Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønne nyttårsløfter (som du klarer å gjennomføre)

Planer om å bli grønnere og mer miljøvennlig i 2016? Vi hjelper deg i gang og gir deg 10 tips til grønne nyttårsløfter for året som nettopp har begynt . (Ps du behøver ikke gjøre alt). Dette er enkle, ofte morsomme og inspirerende hverdagsforbedringer å gi seg i kast med. Og det beste, om mange nok gjør det, kan de forandre verden.
Vi gir deg ideer til enkle og inspirerende nyttårsløfter for 2016 som du makter å gjennomføre. Ikke gap for høyt, gå heller stegvis fram. (foto: Lighttruth/Flickr/CC
Vi gir deg ideer til enkle og inspirerende nyttårsløfter for 2016 som du makter å gjennomføre. Ikke gap for høyt, gå heller stegvis fram. (foto: Lighttruth/Flickr/CC
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Planer om å bli grønnere og mer miljøvennlig i 2016? Vi hjelper deg i gang og gir deg 10 tips til grønne nyttårsløfter for året som nettopp har begynt . (Ps du behøver ikke gjøre alt). Dette er enkle, ofte morsomme og inspirerende hverdagsforbedringer å gi seg i kast med. Og det beste, om mange nok gjør det, kan de forandre verden.


Bytt ut plastposene med handlenett av stoff eller annet miljøvennlig materiale. Eller hva med en liten ryggsekk. Da blir varene langt mer behagelig å bære også.Du er i tillegg med på å spare planeten for et gigantisk avfallsproblem. Berget av plastsøppel bare vokser og vokser. Hvert år bruker vi nordmenn omkring 1 milliard plastposer, det vil si rundt 200 poser på hver av oss. En plastpose tar fra 10 til 100 år å bryte ned avhengig av type. Sjekk her.

Bli deltidsvegetarianer. Å redusere kjøttforbruket er et av de enkleste klimatiltakene vi kan gjøre som enkeltpersoner. 

I følge Helsedirektoratet spiser 55 prosent av norske menn og 33 prosent av norske kvinner mer rødt kjøtt enn helsemyndighetene anbefaler. Kjøttforbruket er mer enn doblet de siste 50 årene. Bare siden 1999 har forbruket økt med 27% Hver av oss spiser nå rundt 80 kilo kjøtt i året.

For mange er det å bli heltidsvegetarianer et stort sprang. Kanskje er det mer realistisk å starte i det små og heller øke etter hvert. 

Du kan for eksempel:

a) bli en av mange som praktiserer kjøttfri mandag. Sjekk oppskrifter og mer på vårt nettsted. 

b) Spis kjøtt bare i helgene. Unngå blandingsprodukter som pølser,hamburgere og kjøttdeig. Velg heller ren biff, vilt eller hvitt kjøtt. Kjøp kjøtt fra produsenter som stiller strenge krav til sunnhet og dyrevelferd. 

c) Prøv å bli heltidsvegetarianer i 100 dager. Skaff deg erfaringer og finn ut om dette er noe for deg. 

d) Bli ekte vegetarianer fra dag 1. Aldri mer kjøtt i ditt kjøleskap. Aldri. Hvis du virkelig ønsker å ta det store spranget, bli veganer. Da kutter du ut egg, melk, fisk, ost og alle animalske produkter.

 
Ta opp kampen mot matkastingen. En tredjedel av all spiselig mat havner i søppelkassa. Matsvinn er et kjempeproblem i hele verden. Du kan lese mer her.

Hva kan du gjøre?  Du kan kutte impulskjøp og spontane turer til butikken. Lag en skikkelig handleliste og avsett faste tider til innkjøp. Lag restemat. Sett gjerne av en fast dag i uka til restemat. Dette kanvære spennende og godt å sette på bordet. Det finnes mange oppskrifter og ideer. Sjekk flere råd mot matsvinn her.

Invester i en transportsykkel.
Mange av de daglige reisene vi foretar med bil er under 2 kilometer. Det er fullt mulig å erstatte mange av disse med sykkel, til fots eller med offentlig transport. Hva med å investere i en transportsykkel. Det finnes minst 40 modeller å velge i. Pris fra omkring 10.000 til 40.000 kroner. For barna blir den trolig mer populær enn stasjonsvogna.

