Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fossilpresidenten

Donald Trump i det Hvite hus er et skrekkscenario for amerikansk og global klimapolitikk.
Donald Trump støtter kullindustrien, mener vindkraft er forferdelig og hevder kineserne har funnet opp global oppvarming for å svekke amerikansk konkurransekraft.(foto: Gage Skikmore Flickr CC)
Donald Trump støtter kullindustrien, mener vindkraft er forferdelig og hevder kineserne har funnet opp global oppvarming for å svekke amerikansk konkurransekraft.(foto: Gage Skikmore Flickr CC)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Donald Trump i det Hvite hus er et skrekkscenario for amerikansk og global klimapolitikk.


Det er ikke lenger utenkelig og selv seriøse politiske kommentatorer tør ikke lenger utelukke det: Donald Trump kan bli USAS 45.president.

FRYKTER TRUMPSEIER


Dette er marerittet til en stor del av eliten i det republikanske partiet. Det er tjuende januar 2017 i Washington DC. En kald vind blåser over den amerikanske hovedstaden og en hel verden følger med på tv-bildene når en mann med hentesveis legger hånda på bibelen og sverger eden som landets nye president.

På den såkalte supertirsdag 1. mars sikret Donald Trump seg solid seier i enda sju delstater. Det er lang vei igjen til det hvite hus, men ikke mange tør å avskrive ham som republikanernes førstevalg etter landsmøte i partiet til sommeren.


VIL BYGGE NED MILJØMYNDIGHETENE


Klimapolitikk har sjeldent vært høyt oppe på dagsorden i noen av de amerikanske presidentvalgkampene. I tillegg befinner klima og miljøpolitikk seg langt nede på listen over temaer Trump snakker og skriver om. Når han gjør det viser han til fulle at han hører hjemme blant de mest skeptiske klimafornekterne i den amerikanske samfunnsdebatten. 

Ifølge Trump er hele ideen om global oppvarming et stort bedrag. Vindkraft er "forferdelig" og han vil også bygge ned det amerikanske miljøtilsynet Environmental Protection Agency (EPA). Tilsynsorganet som ble opprettet av president Richard Nixon i 1970 i kjølvannet av Rachel Carsons legendariske bok, «Den tause våren» og fokuset på kjemiske sprøytemidler, er blant de første statlige miljøtilsynene i verden.

GLOBAL OPPVARMING KINESISK PÅFUNNMen det er Donald Trumps synspunkter på klimaendringer og global oppvarming som har fått størst oppmerksomhet.

 Den styrtrike eiendomskongen mener ifølge en melding han la ut på twitter 6. november 2012 at global oppvarming er funnet opp av og for kineserne for å svekke amerikansk konkurransekraft

.(The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive. November 2012

I desember 2013 klaget han på det kalde været i Los Angeles hvor han var på besøk og mente at global oppvarming er et veldig kostbart bedrag.

(Ice storm rolls from Texas to Tennessee - I'm in Los Angeles and it's freezing. Global warming is a total, and very expensive, hoax! (desember 2013)

Nesten det samme gjentok han i en twittermelding i januar 2014 hvor kan karakteriserte global oppvarming som bullshit som må stoppes.

(This very expensive GLOBAL WARMING bullshit has got to stop. Our planet is freezing, record low temps,and our GW scientists are stuck in ice (januar 2014)

VIL HA COME-BACK FOR KULL


Planene om å fase ut kull kan også bli forsinket dersom Donald Trump får det som han vil. Ifølge flere nyhetsbyråer lovet Trump under et valgkampmøte i Louisville i Kentucky, et comeback for kullindustrien i delstaten. 

Uttalelsene må lyde som musikk i ørene til bransjen som har fått mye motbør fra president Obama som har vært tydelig i sitt mål om å fase ut kull fra den amerikanske energimiksen. Det vil ikke Donald Trump. Han støtter ikke overraskende kullindustriens påstand om at reguleringene iverksatt av Obama-administrasjonen har skylden for nedgangen for kull. 

- Jeg elsker rent kull sa Trump på møtet og fikk applaus fra flere tusen tilhørere.

En ekte klimapresident har vært på ønskelisten til de store miljøorganisasjonene i USA og verden i mange år. Hvis Donald Trump får nøklene til Det hvite hus får verdens siste supermakt en fossilpresident ved roret.