Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hørt om Chongqing? Det er verdens største by. Du trodde kanskje det var Tokyo, Mexico City eller en amerikansk storby. Den kinesiske industribyen ved bredden av Yangtze-elva har rekorden.
Drømmen om Tibet var en drøm om noe annerledes. En drøm om et «uoppdaget» fredelig land med en rik buddhistisk tradisjon. En ide om et sammensveiset folk med en sterk politisk bevissthet. Det ble et møte med veier laget av kineserne, en aggressiv tibetansk guide og en kommersialisert religion.
Østens dronning har våknet til liv igjen. Men den gamle damen ved munningen av den skittengrå Yangtze-elva betaler en høy pris for sin posisjon som en av klodens hurtigst
voksende metropoler.
Vestlig forbruk- og shoppingkultur inntar Asia. I et tempo som kan ta pusten fra de fleste bygges gigantiske kjøpesenter og milliarder av utenlandske dollar ruller inn i nye, prestisjefylte prosjekter. Folkevett har reist langs Kinas «gullkyst» og besøkt kjerneområdene for landets økonomiske utvikling og sterke forbruksvekst.

Lyst på en kinesisk statsbedrift? Det hadde det norske Scana-konsernet. Økonomiske misligheter, trussel om politianmeldelse, utro ledere, masseoppsigelser, og sparking av gamle direktører er innholdet i fortellingen hva som skjedde da Norge møtte Kina på Lykkefjell.

Skitne elver, forurenset drikkevann, sur nedbør, tett smog, elendig luftkvalitet, alarmerende ørkenspredning, knapphet på energi og synkende vannspeil utgjør alt sammen essensen i Kinas tikkende miljøbombe.

Kinesiske forbrukere skal påvirkes til å tenke grønt og miljøvennlig når de foretar viktige kjøpsbeslutninger. I en stor kampanje vil Verdens naturfond (WWF) stimulere produsenter og forbrukere til å opptre mer bærekraftig.

Dårlige nyheter til søkkrike museer over hele verden: Flere land - med Kina i spissen - vil ha sine stjålte kunstskatter tilbake! I Kina har regjeringen opprettet en særskilt komit‚ for å oppspore stjålet kinesisk kunst. Mange gjenstander er av høy kvalitet og særdeles verdifulle.

Hvorfor tapte de store asiatiske nasjonene som India og Kina sin flere tusen år lange posisjon som verdens ledende nasjoner innen handel, kultur og vitenskap? Helt fram til tidlig på 1800-tallet sto Asia for nesten 60 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt og Kina alene for over 30 prosent av den registrerte verdiskapningen på kloden. Hva gikk galt?

En forbruksrevolusjon ruller over Kina. De glitrende veksttallene og de nye mulighetene begeistrer den voksende kinesiske middelklassen. Miljøeksperter i øst og vest frykter et økologisk sammenbrudd med store ringvirkninger som følge av det økonomiske hardkjøret.
En rolig morgen i Tibets nest største by Shigatse. Få biler i gatene. Tanker om et Shangri-La slipper til over den første koppen med kaffe, men viker så snart det offisielle propagandanettverket fyrer løs mot byen gjennom­ et skurrende høyttaleranlegg. Budskapet treffer morgenidyllens hjerte. Skjærer det i biter og får nervenettet­ til å dirre. «Dette har vi hatt over oss hver morgen i ti år», hviskes det fra et sted.