. Kompass & Co er opptatt av å skape møteplasser, etablere partnersamarbeid og utveksle kompetanse. De tilbyr tjenester som bedrifter kan benytte seg av, og slik kan de også finansiere prosjektene sine. Kompassteamet kan avsløre at de nylig har inngått et samarbeid med den miljøvennlige Øyafestivalen med et helhetlig fokus på grønt, mat og redesign.

Ønsker du å komme i kontakt med Kompass & Co? Har du ideer for fremtidig samarbeid? Sjekk ut hjemmesiden for mer informasjon: http://kompassogco.no/

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler