Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En vei ut av Patpong

Phen tilhører de heldige som har kommet seg ut av sex-industrien i Bangkok. For seks år siden forsørget hun familien ved å selge drinker og sin egen kropp. I dag forbereder hun seg til eksamen som regnskapsfører.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Phen tilhører de heldige som har kommet seg ut av sex-industrien i Bangkok. For seks år siden forsørget hun familien ved å selge drinker og sin egen kropp. I dag forbereder hun seg til eksamen som regnskapsfører.

Bangkoks beryktede «Red-light district« ligger langs den fasjonable hovedgaten Silom-road, hvor banker og luksushoteller ligger tett. I Patpongs sidegater ligger barene og
restaurantene enda tettere, og deres hovedaktivitet er det som nå mer og mer kalles sex-industri.

Strøket er blitt en turistattraksjon, og er i ferd med å endre karakter. Myndighetene har bevisst lagt opp til en politikk for å trekke Patpong bort fra den ensidige assosiasjonen til prostitusjon, og har etablert et større marked for klær, suvenirer og gatemat som åpner om ettermiddagen. Hit trekkes både turister og innbyggere.

Beinhard virkelighet

Men man skal ikke skrape dypt under overflaten på dette tilsynelatende vitale og fargerike miljøet, før man støter på en beinhard virkelighet: Heiser tapetsert med fotografier av svært unge prostituerte, fører ned til rene bordeller.

I mindre folksomme gater står menn med plakater fulle av bilder av jenter og gutter som er til salgs. Plakaten snus og mennene blir borte i en fei når man nærmer seg med fotografiapparat – og åpenbart ikke ser ut som en kunde. Tidlig på kvelden står kvinner og henger utenfor barene, og venter. Som utenlandsk kvinne risikerer man gatelangs å få et tilbud hvisket i forbifarten: «Local boy?».

Rundt fem tusen jenter arbeider i dag i sex-industrien knyttet til barene og restaurantene i Patpong. Mange av dem har aldri fullført grunnskolen. De kan ofte ikke lese og skrive, og har generelt ingen yrkesutdannelse noe som gjør det ytterligere vanskelig å komme ut av prostitusjonen.

Phens skjebne

I dette miljøet har Empower siden 1985 jobbet for å bedre livsvilkårene til de prostituerte kvinnene i bar og restaurantnæringen. Organisasjonen balanserer på en knivsegg, og må unngå å legge seg ut med en mafialignende sex-industri som grovt utnytter strømmen av fattige jenter fra nord-øst i landet.

Under mitt besøk i organisasjonens anonyme lokaler, starter engelskundervisningen. En etter en kommer en rekke sky og søte unge kvinner inn av døren. De banker på, hilser vennlig og interessert, før de forsvinner inn på møterommet for å lære nye engelske gloser. Disse veloppdragne unge jentene er altså et utsnitt av Bangkoks prostituerte.

En av dem er en liten, trivelig jente som heter Phen. Hun kommer fra nord-øst- Thailand, og mener selv å være et typisk eksempel for jentene som Empower hjelper.

– Jeg jobbet i barene, og turte ikke engang å gå inn på et postkontor eller i en bank, for da ikke å snakke om å gå politiet. Jeg var forferdelig sky og sjenert, forteller Phen.

Hun hadde tidligere hatt en mengde jobber i tekstilindustrien, men ingen av dem varte og lønnen strakk ikke til. En dag så hun en av jentene i baren skrive navnet sitt og snakke engelsk.

– Jeg fikk vite at det hadde hun lært på senteret til Empower. Slik kom også jeg hit. I begynnelsen sto jeg klemt opp mot veggen og var for redd til å si ett eneste ord. Det var for seks år siden.

Personlighetsforvandling

På seks år har Phen gjennomgått en personlighetsforvandling. Hun har tatt grunnskolen, deretter videregående skole og er nå i ferd med å fullføre en høyere utdannelse som gjør henne til regnskapsfører. Hun har en sikker og god jobb i vente. Hun studerer, og på fritiden hjelper hun til i Empower.

– Nå tør jeg gå på posten, i banken og også til politiet. Og her har jeg også fått mange venner, sier hun intenst og på et svært godt engelsk.

Hele jenta utstråler en indre ro og sikkerhet. Det ble tatt en rekke bilder, men vi ble enige om at det ikke var noen god idé å publisere dem. Phen er definitivt ute av prostitusjonen og med en fremtid foran seg – som et lite bilde i ren skjødesløshet kanskje kunne forstyrre.

Og Phen er ikke alene. I løpet av de siste femten årene har nesten to hundre tidligere prostituerte fått høyere utdannelse gjennom Empower.

