Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Farvel til mors kjøttkaker? Stadig flere velger å redusere kjøttforbruket

Mindre kjøtt er den nye store norske mattrenden. Nesten halvparten av oss sier at vi har kuttet i kjøttforbruket siste året.
Chili-sin-carne. Foto:Frukt.no/CC
Chili-sin-carne. Foto:Frukt.no/CC
Mindre kjøtt er den nye store norske mattrenden. Nesten halvparten av oss sier at vi har kuttet i kjøttforbruket siste året.
 
Det viser en ny nordisk undersøkelse fra Orkla hvor forbrukere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland er spurt om matvanene sine.  Undersøkelsen er gjennomført i perioden 9.–16. november 2016 av analysebyrået Kantar TNS Norge på vegne av Orkla ASA.
 
Svært få er helt vegetarianere, men halvparten av forbrukerne i Norden spiser vegetarmat av og til. Andelen er størst i Sverige og Finland, der den ligger på rundt 60 %. Norge og Sverige har hatt den største økningen i forbruket av vegetarmat de siste årene. 44 % av nordmennene og 48 % av svenskene svarer at de spiser mer vegetarmat nå, og er også blant dem som forventer størst økning, viser undersøkelsen fra Orkla.

Nå kommer fleksitarianerne

Den ferske Orkla-undersøkelsen viser en klar oppgang i antallet som sier de har redusert kjøttforbruket i forhold til en stor undersøkelse gjort av Sentio for avisa Nationen i november 2015, rundt et år tidligere.23 prosent – nesten hver fjerde nordmann – oppga at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016 ifølge denne undersøkelsen.
 
Kvinner var ivrigst på å redusere kjøttinntaket. 29 prosent av kvinnene hadde planer om å redusere inntaket – mot 17 prosent menn, ifølge undersøkelsen i regi av Nationen
 
Det er tydelig at fleksitarianerne kommer, mener Håkon Lindahl (bildet under), miljøfaglig leder i Framtiden i våre hender og spesialist på grønne trender. Det er interessant at vegetarmat er en sterkere trend enn økologisk mat, mener han. – Til sammenligning er tallene i Orklas undersøkelse henholdsvis 29 og 31 prosent for økologisk mat, så vegetarmat er langt en sterkere trend enn økologisk mat.
 
Sverige og Danmark er langt fremme i kjøp av økologiske produkter og slår nesten knock-out på norske forbrukere. Halvparten av alle svensker og 44 % av danskene sier de har kjøpt et økologisk produkt på sin siste handletur. Blant nordmennene og finnene er det kun 16 % som svarer dette.
 
håkon lindahl foto jon skille amundsen 2 512x640

 Det viktigste du kan gjøre som enkeltperson

Redusert kjøttforbruk er et prioritert satsingsområde for Framtiden i våre hender. Det er flott og oppmuntrende at vi nå ser tydelige bevegelser i folks holdninger på dette området. Å spise mindre kjøtt er viktig både for helse og miljø, understreker Lindahl. Faktisk er det å foreta skikkelig kutt i det private kjøttforbruket et av de viktigste enkelttiltakene vi kan gjøre som forbrukere for å bidra i klimakampen.
 
Undersøkelsen fra Orkla viser også at 2/3 av oss er veldig eller ganske opptatt av at emballasjen skal være miljøvennlig og resirkulerbar. I tillegg kommer det fram at publikum har fått med seg at palmeolje er i ferd med å bli fjernet fra stadig flere produkter. 40 % er enig i at det meste av industriprodusert mat i dag er fri for palmeolje.
 
Fleksitarianer, en som bare spiser kjøtt av og til eller sjeldent, er et av nyordene i 2016. På listen til norsk språkråd står fleksitarianer på 4. plass over nye ord i 2016. Språkrådet skriver:
 
« Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk, og egg innimellom eller nokså ofte. Ordet er dannet over samme lest som vegetarianer, og en slik ordlaging basert på analogi er alltid språklig spennende for språkinteresserte. Vi tror også at ordet slår røtter i språket vårt.»
 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!