Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Økoblokka i Oslo

Midt i Gamlebyen, inneklemt mellom tradisjonelle bygårder, strekker Norges første økologiske blokkhus seg mot himmelen, seks etasjer høy. Tar du heisen, kan du kjøre helt til niende, ifølge displayet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Midt i Gamlebyen, inneklemt mellom tradisjonelle bygårder, strekker Norges første økologiske blokkhus seg mot himmelen, seks etasjer høy. Tar du heisen, kan du kjøre helt til niende, ifølge displayet.


Halvert energiforbruk, miljø­vennlige byggematerialer, egen avløpsrensing og fantasifulle utearealer skulle være trekkplastre for miljøbevisste boligkjøpere. Eksstatsråd Guro Fjellanger var en av de første som sikret seg en av USBLs «økologiboliger». Hun trives godt, sier hun: Aldri har hun bodd et sted med så godt inneklima før. Leilighetene er lyse og godt ventilerte. Andre miljøtiltak man legger merke til, er tidsbryterne i opp­gangene, – fortsatt et sjeldent syn her i Norge, sier hun. Det er også uvant at det ikke fins en eneste panelovn i leiligheten. Varmen kommer fra varmtvannskabler i gulvet. Inne i leilighetene kan beboerne styre temperaturen i ulike temperatursoner – en soveromsdel, en med bad og kjøkken og en for stue. I leiligheten er det egne målere for energibruken. Men for Guro Fjellanger er det ikke bare miljøtiltakene som teller:

– Borettslaget hadde sin første generalforsamling her om dagen. Det ble kampvotering om styreplassene. Det er ganske uvanlig. Det viser at det er relativt bevisste folk som bor her, mennesker som er engasjert i sitt nærmiljø, sier hun.

Selv om hun ikke har fått noen strømregning ennå, venter Fjellanger at den blir atskillig lavere enn vanlig. Prosjektlederne i Arkitektkontoret GASA har lagt til rette for energi­sparing over hele fjøla. Her er selve rominndelingen valgt med tanke på energisparing: kjøkken og bad er plassert i midten av leiligheten slik at overskuddsvarmen fra disse rommene kan brukes i resten av leiligheten. På taket ruver 273 kvadratmeter store solfangere, som sørger for opp­varming av vannet i gulvet og i varmtvannsledningene. God isolering av husets yttervegger og doble glass­vegger på sørfasaden sørger for at lys slipper inn uten at varmen slipper ut. I tillegg bidrar avtrekkslufta i ventilasjonssystemet til oppvarmingen.

I Norges første økologiblokk er selvsagt også byggematerialene valgt med tanke på miljø og inneklima. Det er brukt mye naturmaterialer som tre og stein. Maling og annen overflatebehandling innendørs som kan avgi gasser, er forsøkt unngått. Avløpsvannet er delt i to: «svartvann» fra toaletter går i kloakken, mens «gråvann» fra bad og vask blir renset gjennom biologiske filtre i bak­gården. Det skal etter hvert havne i et vannspeil og så renne ut i Kloster­enga­parken. I sommer vant Boligbyggelaget USBL den Nordiske Boligkooperasjons pris for Nordens beste miljøboligprosjekt.

– Det er første gang Norge har fått en miljøpris for et boligprosjekt. Prisen var ikke en anerkjennelse av enkelttiltak, men av en helhetlig økologisk planlegging: beliggenheten og tomta, konstruksjon, plan­løsninger og materialbruk. Prosjektet har vist at det er mulig å ha effektiv boligprosjektering og samtidig satse på miljøtiltak, sier Roar Viken i USBL. Chris Butters i NABU er enig i at Klosterenga er et godt prosjekt:

– Absolutt blant de beste, mener han, men det er synd at man også her tapte kampen mot privatbilismen med stort parkeringshus i kjelleren, sier han.


Slik kan du bo økologisk

  • Skal du bygge nytt, kan du ta kontakt med Gaia Arkitektene. De har lang erfaring med økologiske husprosjekter. De har kontorer i Oslo, Tjøme og Lista. Tlf: 22 17 67 37/38 39 77 10/33 39 19 00.
  • Norske Arkitekter for en Bærekraftig Utvikling (NABU) arrangerer verksteder, kurs og ekskursjoner om temaet bærekraftig boligbygging. Kontakt: Chris Butters, NAL, tlf: 23 33 25 54.
  • Det fins noen få ferdighusprodusenter som legger vekt på miljø og inneklima i sin markedsføring. Firmaet Systemhus leverer hus med sentralstøvsuger og balansert ventilasjon med varmegjenvinning som standard. De reklamerer med materialer som ikke avgir støv og gasser og som er lette å holde rene. Hos ferdighusprodusenten Vetlandshus kan du «bestille» miljøinstallasjoner som varmeregulering og sentralstøvsuger.
  • Det er mange små og store ting du kan gjøre for et bedre miljø og inneklima i boligen din. Husbanken gir ekstra lån og økonomisk støtte hvis du vil investere i energi- eller inneklimavennlige løsninger.
  • Mer stoff om økologisk husbygging finner du i boka «Levende hus», av Frederica Miller og Alice Reite, og «Bygg for en ny tid» av Chris Butters og Finn Østmo.