Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fra urtehagen med kjærlighet

Det hviler en særegen fredfylt og tidløs langsomhet over Auen urtegård i Vestfold. Er det urtemor Annes kjærlighet til sine grønne plantevenner som gir produktene den spesielle aromaen?

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Det hviler en særegen fredfylt og tidløs langsomhet over Auen urtegård i Vestfold. Er det urtemor Annes kjærlighet til sine grønne plantevenner som gir produktene den spesielle aromaen?

En kinesisk poet fra det blomstrende Tangdynastiet forelsket seg i et kirsebærtre og behandlet det med livslang omsorg og kjærlighet. Det svarte angivelig sin trofaste venn med sødmefylte og saftige frukter.

Anne Kristine Gundersen fra Auen urtegård har også et lidenskapelig forhold til planter og grønne vekster. For 14 år siden tok hun med seg ektemannen og bankmann Ivar Gundersen fra et byliv i Skien for å realisere sin store grønne drøm; å bygge og utvikle en unik urtegård i økologisk balanse.

For Auen urtegård er et kjærlighetsprosjekt. Kjærlighet til jord og urter, til det levende og ekte. Til lokal kultur, tilhørighet og til levende bygder. Men det handler like mye om stahet, om svette og hardt arbeid. Dessuten handler det også om en evne og vilje til å brødfø en familie av de usikre og svingende inntektene en urtegård og et lokalt kultursenter gir.

Vandrer du en solblank sommerdag mellom rader av duftende krydderurter, og et mykt bølgende åkerlandskap slår pulsen langsommere og kanskje blir du glad for at noen fortsatt har drømmer og utholdenhet nok til å klore seg fast i fruktbar norsk bygdejord.

Anne Kristine Gundersens påpasselige omsorg for flere hundre arter av mat- og krydderurter har gjort produktene hennes kjent langt ut over det lokale nærmarkedet. Aftenpostens fagkonsulent Thorbjørn Kristensen, fra det norske Hageselskap, omtaler produktene fra Auen som av «meget god kvalitet». Originale krydderblandinger og blandinger av urte-teer er blant spesialitetene fra gården. Spør du om resepter og oppskrifter? Det mest eksklusive er en strengt bevoktet gårdshemmelighet!

Gammel drøm

I 1990 kjøpte familien det nesten nedslitte bruket i Siljan kommune i Vestfold.

Langsomt vokste det fram en grønn og frodig urtegård og et levende kultur og besøksenter. Produktene ble øko-sertifisert med debio-godkjenning allerede i 1991.Gamlestua fra 1750 ble restaurert og gjort om et til gårdsmuseum, fullpakket med gjenstander fra gammel bonde- og bygdekultur. Sauefjøset ble gjort om til kunstgalleri og snart rykket bildekunstnere og vandreutstillinger inn i tur og orden.

– Vi har lagt stor vekt på å bevare en opprinnelig atmosfære, forklarer Anne Kristine Gundersen, mens hun viser Folkevett rundt på bruket. Auen urtegård har trolig vært bebodd siden 1300-tallet og er omtalt i skrifter fra omkring år 1400.

Grønn oase

– Folk som besøker stedet skal kunne oppleve gårdens egen atmosfære og føle at de trer inn i en liten grønn oase, håper Gundersen. Hver torsdag kveld i sommersesongen kan besøkende sitte under de gamle frukttrærne, nippe til et glass vin eller en kopp urtete og lytte til sang og levende musikk eller delta i allsangen. Har du ytterligere sans for grønn romantikk kan du bestille en porsjon kjærlighetssuppe ledsaget av lokalt bakt urtebrød og iskaldt friskt kildevann. Eierne reklamerer med at stedet har utedo og mangler mobildekning.

Gården har hanket inn priser og berømmelse for sitt helhetlige konsept; bygdeutviklingsprisen i Telemark for år 2000, Siljan kommunes kulturpris i 2001 og det gjeveste: Olavsrosa fra stiftelsen Norsk kulturarv i 2002. Olavsrosa blir tildelt etter en streng vurdering og deles ut som et årlig kvalitetsmerke. Prisen er forbehold produkter «der kulturarven er grunnlaget for et opplevelsestilbud av høy kvalitet.»

Grønn oppvekst

Det er kanskje ikke tilfeldig at urter ble Anne Kristine Gundersens store interesse. Hun vokste opp sammen med 8 søsken på et lite sjølbergingsbruk i Bamble kommune. Å se det spire og gro var en naturlig del av oppveksten. Som voksen kom hun i kontakt med urte-eksperten Ansof Wuller Christophersen. Hun ble en viktig inspirasjonskilde.

– Norge henger etter i utviklingen av økologiske produkter. Bare tre prosent av norske bønder produserer økologisk. Myndighetenes mål er at dette skal øke til ti prosent i løpet av de neste sju årene. Da må vi ta noen skikkelige grep, mener Anne Kristine Gundersen. I Danmark produserer 20 prosent av bøndene etter økologiske prinsipper og i Sverige 17 prosent.

Norge sliter med en gammel og særnasjonal skepsis mot både økologiske matvarer og alternativ behandling med urter eller alternativ medisin. Den gamle kvakksalverloven henger fortsatt som en mørk skygge over oss, mener hun.

– Vi har en forestilling om at det som er produsert i Norge er trygg og skikkelig mat. Merket «Godt norsk»er humbug, hevder Gundersen. Hun mener det ikke sier noe om bruk av sprøytemidler eller om miljøet rundt gården hvor maten er produsert.

Det er viktig å huske på at økologisk produksjon krever mer manuelt arbeid enn industrijordbruket. Det er mer kostbart å luke enn å sprøyte. Men kvaliteten, smaken og næringsinnholdet er mye høyere, ifølge urtedyrkeren.

– Vi betaler gladelig tre ganger mer for høykvalitets motorolje enn for olje av lavere kvalitet. Hvorfor er vi ikke minst like nøye med hva vi gir av drivstoff til kroppen vår, spør Anne Kristine Gundersen.