Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Utsikt fra tog på Flåmsbana

Slik reiser du på bakken

Å droppe flyreisene er en av de mest effektive klimahandlingene du kan gjøre.

Å droppe flyreisene er en av de mest effektive klimahandlingene du kan gjøre.

Ditt bidrag har mye å si fordi flyselskapene etter hvert tilpasser seg etterspørselen. Derfor er det en god ide å utfordre deg selv til å holde deg på bakken i ett år.

Her er tips til hvordan du kan planlegge fine opplevelser uten å fly noe sted.

Velg togferie

Reiser med tog gir svært lave klimagassutslipp fordi jernbanen er utrolig energieffektiv og stort sett elektrisk. Det gir dessuten en helt annet reiseopplevelse enn andre transportformer, noe mange setter pris på. Hos nettsidene til Vy og Entur finner du nasjonale ruteplanlegging. Skal du reise langt finnes det mange gode nettsider og grupper som kan gi tips og inspirasjon til reisen, som for eksempel Togbloggen eller Facebook-gruppen Togferie.

Planlegg klimasmart

Test ut den svenske reiseplanleggeren Klimasmart semester for å bli bevisst på klimapåvirkningen fra reisene dine og for å oppdage nye, klimasmarte muligheter.

Undersøk ferieeventyr i ditt nærmiljø

Mest sannsynlig finnes det en rekke reiseopplevelser du ennå ikke har oppdaget i nærområdet ditt. Se for eksempel etter merkeordningen Hanen for å oppleve gårdsferie i Norge, med blant annet vinsmaking, ølbrygging, gårdsdyr, naturopplevelser eller selvplukk av grønnsaker og bær. Eller opplev kulturlivet ved å ta en dagstur til gallerier, konserter og restauranter eller klatre- og lekeparker. På Visit Norway finner du ferieopplevelser i Norge, og Discover Norway gir tips til fine sykkelferier, tretopphytter, skiturer fra hytte til hytte med bagasjetransport. DNT har også masse hytter i fjell og skoger, og prøv gjerne ut tilbudet om å leie en kystledhytte i vannkanten.

Reis sjeldnere og bli lengre

Når du først drar, kombiner gjerne flere aktiviteter og besøk. Da føles det kanskje enklere å bruke litt lenger tid på reiseveien også.

Sjekk ut kollektivtilbudet rundt deg

Med den nasjonale reiseplanleggeren Entur kan du planlegge reisemål med tog og buss, eller med elbil, sykkel og til fots. Slapp av og nyt reisen og utsikten fra vinduet, spis god mat, les, spill et spill og gjør hyppige stopp for opplevelser underveis.

Veien er målet

Gjør reiseveien til et eventyr i seg selv. Å bevege seg langsomt gjør godt for sjelen, og du oppdager spennende ting underveis. En langsom reise kan være til fots, med sykkel, eller hvis du skal langt kan det bety å reise med tog, båt eller buss.

Prøv sykkelferie

En sykkelferie gir selve reiseveien en ny dimensjon. Du opplever ikke bare utsikten underveis, men også luktene, lydene og følelsen av selve reisen. Å sykle Rallarvegen er for eksempel en flott opplevelse med barn. Start gjerne på Finse, da blir reisen en lek i alle nedoverbakkene. Syklistenes Landsforening har gode sykkelferietips, og her er flere tips om å reise på to hjul.

Test ut digitale opplevelser

Du finner flere slike nettsteder, hvor du kan oppleve kunstgallerier, museum, konserter, foredrag og spektakulære reiser via videofilmer fra sofakroken. Eksempler på slike sider er reiselykke eller dfly. Facebook har også et rikt tilbud av slike møtepunkter. Inviter gjerne venner hjem til en direktesendt TV-konsert. På denne måten støtter du også et kulturliv som sliter i disse koronatider. Eller lag spennende mat sammen med venner mens dere følger en kokk på TV. Både NRK og Netflix har flere reisedokumentarer med både god mat og humor.

Digitale møter

Hvis du har mulighet til å bestemme selv hvor mye og hvordan du skal reise i jobbsammenheng, kan du teste ut digitale møteløsninger for å se om de kan erstatte selve reisen. Her er noen tips til hvordan du gjenomfører gode digitale møter.