Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Boka ”Grønt Liv” fra 1974 ble en bibel for unge, urbane radikalere med troen på at jordbrukskollektiver skulle forandre verden. Forfatteren av boka, Stein Jarving, har fortsatt tro på et liv i pakt med naturen, og har restaurert sitt eget småbruk i Tvedestrand. I Jarvings nye bok ,”Det grønne liv”, deler han erfaringene sine.

Historien forteller om politisk opprør, rastafarianere med gigantiske jointer og endeløse strender. Den voldsfargede, moderne reggae-kulturen gir derimot en annen versjon. Jamaicas opprørsarv er under hardt press.

- Nestlé-produktene har blitt som Swix, - det er bare noe man bruker, helt automatisk, sier pappa Øystein Fossen, far til de 8 måneder gamle tvillingene Etta og Kamma. Stikk i strid med industrigigantens interesser velger familien å lage mesteparten av barnematen selv. Og mener barna dermed får et bedre og mer næringsrikt kosthold.

Det er lett å kvitte seg med ting. Enda lettere å skaffe nye. Har vi ikke annet å gjøre, shopper vi. Møbelrestaurerere er ikke som folk flest. De passer på at vakre gamle ting varer.

Bomullplantasje i Usbekistan. (Foto: David Stanley / CC / Flickr)
Giftstøvet spres med vinden, regnet uteblir, matavlinger går tapt, 100 arter er utryddet og tusener av mennesker sliter med alvorlige helseproblemer. Aral er bomullsindustriens Tjernobyl. Men bomullen blomstrer fremdeles i Usbekistan.
Bomullens overplante er naturens økologiske gave til norske bønder og kan brukes til 24 999 andre ting enn bare klær. Bare synd den er av dårlig familie. I Norge er alle sortene av Cannabis totalforbudt å dyrke, også de uten noen narkotisk virkning.
Dei karelske busetnadene har vore seigliva, men bygdene er truga av sentralisering og kraftutbyggjing. Her ligg mange verneverdige hus, men hus treng folk. Og folk treng eit leverbrød for å bli verandre på landsbygda.
Halmhusbygging for hele familien! Eller hva med å invitere hele jobben på dugnad? Det gjorde John Lurås, som er tilknyttet Stiftelsen Idébanken.
Tømmerhus er enkle å gjenbruke. Du kan ta dem fra hverandre som legohus, og sette dem opp igjen. Det eneste du må huske, er å merke alle delene.
Midt i Gamlebyen, inneklemt mellom tradisjonelle bygårder, strekker Norges første økologiske blokkhus seg mot himmelen, seks etasjer høy. Tar du heisen, kan du kjøre helt til niende, ifølge displayet.
Da våre forfedre flyttet fra jordgammene til tømmerhus var begrepene «inneklima» og «miljø» ikke oppfunnet ennå. I dag kan vi bo i høyblokk eller ferdighus, i halmhus, ja, til og med i glasshus. Våre boliger er mer komfortable enn noensinne. Men er de blitt økologiske?