Køene kan forsvinne med kompiskjøring
I USA blir «ride sharing» stadig mer populært. Nå er trenden med å kjøre sammen og dele bil ferd med å komme til Norge. Det er en god nyhet for miljøet.

I USA blir «ride sharing» stadig mer populært. Nå er trenden med å kjøre sammen og dele bil ferd med å komme til Norge. Det er en god nyhet for miljøet.
I USA blir det stadig mer populært å kjøre sammen. Nå jobbes det for å gjøre dette populært også i Norge. (Foto: buzzerblog/flickr.com)
I bergensområdet er Statens vegvesen med flere samarbeidspartnere i gang med å teste ut samkjøring. Så langt er ni bedrifter og deres ansatte involvert. Flere andre bedrifter ønsker å bli med. Snart skal prøveprosjektet utvides, og fra 2014 blir det enda større. Flere har også startet private initiativ, blant annet flere arbeidstakere på Fornebu som kjører sammen til jobb for mindre kø og bedre miljø.
Det trengs, for i dag er matpakkekjøringen omfattende: Det er i gjennomsnitt bare 0,15 passasjerer i hver bil i Oslo, Bergen og Trondheim i rushtiden. I følge Statens vegvesen vil en økning til 0,5 passasjerer tilsvare all kollektivtrafikk i byene.
Med andre ord; dersom annenhver bil tar med seg en passasjer, vil køene bli borte, lufta vil bli bedre, veislitasjen mindre, ulykkene ferre, kjøretiden kortere og klimagassutslippene lavere.
– En vanlig personbil har fem seter, så det sier seg selv at det er et stort potensial for å fylle opp setene bedre, sier rådgiver Marit Kristine Vea i Framtiden i våre hender, som oppfordrer nordmenn til å starte samkjøring med en gang.
- Les også Dagsavisens sak: Fulle biler redder byene
Hun viser til eksempler fra blant annet USA, der såkalt «ride sharing» stadig blir mer populært.
– Transport er en av de største kildene til CO2-utslipp. Bare i Norge står transport for 32 prosent av utslippene. Likevel kjører hundretusener av mennesker til jobb alene i hver sin bil hver eneste dag. Putter du to personer i bilen istedenfor en, har du kuttet CO2-utslippene i to.
Det trenger i følge Vea ikke være vanskelig å begynne med samkjøring.
– En god start er å ta en runde på kontoret og finne ut hvem av kollegaene dine som bor i nærheten av deg. Du kan eventuelt sende ut en epost, eller henge opp en lapp, for å lodde interessen. Uformelle ordninger er ofte like greie som formelt organiserte systemer. Ellers finnes det online-muligheter, som hentmeg og sharepool, som forsøker å koordinere samkjøring i henholdsvis Bergen og Oslo.
Vea etterlyser politiske virkemidler for å øke samkjøringen.
– For eksempel kunne samkjørere få skattefordeler, gratis bompassering eller andre "gulrøtter" som fremmer samkjøring.
Gode grunner til å reise sammen:
- Bensin og diesel er dyrt. Samkjører du, deles kostnadene på flere.
- Drift og vedlikehold av bil er dyrt
- Det er stressende å kjøre bil
- Sosialisering er sunt
- Transport er en av de største kildene til CO2-utslipp og fører til global oppvarming
Slik organiserer du samkjøring:
- På kontoret: Finn ut hvem av kollegaene dine som bor i nærheten av deg. Send ut en epost, eller heng opp en lapp.
- Online: Det finnes etterhert flere nettbaserte samkjøringstjenester i Norge. På wikipedia finner du en oversikt.
- Sikkerhet: Utrygghet med hensyn til å dele bil med fremmede mennesker hindrer mange mennesker fra å prøve samkjøring. Dersom du kjører med kollegaer er ikke dette et problem. Dersom du finner helt nye samkjøringsvenner, kan du for eksempel vedkommende for en kaffe eller lunsj, slik at dere rekker å bli litt kjent før dere velger å tilbringe morgenene sammen.
- Koordinering: Ha klare kjøreregler når det gjelder hentested, tidspunkt (og feilmargin), hva som er tillatt i bilen (radio, røyking osv.). Sjåføren må sette standarden og sørge for at alle passasjerene er inneforstått med "reglene".
Kilder: Mother Nature Network, www.hentmeg.no, Dagsavisen, Statens vegvesen, erideshare.com