Fattigdom har skylden

De fleste thai-jentene som i dag rekrutteres til sex-industrien i Thailand, kommer fra regionene i nordøst hvor fattigdom er stor og hvor arbeidsutsiktene er minimale. Men
Empowers leder, Surang Janyam, mener at jentene primært kommer fra fattigdommen – uansett hvor den befinner seg. Hun sikter da ikke bare til de thailandske kvinnene,
men også til strømmen av ulovlige innvandrere fra Laos, Kambodsja og ikke minst Burma, som er i ferd med å fylle sex-industrien i Thailand.

Mange av kvinnene jobber allerede andre steder – enten i en fabrikk eller med å selge mat på gatene.

– Størstedelen av jentene som jobber her i Patpong, er familieoverhoder. Åtti prosent av dem har barn. De underholder samtidig også foreldre og søsken. Ingen av dem vil at barna eller foreldre skal vite hva de egentlig gjør. Gjennom pengene de sender hjem, får deres søsken gå på skole, sier Janyam.

Ingen rettigheter

Prostitusjon er ulovlig i Thailand, og dette utnytter bar- og restauranteierne grovt. De ansetter jentene og unnlater å betale de lovbestemte sosiale utgifter nettopp fordi det dreier seg om sex-arbeidere.

– Her gjør eierne hva de vil, sier Janyam oppgitt.

Den økonomiske virkelighet for de prostituerte er knallhard. Sexturismen i Patpong har egne uskrevne lover for kvinnenes ansettelsesforhold: Jentene skal jobbe åtte timer fra seks om kvelden til to om natten. For jobben får de en månedslønnpå 735 kroner – som ligger 150 kroner under minstelønnen i Bangkok generelt. Mange ser aldri disse pengene, i hvert fall ikke hele summen. For hvert minutt de kommer for sent, trekkes de i lønn, og går det over en halv time, trekkes de en tiendedel av månedslønnen. Det samme skjer dersom de er borte på grunn av sykdom. De jobber hele uken og har
bare to fridager i måneden.

Jentene får halvparten av prisen på drinkene de klarer å få kundene til å drikke – pluss driksen. I tillegg er jentene forpliktet til å ha fire «kunder» i måneden. Kunden betaler da hundre kroner til bar eller restauranteieren for å kunne ta med seg jenta. Prisen er deretter en forhandling mellom jenta og kunden og går i sin helhet til jenta, forteller
Janyam.

Må selv betale

Men skulle jenta av forskjellige grunner ikke ha fire kunder i måneden, må hun selv betale bareieren de hundre kronene for hver kunde hun ikke fikk.

– Og det er blitt vanskelig å oppfylle denne kvoten, sier Empowers leder Janyam. Det er blitt mange jenter, og samtidig øker konkurransen fra «frilansprostituerte» som holder til i utkanten av Patpong. For noen år tilbake var jentene forpliktet til å ha tolv kunder i måneden, men strøkets uskrevne lover har tydeligvis tilpasset seg «markedet».

– De «heldige« er i prostitusjonen ikke mer enn ett til to år, andre i tifemten år. Men det er umulig å være i den bransjen lenge. Etter førti er man altfor gammel. De voksne kvinnene som ikke klarer å skaffe seg annet arbeid, tvinges ut i frilansprostitusjon i bakgatene, forteller Janyam.

Den store gjennomtrekken og muligheten til å ha et parallelt liv utenfor prostitusjonen, gjør likevel at jentene i bar- og resaurantbransjen regnes med blant de «bedrestilte» i
sex-industrien.

– Hva med aids-problemet?

– Kvinnene i sex-industrien er blitt klar over hvor viktig det er å beskytte sin egen helse. De krever av kunden at det brukes kondom. Alle som jeg har snakket med, sier at de aldri gir etter for tilbud om en bedre pris dersom man ikke bruker kondom. Det gjelder også i bordeller som vi har besøkt på landsbygda, forteller Janyam.

Kriminelle

Empower må hele tiden passe på at de ikke legger seg ut med bar- og restauranteierne. Hele Patpong drives ulovlig og er gjennomsyret av en mafialignende kriminalitet. Organisasjonen er dermed avhengig av å ha et godt forhold til strøkets egentlige herrer. Dersom de skulle miste bar- og restauranteiernes velvilje, ville de ikke lenger kunne være tilstede der hvor jentene trenger dem mest. Jentene kunne på sin side raskt bli nektet å oppsøke Empower.

På kontoret til Empower står det derfor en vakker blomsterbukett. Den er en gave til en bareier som har fødselsdag. Det dreier seg om Empowers største støttespiller «der ute», eieren av baren hvor de har store møter.

– Bar og restauranteierne vet jo ikke hva vi egentlig gjør. De mener det er bra for businessen at jentene lærer engelsk, og ser heller ikke noe negativt i helseopplæringen. Så de ser oss som et positivt element. De vet jo ikke hva vi snakker om, ler Janyam, før hun forsvinner for å overrekke blomstene.