Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Naturlige valg

Ann-Kristin Fjeld er allergisk mot en rekke tilsetningsstoffer. For at hun skal holde seg frisk, må hun lage all mat selv. – Det tar tid,
og det er dyrt. Men for meg er det blitt en selvfølge at jeg ikke kan spise hurtigmat.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ann-Kristin Fjeld er allergisk mot en rekke tilsetningsstoffer. For at hun skal holde seg frisk, må hun lage all mat selv. – Det tar tid,
og det er dyrt. Men for meg er det blitt en selvfølge at jeg ikke kan spise hurtigmat.


Jeg må holde meg unna alt som er lettvint, forteller Ann-Kristin Fjeld fra Eidskog i Hedmark. Hun levde med sterk allergi i mange år uten å vite hva hun reagerte på. Halsen ble iblant tett, og stemmen kunne bli helt borte. Hun klødde ofte på føtter og underarmer, og ansiktet og brystet ble rødflammet.

– Jeg fikk også høyt blodtrykk, og var mye plaget med hodepine. Med mann og tre små barn var det fælt aldri å være opplagt. De to siste årene før jeg fikk behandling, hadde jeg konstant hodepine.

Men for ti år siden oppsøkte Ann-Kristin en homeopat som kunne hjelpe.
– Det viste seg at jeg reagerte på en rekke tilsetningsstoffer. Homeopaten ga meg en liste over stoffer jeg måtte unngå. Det var en hel side med tilsetningsstoffer. Etter at jeg hadde fått oversikten over stoffer jeg ikke tålte, leste jeg alle etikkettene på det vi hadde i kjøleskap og fryser. Det var ikke mye jeg kunne spise der. Da jeg skulle ut og handle mat, fant jeg fort ut at jeg ikke kunne leve på de varene jeg fant i en vanlig kolonial.

Ann-Kristin Fjeld konkluderte med at heretter måtte hun lage maten selv. Alt som er lettvint, som hermetikk, suppe på pose og gryteretter, må hun holde seg unna.

Ny husholdning

– Dagens husmødre har ikke tid til å lage maten selv. Det er både tidkrevende og dyrt, sier eidskogingen, som arbeider i Oslo, og er hjemmefra litt over ti timer hver dag.

– Men jeg tenker ikke lenger over at det tar mer tid enn å bruke ferdigmat. For oss er det blitt en livsstil. Det krever planlegging, så vi setter oss gjerne ned en gang i løpet av helga og finner ut hva vi skal ha til middag kommende uke, og fordeler oppgavene. Det går mest på det samme i vår familie som hos de fleste. Vi har ofte hamburgere med salat og rømme (i stedet for dressing), hjemmelaget pizza, hjemmelaget suppe, og reint kjøtt med poteter og sjampinjong eller grønnsaker.

Det kommer godt med at familien Fjeld er med på et jaktlag.

– Vi har alltid nok elgkjøtt i huset. I år har vi også kjøpt en okse. Ett år hadde vi to griser som vi fôret opp og slaktet. Da laget jeg farse, pølser, medisterkaker og juleskinke. Jeg lager også saft og syltetøy selv. Vi plukker om lag 50 liter rips, 30 kilo jordbær, og en del blåbær, solbær og tyttebær i løpet av sommeren og høsten.

Blå farris og hjemmebrygget øl

Etter at Marius, som nå er 13 år,  ble allergisk, har Ann-Kristin også laget is og godteri selv.

– Marius husker knapt smaken av godteri og brus. I stedet spiser han hjemmelaget godteri og drikker blå farris. Når han kommer hjem fra skolen, lager han sin egen deig av sukker, havregryn og kakao, eller eggedosis, og så drikker han te med sukker.
Når familien Fjeld skal ha kake, bruker de vaniljestang og kakao i stedet for vaniljesukker og sjokolade.

– Til jul brygger vi øl, og vi lager karamell og noe som i hvert fall
likner sjokolade. Jeg baker mye, og bruker oppskrifter som jeg forandrer litt på. I stedet for sjokolade bruker jeg for eksempel kakao,
og så bruker jeg vaniljestang der andre bruker vaniljesukker, sier Ann-Kristin Fjeld.