Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kollektiv halmhusbygging

Halmhusbygging for hele familien! Eller hva med å invitere hele jobben på dugnad? Det gjorde John Lurås, som er tilknyttet Stiftelsen Idébanken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Halmhusbygging for hele familien! Eller hva med å invitere hele jobben på dugnad? Det gjorde John Lurås, som er tilknyttet Stiftelsen Idébanken.


– Det tar mye kortere tid å sette opp et halmhus enn et vanlig trehus. Det er et sosialt prosjekt som alle kan være med på. Hvis man er en dugnadsgjeng, kan ytterveggene være oppe i løpet av en helg, forteller Piet Jensen i Norsk Jord- og Halmbyggerforening. Han har drevet med halmhusbygging siden midten av 80-tallet, og var med under byggeprosessen hos Lurås i Løten.

En onsdag i september stilte spente og arbeidsvillige idébankansatte opp på Løten til en dag med halmhusbygging. Reisverket og fundamentet var på plass. Med øks, kniver, dumler (spisse trepinner), ståltråd og halm­baller gikk vi til arbeidet med noe usikre skritt. Ingen i dugnadsgjengen hadde vært med på å sette opp et halmhus før.

Kvelden i forveien fikk vi en teoretisk inn­føring av Piet Jensen. En muntlig gjennomgang av diverse prøve- og feileprosjekter innenfor halmhusbyggning med illustrerende lysbilder, ga oss inspirasjon til den forestående dagen.

– Fordelene med halmhus er mange. Halm er et overskuddsprodukt, det isolerer bedre enn kravene som stilles i byggebransjen, og det har en pustende kontruksjon. Halm er et tungt materiale som oppmagasinerer varme, og luften varmes opp på vei gjennom veggene. I tillegg er det lydisolerende, forteller Jensen og supplerer:

– Byggematerialene er også rimelige. Og fordi så mange kan delta i byggeprosessen, blir kostnadene lave. Så å si alle deler av halmhusbyggingen kan utføres av dugnadsgjenger, enten det er kollegaer eller familiemedlemmer. Gjengen på Løten fikk mange oppgaver å ta tak i. Vi presset halmballer, kappet ståltråd i passende stykker, spisset dumler og skar til tøynettingen i passende lengder. Deretter stablet vi halmballer.

– Det er så enkelt at det føles som å bygge med legoklosser i storformat. I tillegg er det en spennende, økologisk byggeform, sier Mads Nakkerud, en av deltakerne fra Idébanken. Flere av deltakerne syntes det hørtes usikkert ut å bygge vegger av halm. Men skepsisen forsvant etter hvert som veggene reiste seg og ble solide og sikre. Mellom tredje og fjerde halmballelag la vi inn en planke for å stabilisere, og halmballene ble festet til hverandre med en dumle. I tillegg var det viktig at vi la halmballene tett.

I løpet av dagen rakk vi å bygge deler av halmveggene. Når all halmen er på plass, gjenstår trimming og pussing samt vann­avvisende overflatebehandling for å beskytte veggene og gjøre dem vindtette.

– Pusset kan bestå av leire eller kalk utvendig, men innvendig egner leiren seg best, fordi den har fuktregulerende egenskaper. Til overflatebehandlingen kan man bruke linolje eller silikatmaling, sier Jensen. Når muren er på plass har halmhuset samme brannsikkerhet som et murhus – og skal kunne stå like lenge som et ordinært trehus.
Har du lyst på halmhus?
  • I Norge er det per i dag 24 halmhus, alle i regi av Norsk Jord- og Halmbyggerforening. De fleste er på Østlandet. Vil du vite mer om halmhus, kan du ta kontakt med Norsk Jord- og Halmbyggerforening, Søndre Tveter, 1540 Vestby. Tlf: 64 95 02 59/fax: 23 04 80 10.
  • Det fins også en bok om halmhusbygging, skrevet av sivilarkitekt Rolf Jacobsen. Den heter «Halm som byggemateriale» og kan bestilles på Internett: http://www.litera.com