Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Du trenger ikke være en hardhaus for å ha glede av sykkelen også om vinteren. Du kommer langt med piggdekk og varme klær. (Foto: Istockphoto)
Du trenger ikke være en hardhaus for å ha glede av sykkelen også om vinteren. Du kommer langt med piggdekk og varme klær. (Foto: Istockphoto)

Prøv vintersykling

Pleier du å sette sykkelen i kjelleren om vinteren? Her er tipsene til hvordan du kan få mange gode opplevelser på sykkel om vinteren.
Pleier du å sette sykkelen i kjelleren om vinteren? Her er tipsene til hvordan du kan få mange gode opplevelser på sykkel om vinteren.

Sykkelen er for mange det raskeste og mest effektive transportmiddelet i hverdagen. Da er det ekstra synd å legge den bort om vinteren når kollektivtrafikken og veiene fyller seg opp. Med et par enkle grep kan du beholde det mest miljøvennlige og helsefremmende transportmiddelet vi har året rundt.Les tipsene under, ta en prøvetur og gled deg over hvor enkelt det er å bli en ekte miljøhelt midt i hverdagen.

Ta en prøvetur

Finn gjerne noen du kan prøve ut vintersykling sammen med enten til jobb eller på fritida. Det hjelper på motivasjonen. Om vinteren er det mange nordmenn som liker å komme oss ut på ski, oppleve snøen og den skarpe lufta og kjenne oss levende. Hvorfor ikke se på sykkelturen med samme øyne? Du kan få mange fine vinteropplevelser på to hjul. Som en ekstra bonus, vil en daglig sykkeltur hjelpe deg å komme i form. Du kan spare mye penger på kort tid ved å bytte ut enten abonnement på kollektivreiser eller bensinutgifter, bompenger og parkeringsutgifter mm. Antageligvis sparer du også tid i hverdagen fordi sykkelen er et svært effektiv transportmiddel som tar deg fra dør til dør.

Husk at du trenger ikke å kjøpe en haug med utstyr første gang du skal ut og sykle. Prøve deg litt fram først. Det kan godt være du har alt du trenger i skuffen hjemme fra før.

Piggdekk

De fleste sykkelforhandlere selger piggdekk og kan som oftest hjelpe deg med å få lagt om dekk. Du får et godt par med piggdekk til rundt tusenlappen, men de finnes også i billigere og dyrere utgaver. Piggdekkene gjør det mulig å sykle trygt på vinterføre og gir godt feste. Vær oppmerksom på at piggdekkene har metallpigger som kan gjøre det glatt å sykle på metallunderlag, for eksempel over plater som er lagt ut ved veiarbeid. Her kan du finne test av piggdekk for sykler.

Lykt og reflekser

Det er viktig å være synlig i mørket. Det fikser du med lykt med hvitt eller gult lys foran på sykkelen og rød lykt og refleks bak. I tillegg refleks på pedalene og hjelm og klær. Les mer om krav til sykkelen her.

Kle deg vindtett og varmt

Når du sykler får du bedre fart enn når du går og det er derfor viktig med god påkledning mot vinden. Blir du svært svett av sykkelturen, for eksempel på vei til jobben, kan det være en ide å ha med klesskift til når du kommer fram. Sykler du elsykkel er svetting et mindre problem og det viktigste er å ha nok varme klær utenpå mens du sykler.

Lue, votter og skoovertrekk

Bruke en tynn lue under hjelmen slik den sitter tett på hodet. Er temperaturene svært lave kan en buff eller en finlandshette trekkes over deler av ansiktet. Bruk tykke vanter eller votter for å holde hendene varme. Føttene holder du varme med skovertrekk spesielt utviklet for sykling. Det beskytter også skoene mot slaps og søle.

Vedlikehold

Kjedet krever jevnlig vedlikehold om vinteren fordi slaps og sølesprut skitner det til og sliter på det. Spray med sykkelkjedeolje, tørk lett av og spray en gang til, så ofte du har mulighet. Forsøk å unngå å få oljen utover sykkelen, for eksempel ved å holde et papir eller papp bak kjedet når du sprayer. Da slipper du at ekstra skitt fester seg i oljen på sykkelen. Saltingen av veien gir oss tilnærmet bare veier om vinteren, men fører samtidig til slitasje på sykkelen. Det er derfor lurt å spyle av sykkelen hvis du har mulighet etter at du har vært ute og syklet på saltede veier. Les mer om vedlikehold av sykkelen her.

Elsykkel

Elsykkelen er ypperlig også om vinteren. Den ekstra motorhjelpen gir deg drahjelp når slaps og snø kan gjøre føret litt trått. Batterikapasiteten kan svekkes litt av lave temperaturer så det kan lønne seg å ta med batteriet inn når du parkerer sykkelen ute. Les her om elsykkel her.

Husk hjelm og god tur!

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 11-12-2014