Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønn reise hjem

Når Leif Ole Torske Husfest reiste hjem etter prestevikariat i Lofoten og Folkefest mot oljeboring gjorde han det grønnere enn de fleste.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Når Leif Ole Torske Husfest reiste hjem etter prestevikariat i Lofoten og Folkefest mot oljeboring gjorde han det grønnere enn de fleste.

 

Ved den lille steintrappen utenfor sakristiet i Vågan kirke står en sort, liten indisk-produsert elbil til lading. Det er ikke tilfeldig at den står der.

Menighetens unge prestevikar Leif Ole Torske Husfest som nettopp har avsluttet  klimagudstjenesten i Lofoten-katedralen har pakket etter et sju måneders vikariat og er utålmodig etter å komme seg på veien.

Tusen kilometer

Han var valgt å bruke den lille elbilen sin for å komme seg hjem etter å ha vært prest i menigheten i et drøyt halvt år. Klimagudstjenesten i kirken søndag 8. august som avslutter Folkefesten mot oljeboring er den siste formelle oppdraget til prestevikaren.

– Jeg skulle egentlig ha avsluttet vikariatet for en uke siden, men valgte å bli her for å kunne få med meg folkefesten og klimagudstjenesten, forteller han.

Kirken har en viktig rolle å spille i kampen mot ødeleggelse av skaperverket og miljøet, mener han. Miljøbevegelsen har en viktig alliert i kirken, men må bli flinkere til å bruke oss.

Teknologioptimist

Foran seg har han tusen kilometer og omkring 25 ladinger før han ankommer hjemstedet Smøla.

Elbilen, Reva City Car som er produsert i Bangalore i India er klassifisert som en elektrisk firehjuls motorsykkel. Den er EU-godkjent for tre personer.

I følge produsenten tar det omlag seks timer å full-lade et batteri som gir en kjørelengde på 40 til 80 kilometer.

På tre timer lader du bilen 80 prosent. Toppfarten er på 75 km/t. Veiledende utsalgspris på grunnmodellen  er ca. 109.000 kroner

– Jeg er en teknologi-optimist. Troen på ny teknikk, nye løsninger, nye muligheter og ren energi som svar på de store klima- og miljøutfordringene er en viktig del av mitt miljøengasjement, sier han mens han forsikrer seg om at batteriet er full-ladet og i stand til å bringe ham de første milene på veien sørover.

Det blir et spennende eksperiment og test av vanlige folks hjelpevillighet. Jeg er helt avhengig av å få låne strømtilkoblig underveis, medgir teologistudenten og elbilentusiasten.

Stadig flere ladepunkter

Veksten i antall ladepunkter i Norge er bare i sin begynnelse. I løpet av 2010 vil det i følge  Norstart - Norsk Elbilforening - finnes 2500 ladepunkter her i landet.

Foreløpig må elbilpionerer som  Leif Ole Torske Husfest som ønsker å bruke elbilen sin på langtur gjøre som tidligere tiders reisende, banke på døra til folk som bor langs veien – ikke for å låne et sted å sove, men for å lade opp batteriene til elbilen.

Fordeler fjernet

Inntil nylig var det mulig å reise gratis med elbil på de fleste fergestrekningene her i landet. Det er nå endret til Torske Husfest sin irritasjon.  – Ikke  at jeg har noe i mot å betale for meg, men dette var altså et av godene som skulle stimulere til økt bruk av elbil, mener han.

På strekningen jeg reiser inngår det 10 fergeforbindelser, jeg må nå betale på 9 av disse. Tidligere var det gratis.

– Hva er motivet ditt for å bruke elbil på en så lang strekning?

– Motiv? Hm. Jeg skal hjem, og så må jeg ha med meg bilen min sørover. Jeg kunne naturligvis ha tatt den med på hurtigruta, men dette er langt mer morsomt og opplevelsesrikt, mener han.

Det knytter seg også en del spennig og eventyrlyst i det å måtte improvisere såpass mye både med hensyn med kjørestrekninger og lademuligheter. Dessuten får jeg oppleve kysten av Nordland på en ny måte, og med at jeg blir tvunget til å stoppe langt oftere enn normalt og til å ta mange pauser underveis,

Kjører du ytre riksvei langs kysten av Nordland og ser en ung mann i en liten sort elbil. Tut.