Opplev et eksotiske bakgårdseventyr ( for eksempel i sommerferien).Amerikanerne kaller det for bakgårdseventyr. Det betyr å utforske egne nærområder. De fleste av oss har reist mye. Det er ikke lenger eksotisk for mange å reise til fjerne land og andre kontinenter. Hva med å la ferien i 2016 bli et eksotisk næreventyr. Med hånden på hjerte? Har du utforsket din nærmeste skjærgård? Har du lyst på den store marka-turen, men alltid blitt med drømmene? Streif omkring, ha god tid, gjerne Med telt og kano eller til fots? Hva med å tilbringe noen flotte sommernetter ute under åpen himmel. For store barn og tenåringer (hvis du finner et triks for å få de med) vil det avgjort være noe de vil huske lenge. Sjekk også muligheter for sykkelferie.

5 Økologiske produkter på bordet. Du klarer kanskje ikke å få til en total utskiftning av all mat du spiser med økovarer. Hva med å starte med 5 viktige hverdagsprodukter som du og familien bruker mye av? Det finnes økologiske alternativer til melk, ost, kjøtt, egg, syltetøy og mange andre varer lett tilgjengelig i de fleste nærbutikkene. Spør i butikken for å få en bedre oversikt. Økologisk mat er ofte dyrere enn mat som er laget med tilsetningsstoffer og matsminke, men ikke så dyrt som du tror. Konvensjonell mat og økologisk mat er heller ikke identiske produkter. Økomat gir mange gode effekter som annen mat ikke gir.

Kjøp jeans eller andre plagg av økologisk bomull. Kjøper du en dongeribukse laget av økologisk bomull sparer du miljøet for opptil 8000 liter vann. Det tilsvarer mer enn månedsforbruket til en norsk familie på fire. Det finnes mange alternativer. Flere av de store tekstilkjedene som H&M har også egne kolleksjoner med klær laget av økologisk bomull. Sjekk også nisjeprodusenten Mud Jeans som tilbyr egen panteordning for sine klær.

Bli andelsbonde. Stadig flere opppdager fordelene ved å knytte seg til et andelsgårdsbruk. Det betyr at en gruppe forbrukere i fellesskap kjøper avlingen på en gård etter nærmere avtale med bonden. Dessverre ser etterspørselen for tida ut til å være større en tilbud. Flere gårder oppgir at de opererer med venteliste, så vær tidlig ute. En fin ting med andelslandbruk er at du får nærhet til maten du spiser.Du vet hvor den kommer fra og du har et forhold til den. I tillegg er det sosiale og felleskapet rundt innhøstning og planlegging ofte et viktig element. Hvis du ikke kommer med på et andelsprosjekt kan du også vurdere andre måter å skaffe deg superkortreist mat på. Urban matproduksjon øker i omfang, også i Norge.Helene Gallis er en norsk pioner og aktivist på området. Boka hennes Dyrk Byen inneholder mange gode ideer.

Dropp bilen. (litt, ganske mye eller helt) De fleste husholdninger har to biler. Et første skritt på veien mot større uavhengighet av bilen kan være å kvitte seg med familiens bil nr. 2. Det er mye å spare på redusert bilbruk, både for miljøet og lommeboka. En mellomstor bil koster omkring 7000 kroner per måned i drift og verditap. Kanskje tiden er inne for bilkollektiv, eller en liten elbil. Det finnes mange gode alternativer til den klassiske familiebilen på bensin og diesel. 

Bli din egen strømprodusent. Legg solceller på taket og bli mindre avhengig av de storekraftprodusentene. Du sparer penger og bidrar på en positiv måte til mer miljøvennlig strømproduksjon. Det gode nyheten er at flere kommuner nå har gode støtteordninger for de som vil prøve dette. Sjekk derfor med din kommune om de har en slik ordning og hva de i såfall kan tilby. Oslo har trolig den beste ordningen og dekker 40 prosent av kostnadene til kjøp og installasjon av solceller til privatboliger. |