Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Et historisk dårlig valg

Han har viet år av sitt liv til å saksøke og kjempe i mot det amerikanske miljøtilsynet (EPA). Nå er han utpekt som leder av det samme tilsynet.  Et historisk dårlig valg, mener amerikanske miljøledere som frykter at 40 år med miljøarbeid kan bli satt i revers. Les om reaksjonene her.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Han har viet år av sitt liv til å saksøke og kjempe i mot det amerikanske miljøtilsynet (EPA). Nå er han utpekt som leder av det samme tilsynet.  Et historisk dårlig valg, mener amerikanske miljøledere som frykter at 40 år med miljøarbeid kan bli satt i revers. Les om reaksjonene her.

Utnevnelsen av den kontroversielle klimaskeptikeren og fossilforkjemperen Scott Pruitt som ny leder for det amerikanske miljøtilsynet har skapt sterke reaksjoner i amerikansk miljøpolitikk og miljøbevegelse. Det har lenge ligget i kortene at den kommende amerikanske presidenten har til hensikt å gjøre store inngrep i ansvarsområdet og ressursbruken til Environmental Protection Agency, det føderale tilsynsorganet som blant annet overvåker USAs enorme naturressurser.

Under valgkampen lovet han å nedlegge EPA eller krympe det betraktelig. EPA har mer enn 18.000 ansatte og er et av verdens eldste miljøtilsyn. Opprettelsen av tilsynet som kom under president NIxon i desember 1970 var blant annet et resultat av Rachel Carsons lange kamp mot kjemiske sprøytemidler i skog- og landbruk og boka hennes "Den tause våren". 

Trump har blant annet hevdet at reguleringene som Obama-administrasjonen la på kullindustrien har vært medvirkende til tap av arbeidsplasser og inntekter i kriserammede distrikter i de engang velståede industristatene i det amerikanske innlandet.

Han har kritisert Obama for å sette kampen mot det han mener er en ikke-eksisterende klimatrussel over hensynet til ansatte i den amerikanske kullindustrien. Dermed kan viktige elementer i miljøinnsatsen fra Obamas 8 år i det hvite hus ryke sammen med Parisavtalen og EPA, frykter fremtredende miljøpolitikere og miljøaktivister i USA.

epa washington flickr cc

 Trump truer med å vingeklippe det amerikanske miljøverndepartementet EPA (Foto: Flickr CC Mike)

Trumps ryddegutter i miljøpolitikken

Før Donald Trump overraskende vant det amerikanske presidentvalgtet fikk den kjente klimaskeptikeren Myron Ebell jobben med å forberede omleggingen av EPA. For amerikanske miljøforkjempere var dette et dårlig signal. Myron Ebell er en profilert klimaskeptiker som i likhet med Donald Trump hevder at det ikke er sammenheng mellom menneskeskapte klimagassutslipp og klimaendringer.  Det sier noe om hvor omstridt han er at klimaaktivister fra flere frivillige organisasjoner under klimatoppmøtet i Paris, hang ut plakater av han rundt omkring i  byen. Her ble omtalt som «en av sju miljøkriminelle som har til hensikt å ødelegge vår framtid». «Jeg er blitt vant med slikt opp gjennom årene, uttalte Myron Ebell til mediene den gangen, men innrømmet at han hadde tatt bilder av plakatene slik at han kunne ha det som et minne.

Ebells bakgrunn som leder av Center for Energy and Environment ved Competitive Enterprise Institute (CEI) bidro heller ikke til å styrke troverdigheten hans i miljø- og klimaspørsmål. Organisasjonen er delvis bygd opp med midler fra kullidustrien og har engasjert seg kraftig for å hindre Obama-administrasjonens forsøk på å fase ut kull av den amerikanske energimiksen.

Nok en en dårlig nyhet

Onsdag 7. desember kom nok en dårlig nyhet for miljøfolket i USA. Da ble Scott Pruitt, generaladvokat i Oklahoma og kjent fossilforkjemper utnevnt som ny leder for EPA, det amerikanske miljøtilsynet. Det var samme dagen Trump gjennomførte et langt møte med miljøveteranen, nobelprisvinneren og tidligere visepresident Al Gore. Møtet sammen med flere andre uttaelser som Trump har kommet med den siste uken, ble tatt som et tegn på at han muligens var i bevegelse mot et mer nyansert syn på klimakrisen.  Utnevnelsen av Pruitt blir sett på som et signal om status quo og har skapt sterke reaksjoner i blant miljøengasjerte politikere og miljøorganisasjoner og aktivister.

En Pyroman på brannvakt

-          Et historisk dårlig valg, hevdet Barbara Lee, kongressmedlem og kjent demokratisk antikrigspolitiker fra California. Hvis Pruitt får det som han vil med EPA og amerikans miljøplitikk, vil han reversere 40 år med positiv miljøutvikling i USA, hevdet hun. Barbara Lee mente også at av de 19 EPA-lederne opp gjennom årene etter starten under Nixon-administrasjonen i desember 1970,  så finnes det ingen som er i nærheten av Pruitts negative holdninger til miljøvern.

 

"Å utnevne Scott Pruitt som leder av EPA er som å sette

en pyroman til å lede slukkingen av en stor brann"

 

Den sittende EPA-lederen Gina McCarthy regnes som en engasjert forkjemper for amerikansk miljøvern og har av kritikere blitt omtalt som en miljøradikaler. Hun ble utnevnt av president Obama i i 2013 og nominasjonen av henne ble først stadfestet etter en uvanlig lang uthalingsperiode fra republikanske politikere. Gina McCarthy har vært en viktig medspiller for Obama i dreiningen av EPA fra klassisk vernearbeid til et langt sterke klima- og energifokus. Pruitt blir av mange oppfattet som hennes diamentrale motsetning.

Å utnevne Scott Pruitt som leder av EPA er som å sette en pyroman til å lede slukkingen av en stor brann, mener administrerende direktør Michael Brune i Sierra Club, USAs største miljøorganisasjon med over 3 millioner medlemmer og støttespillere i ryggen. Organisasjonen lover Trump motstand "hver dag i fire år".

Den legendariske miljøforkjemperen Erin Brockovich mener Pruitt bør vurderer å kjøpe seg båt og ikke bil hvis han har tenkt å bosettte seg ved vannkanten i USA. Bernie Sanders, tidligere demokratisk presidentkandidat, peker på at Pruitt har tette bånd til olje- og kullindustrien. Utnevnelsen av han er trist og farlig ifølge Sanders.

 

erin brockovich @ErinBrockovich

Scott Pruitt huh