Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Den gode begynnelsen

- Nestlé-produktene har blitt som Swix, - det er bare noe man bruker, helt automatisk, sier pappa Øystein Fossen, far til de 8 måneder gamle tvillingene Etta og Kamma. Stikk i strid med industrigigantens interesser velger familien å lage mesteparten av barnematen selv. Og mener barna dermed får et bedre og mer næringsrikt kosthold.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

- Nestlé-produktene har blitt som Swix, - det er bare noe man bruker, helt automatisk, sier pappa Øystein Fossen, far til de 8 måneder gamle tvillingene Etta og Kamma. Stikk i strid med industrigigantens interesser velger familien å lage mesteparten av barnematen selv. Og mener barna dermed får et bedre og mer næringsrikt kosthold.

- Flere ting tilsier at man burde holde seg unna ikke-økologiske råvarer, mener Øystein Fossen, far til tvillingene Etta og Kamma.
- Utviklingen i astma- og allergiplager tyder på at det må være noe i summen av luften som pustes inn og hva man ellers får i seg.
Både grønnsaksmoser og grøt blir til langs kjøkkenbenken. Ikke bare fordi det er lett. Det er en langt rimeligere løsning enn ferdigproduktene og vissheten om bestanddelene og deres opprinnelse gir en ekstra trygghet.
- Det er veldig enkelt, forklarer Ingvild Jynge.
- Oppskriftene stammer delvis fra egen fantasi, ofte inspirert av blant annet boka "Hjemmelaget Spedbarnsmat". Innholdsfortegnelsen på glassene med barnemat i butikken kan gi rammebetingelsene. På nettsteder for småbarnsforeldre kan man spørre om råd og tips fra eksperter, og lese andres erfaringer.

Fars formel

- Når far er alene i huset er det en fast formel som følges: Til frokost serveres det en lett fruktmos basert på glass med økologiske fruktbiter fra Helios. En tidlig lunch består av en deilig grøt av spelt (det er en urgammel melsort med mye høyere næringsinnhold enn hvete). Middagen er gjerne en mos av poteter, kålrot og gulrot, ispedd litt olivenolje, og kokt i så lite vann at ingenting må helles ut. Et deilig måltid og tilberedt på 10-15 minutter, forklarer far Fossen.
- Dette holder for enhver usikker far, en sånn basis. Og hvis ungene blir sultne mellom måltidene, får de søtpotetmos. Etta og Kamma elsker det, og få råvarer har høyere næringsinnhold.
- Jeg opplever en usikkerhet overfor butikkvarene, også i forhold til meg selv, sier Ingvild Jynge.
- Hva er det i dette? Hvor kommer det fra? Og så videre. Jeg skjønner usikkerheten som gjør folk handlingslammet. Ferdigprodukt-kulturen har fratatt folk opplevelsen av å mestre helt basale ting, sier hun.

Bromms barnemat

Det er ikke bare på private kjøkken at det lages økologisk og alternativ barnemat. På Nedre Brånen Gård i Østfold produserer Gunn Marie Krafoss trygg barnemat til det lokale markedet.
- Det var August som satte meg i gang, forteller Krafoss. August er barnebarnet hennes og er født med et sjeldent syndrom som gjør ham mer matintolerant enn hva som er vanlig.
- Moren hans er opptatt av ernæring, hun leste mye om mat og fant ut at kostholdet til August burde baseres på økologiske råvarer. Dermed var ideen født. Jeg ville lage en alternativ barnemat som skulle være renest mulig, uten kunstige tilsetningsstoffer og basert på lokale råstoffer frembragt på økologisk vis.
Bromm økologisk barnemat a/s så dagens lys for seks år siden. De første prototypene kokte Krafoss selv sammen ved grytene hjemme på gården. Hun fant fram til fire vegetariske varianter, i stor grad basert på selvdyrkede økologiske grønnsaker, og fikk meget gode tilbakemeldinger fra forsøkspersonene. Med aksjekapital og første trinns støtte fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND)- ble det råd til både merkevarebygging i form av etiketter og lokk til glassene, firmalogoer og annet presentasjonsmateriell. Men derfra til faktisk produksjon og distribusjon er veien lang. Det ble lagt en større sum penger inn i en undersøkelse av markedet, initiert av SND. Denne konkluderte med at markedet for produktene eksisterte og at det var meget gode markedsutsikter for økologisk barnemat.
- Men der stoppet det, forteller Gunn Marie Krafoss. Hun forteller om vanskelighetene med å få noen til å satse.
- Det virker som om SND er flinkere på de virkelige småskala-prosjektene, -type husflid. Det kreves store nettverk, fagkompetanse og kapital for å få til noe sånt som dette. Men jeg gir ikke opp. - Økologisk mat kommer. Det er bare et spørsmål om tid, mener Krafoss.
- Ellers hadde jeg ikke drevet med dette, sier hun.

Øko-mat blomstrer

I Danmark oppgir 68 prosent av familiene at de kjøper økologiske varer, ifølge Danmarks statistik. Og så mye som 29 prosent kjøper for eksempel alltid økologiske meieriprodukter. At norske forbrukere ligger et stykke unna slike tall, har sammenheng med at nordmenn ser liten forskjell mellom økologisk og konvensjonelt landbruk, mener forskere ved Norsk senter for bygdeforskning.
Men nordmenn følger etter. Coop-kjeden, som har omtrent 25 prosent av den totale dagligvareomsetningen i Norge, har nå rundt 260 økologiske produkter i sitt sortiment og økte omsetningen av økologiske varer med over 60 prosent i 2001 i forhold til året før.
På Helios, som er norges eldste og eneste økomat-kjede, kan de fortelle at småbarnsforeldre er største kundegruppe. Mange foreldre er redde for hvilken innvirkning sprøytemidler og andre tilsetningsstoffer har på sarte barnekropper.

Mat til småfolk

Barnematprodusenten Småfolk ble etablert i 1996, og var i 1999 ute i hyllene med produkter basert på norske råvarer og hjemmelagde oppskrifter. Nå ønsker de å supplere sortimentet med en serie økologisk barnemat.
- Vi skulle gjerne lansert økologisk barnemat i morgen, sier AnnBeth Bergh, gründer og daglig leder av Småfolk.
- Problemet er at det ikke er norskdyrkede, økologiske råvarer å oppdrive. Vi har derfor engasjert elleve bønder i nord-norge, som etter omlegging til økologisk produksjon forhåpentligvis vil være klare til å levere i 2004.
- Etter at jeg fullt ut ble klar over hvilke konsekvenser den industrielle matproduksjonen kan ha, ville jeg gjøre mitt for å skape et alternativ, sier Bergh og henviser til skandalene i Europa med skrapesyke, munn- og klovsyke og kugalskap.
- Når det gjelder barnemat, tror jeg folk er villige til å betale 10-20 prosent mer for produkter som garanterer for renhet, fravær av sprøytemidler og viten om råvarenes opprinnelse.
- Foreløpig er nordmenn ganske ubevisste på økologi. Det vil ta noen år å opplyse folket på dette. Men potensialet er der, og det er riktig psykologisk å begynne med barna, tror AnnBeth Bergh.