Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En mann og hans neshorn

Han har delt hus med både tiger og neshorn - og mener mennesket er det farligste dyret på planeten. Møt naturvennen Ram Prit Yadev fra Nepal.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Han har delt hus med både tiger og neshorn - og mener mennesket er det farligste dyret på planeten. Møt naturvennen Ram Prit Yadev fra Nepal.

Ingen har tjenstegjort lenger enn Ram Prit Yadev for å ta vare på Nepals unike artmangfold. Skogvokteren har arbeidet i 22 år i Chitwan nasjonalpark, tre år i Bardia nasjonalpark og ett år i Shuklaphanta. I dag er han pensjonert, men arbeider fremdeles sammen med lokale miljøorganisasjoner for ta vare på alt fra den akutt truede Gharialen til den sårbare bestanden av tiger i landet.

En del av livet

– Naturen er en del av livet mitt. Jeg elsker dyrene - og alt annet i naturen, forteller Yadev. Noen få dager i en storby er nok til at savnet etter skogen tar overhånd for skogvokteren. Han husker godt første natten han tilbrakte i jungelen som nyutdannet naturviter fra universitetet i Katmandu. Han sov ikke godt.

– Jeg trodde tigere var aggressive og neshorn farlige. Det tok ikke lang tid før jeg innså at livet i skogen var langt mer vennlig innstilt. Nå sover jeg hvor som helst i jungelen. Jeg har aldri hatt et farlig møte med dyr, forteller Ram Prit Yadev. Nå mener han mennesket er det farligste dyret på planeten. Yadev setter stor pris på morningene i jungelen. Spesielt når morgentåka ligger over jungelen og gresslettene i Chitwan.
Et liv uten kontakt med natur er et mekanisk liv, mener skogvokteren, selv om man er lykkelig.

– Hva er meningen med livet uten naturen? Vi trenger naturen, bare med naturen kan vi ha et godt liv, hevder Yadev.

Leopardklem

Gjennom arbeidet har skogvokteren tatt hånd om mange foreldreløse dyr i hjemmet sitt. Tiger, leopard, neshorn og slanger har bodd i stua hans.

– På begynnelsen av 70-tallet slet vi med å holde liv i foreldreløse dyr. Det var sjelden de overlevde. Vi måtte finne nye måter å ta vare på dem. Dyrene trenger mye omsorg, så vi tok med dem hjem, forteller Yadev.

Han husker spesielt en leopard han hadde hjemme som vokste raskere enn forventet og nærmet seg voksen størrelse på nesten 100 kilo.

Etter at Yadev hadde vært på reise i fire døgn var leoparden så glad for å se ham igjen at den gikk opp på to ben og gav skogvokteren en klem. Yadev gikk nesten i gulvet med det tunge kattedyret over seg.

– Leoparden var som mitt eget barn og som art er de veldig vennlige, noe som gjør nær kontakt mulig, minnes Yadev. Tigere har et helt annet temperament; de holder seg mer for seg selv, og bjørnunger blir lett aggressive, ifølge skogvokteren.

Neshorn er imidlertid svært så vennlige. Størrelsen gjør det likevel vanskelig å ta hånd om dem selv når de er rimelig unge. En neshornunge kan dessuten være svært sta.

– Når du må flytte på dem må du enten dytte eller friste med et eple, forklarer Yadev lattermildt. Elefanten er skogvokterens favorittdyr. Intelligensen gjør dem helt spesielle, mener han.

– En natt jeg red på elefant inne i jungelen mistet jeg skyggelua på bakken. Jeg kunne ikke engang se mine egne hender i mørket. Elefanten plukket likevel opp lua og gav den til meg med snabelen, forteller naturvennen.

Miljøkampen

Naturvernarbeidet i Nepal har på få tiår kommet svært langt.

– Når vi opprettet de første nasjonalparkene fantes det mindre enn hundre neshorn og bare 20 tigere i Nepal. I dag er det flere enn 500 neshorn og 18 prosent av landet er vernet, forteller Yadev. Tigerne klarer seg også svært bra i Nepal. Bare i Chitwan er bestanden på omkring 100. Han mener det er mange grunner til at vernet av naturen har vært så vellykket i fattige Nepal.

– I vår religion er naturen hellig. I hindusimen er elver og trær, - ja hele naturen er spirituell og guddommelig for oss, forklarer Yadev.