Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Er papirposer verre for miljøet enn plastposer?Hei! Jeg vurderer å bytte ut plastposer med papirposer, men så har jeg hørt at papirposene er verre for miljøet enn plastposene. Stemmer det?

Hilsen Freja

 Hei, Freja.

Svaret på spørsmålet er både ja og nei.

Plast i naturen er et kjempeproblem, og plastposer på avveie er en del av det problemet. Likevel tror vi ikke at det er noen god løsning å erstatte plastposer med papirposer. Det er det tre grunner til:

1. Papirposene er mer miljøbelastende både å produsere og transportere enn plastposene. Hvis vi bytter ut alle plastposer med papirposer vil det føre til høyere klimagassutslipp, mer transport, høyere energibruk og mer forurensning fra produksjonen.

Klok ugle

Spør oss om miljøvennlig og etisk forbruk
Våre eksperter gir deg klare grønne svar på det du måtte lure på.

Spør oss her

2. For det andre bruker vi andre typer plastposer i Norge enn de bruker i de fleste andre land, der tynnere, mer "knitrete" plastposer er vanligst. De utgjør et større problem for dyrelivet en de "norske" posene.

3. Vi er gode til å gjenvinne plastposer i Norge, og få norske plastposer havner på avveie. Miljødirektoratet har tidligere konkludert med at plastposer ikke utgjør noe stort forspølingsproblem i Norge.

Hvis en pose først havner i naturen, er det definitivt bedre om den er laget av papir enn plast, men siden papirposene også har sine miljøutfordringer, syns vi ikke det er noen god løsning å erstatte plastposer med papir.

Derimot mener vi at handlenett man kan bruke mange ganger er en veldig god erstatning for både plast- og papirposer.

Plastforsøpling er et alvorlig miljøproblem. Vi er mer bekymret for plastprodukter som for eksempel sugerør, engangsbestikk, ballonger, is- og sjokolade"papir" (som stort sett er laget av plast), plasten rundt sixpacker med brus eller øl og så videre. Grunnen til det, er at det er stor sjanse for at slike produkter havner i naturen. Den typen plastprodukter mener vi må reguleres strengt, og helst forbys.

Med grønn hilsen,