Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arbeiderne skifter på arbeidsoppgavene ved Solidaritetskollektivet. (Foto: Knut-Erik Helle)

Den gode fabrikk

Blodslit, utnytting og uholdbare arbeidsvilkår er historie for kvinnene ved Asias mest arbeidervennlige tekstilfabrikk. Kvinnene driver sin egen fabrikk midt i Bangkok. Drømmen deres er å lansere sin egen rettferdige kleskolleksjon.
Arbeiderne skifter på arbeidsoppgavene ved Solidaritetskollektivet. (Foto: Knut-Erik Helle)
Arbeiderne skifter på arbeidsoppgavene ved Solidaritetskollektivet. (Foto: Knut-Erik Helle)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Blodslit, utnytting og uholdbare arbeidsvilkår er historie for kvinnene ved Asias mest arbeidervennlige tekstilfabrikk. Kvinnene driver sin egen fabrikk midt i Bangkok. Drømmen deres er å lansere sin egen rettferdige kleskolleksjon.

En sliten radio ved en av symaskinene forteller sitt om en tekstilfabrikk der trivselen og arbeidsmiljøet til kvinnene settes høyere enn strenge produksjonsmål og knallhard disiplin.

– På fabrikken vi arbeidet før måtte vente på grønt lys for å gå på do og ikke lov til å snakke sammen. Det er mer avslappet her, sier Bussaba Meechai (36) med et fornøyd smil. Hun er tildelt arbeidet med markedsføring for en periode. Alle arbeidsoppgaver og stillinger går på rundgang blant arbeiderne ved fabrikken.

– Før hadde vi ikke noe ansvar. Vi våknet opp om morgenen, gikk på jobb og gikk hjem igjen. Nå har vi plikter og ansvar. Her har vi et helt annet samhold og vi bryr oss om hverandre, forteller Meechai.

Født ut av konflikt

Bussaba Meechai og 18 av de kvinnene ved «Solidaritetskollektivet», som de kaller seg, arbeidet tidligere ved fabrikken Bed and Bath i Bangkok. Her produserte de klær for kjente merkevarer som Adidas, Nike, Embro og Harley-Davidson. For åtte år siden ble livene deres snudd opp ned.

– Vi våknet opp om morgenen og fikk vite at fabrikken var lagt ned uten noe forvarsel. 800 arbeidere var uten jobb, forteller Meechai.

Etter masseoppsigelsene startet en lang kamp for å få fabrikkeierne til å betale kompensasjonen arbeiderne hadde krav på etter thailands lov. Etter tre måneder med demonstrasjoner vant arbeiderne fram overfor myndighetene og fikk etterbetalt kompensasjon. En gruppe arbeidere ønsket ikke å finne jobb i en ny fabrikk med de samme arbeidsvilkårene de hadde tidligere. Dermed ble «tekstilarbeiderens drøm» realisert. 40 arbeidere gikk sammen og fikk lån til å starte sin egen fabrikk. Den arbeiderstyrte fabrikken deres ble åpnet 27. februar 2003 og de merket klærne deres stolt med merkevarenavnet «Dignity returns».

En hard begynnelse

Med etableringslån fra myndighetene og privatpersoner startet arbeidet med å skaffe kunder og å få driften til å gå rundt.

– Det var hardt i begynnelsen. Vi hadde ingen erfaring, forklarer Bussaba Meechai. De klarte likevel å finne sin nisje i markedet ved å produsere for internasjonale organisasjoner som stiller strenge krav til hvordan klærne produseres og fagforeninger i Thailand som kjente konflikten kvinnene hadde vært gjennom. Konkurransen om kundene er fremdeles hard.

– Vi må kjempe for å få nok ordre. Vi kan stort sett ikke konkurrere på pris fordi vi er for små til å få gode innkjøpspriser på råvarene, forteller Meechai.

–Siden vi startet har vi lært mye, konstaterer hun. Kvinnene må ha fått til mye også, for på åtte år har de klart å tilbakebetale alle lånene fra da de startet opp i 2003.

Demokratisk

Alle bidrar til å drive fabrikken og deler på alt fra produksjon og innkjøp, til markedsføring, og regnskap. Det er ingen sjef ved fabrikken, istedet hjelper alle hverandre som best de kan. På faste allmøter diskuteres utfordringer og månedene framover planlegges i fellesskap.

– Først diskuterer vi i mindre grupper på fem personer, deretter tar vi diskusjonen i plenum. Det er slik alle avgjørelser blir tatt her, forklarer Bussaba Meechai.

– For å få dette til må vi legge hjertene våre i arbeidet. Vi må være dedikerte og ha tro på hverandre og framtiden, utdyper hun.

Solidaritetskollektivet behandler alle likt på fabrikken og alle har samme lønn uavhengig av oppgavene de har.

– Vi trives med å jobbe sammen og er som en stor søskenflokk. Hvis noen har problemer løser vi dem sammen.

Den store drømmen

Å lansere sin egen kolleksjon under eget merkevarenavn og åpne egne butikker for klærne deres er den store drømmen til Solidaritetskollektivet. De har allerede hatt designkonkurranser og arbeider med å få investorer til å tenne på ideen. En moteriktig nettside er allerede klar. Ifølge kvinnene ved fabrikken er nesten tre fjerdedeler av arbeidet gjort for å nå målet.

Kvinnene arbeider også aktivt for å støtte nærmiljøet sitt og bidra til solidaritetsarbeid utenfor fabrikken. Spesielt støtter de andre tekstilarbeidere i arbeidskonflikter ved andre fabrikker. Dessuten ønsker å være en modell og et håp om bedre tider for kvinner som undertrykkes i tekstilindustrien i Sør. De ønsker å vise at en annerledes verden er mulig, også i tekstilindustrien.

Bildeserie: Den gode fabrikk