Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, er en ivrig syklist. Her viser han oss hvordan han gjør vårrengjøringen. (Foto: Sindre Olav Edland-Gryt)

Slik tar du vårrengjøringen av sykkelen

Sola titter frem og veiene begynner å bli bare. Endelig er det enkelt å suse av gårde, til jobb eller skole, med vind i håret og sol i ansiktet. Men først kan det være lurt med en skikkelig vårrengjøring av sykkelen.
Sola titter frem og veiene begynner å bli bare. Endelig er det enkelt å suse av gårde, til jobb eller skole, med vind i håret og sol i ansiktet. Men først kan det være lurt med en skikkelig vårrengjøring av sykkelen.

Utstyr6mindre
Klikk for større bilde

Hvis du passer på å rengjøre sykkelen din med jevne mellomrom holder den seg i god stand lenger, og du får mer glede av den. 

Lunkent vann

Bruk en bøtte med lunkent vann og en enkel oppvaskbørste eller svamp til å vaske over hele sykkelen. Skyll godt av med hageslangen eller en bøtte vann. 

Vask av kjede og tannhjul

Fordi kjedet er satt inn med olje trekker det til seg mye sand og skitt. Pass derfor på å rengjøre kjedet grundig slik at all skitt som har samlet seg er borte.

Vaskavkjedeogtannhjulmindre
Klikk for større bilde

Vask også godt mellom tannhjulene. Bruk en oppvaskbørste og en bøtte med varmt vann på samme måte som over. Vær varsom med å bruke såpemidler som kan fjerne viktig smørefett på bevegelige deler og kan ødelegge bremseskive og klosser. Gjenta gjerne prosessen hvis du ser at sykkelen fortsatt er skitten.

Ny olje på kjedet

Etter at sykkelen og kjedet er grundig rengjort må du sette inn kjedet med ny sykkelolje. Slik olje får du hos sykkelforhandlere. Pass på at du ikke får olje på bremseklossene fordi dette vil ødelegge bremseeffekten. For å begrense søl av olje utover på sykkelen kan du holde et ark som beskyttelse mellom sykkelhjulet og kjedet når du sprayer på oljen.

olje2mindre
Klikk for større bilde

Trå kjedet rundt noen ganger for å fordele oljen og tørk eventuelt lett av overflødig olje med en gammel fille. 

Test at alt virker som det skal

Før du fyker av gårde på sykkelen kan det også være lurt å sjekke at bremsene fungerer som de skal, at det er nok luft i dekkene og at setet og styret er justert riktig i forhold til høyden din og den sittestillingen du foretrekker.

Hvis du er litt nevenyttig kan du gjøre det aller meste av vedlikehold på sykkelen selv. For andre er det like greit å å koste på seg en service på sykkelen en gang i året.

Nå er du klar for vårsola og ny sykkelsesong!