Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Reise mindre eller velg transportformer som belaster miljøet lite, slik som toget. Bilde: NSB
To passasjerer på toget. Toget er et miljøvennlig transportmiddel. Bilde: NSB

Grønnere reisevaner

Transport utgjør en stor og voksende andel av klimagassutslippene våre. Personbiltrafikken alene utgjør omtrent 10 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

Transport utgjør en stor og voksende andel av klimagassutslippene våre. Personbiltrafikken alene utgjør omtrent 10 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

Reis mindre

Alle reiser belaster miljøet. Den mest miljøvennlige reisen er den du dropper. Kanskje har du mulighet til hjemmekontor en dag i uka? Kanskje kan du legge ferien til Norge, og helgeturen til lokalmiljøet? Kanskje jobben din kan benytte seg mer av telefonmøter og videokonferanser? Mulighetene er mange.

Bruk sykkel

Sykkelen er kanskje vår tids mest undervurderte transportmiddel. Ingen transportmidler er mer miljøvennlige. Dessuten reduserer litt ekstra fysisk aktivitet risikoen for å pådra seg alvorlige sykdommer. Det finnes også elsykler som gjør det lettere å sykle uten å bli så svett, feks i motbakke, med barn i sykkelvogn eller over lengre distanser.

Les mer om sykkel som transportmiddel på Grønn Hverdag sine nettsider

Reis kollektivt

Kollektivtransport gir lavere utslipp enn bilkjøring, og er i større byer helt nødvendig for å unngå trafikkork og heftig eksosluft. Jo flere passasjerer, desto mindre utslipp per passasjer. Tog og skinnegående transport er mest miljøvennlig, buss er en god nummer to. I tillegg til å spare miljøet får du mer trim når du må gå til og fra bussen. Sjekk rutetidene der du bor på www.nsb.no eller www.ruteinfo.no.

Prøv en bilfri uke

Med bilen lett tilgjengelig er den lett å ty til, også når det strengt talt ikke er nødvendig. For å begrense bilbruken i det daglige kan det være smart å starte med et eksperiment: La bilen stå urørt i en uke! Prøv gjerne å få familie, kollegaer eller venner med deg. Da kan dere avslutte med en feiring hvor erfaringene oppsummeres. Gikk det bedre eller dårligere enn forventet?

La barna gå til skole og fritidsaktiviteter

I en travel hverdag kan det være fristende å bruke bilen når barna skal til og fra skole og fritidsaktiviteter. Men glem ikke at fysisk aktivitet er viktig for læring og for en god helse. Kjører du barna til skolen er du i tillegg med på å gjøre skoleveien mer utrygg og forurenset. Du bidrar til klimagassutslipp og du lærer barna opp til å bli bilister.

Lær deg økokjøring

Ved å følge noen enkle prinsipper for økonomisk kjøring, kan du redusere utslippet med 10-20 prosent uten å kjøre mindre – uansett hva slags bil du har. Det handler mye om å holde jevn fart og kjøre på høyt gir. Husk også å fjerne takboks og unødvendig bagasje, begrense bruken av klimaanlegget, ha riktig dekktrykk og å bruke motorvarmer.

Framtiden i våre hender tilbyr kurs i økokjøring. Kontakt oss på 22 03 31 50 for mer informasjon.

Fyll opp bilen med passasjerer

Hvis sykkel eller buss er vanskelig, kan det være en god idé å fylle opp bilen med andre som skal samme vei. Kameratkjøring til og fra jobb eller felles transport til fritidsaktiviteter kan spare mange bilturer. Det finnes også organiserte initiativ eller apper hvor man kan søke etter eller legge ut planlagte eller spontane reiser. Se oversikt over tjenester i Norge på wikipedia Spontan Samkjøring.

Vurder bildeling

Både privatpersoner og bedrifter kan delta i bildeleordninger der dette finnes. En bil i en bildelering betjener ca 10 husholdninger, og dermed opp til 25 personer. Alle kan ikke bruke bilen på samme tid, men når flere har en felles bilpark utnyttes bilene mye bedre enn privatbiler. Framtiden i våre hender gir deg oversikt over bildeleordningene i Norge.

Dropp en flytur

Flyet er en utslippsversting og luftfarten er en bransje med sterk trafikk- og utslippsvekst både i Norge og internasjonalt. Nordmenn er verdensmestre i innenriksflyvning, og de fleste flyturene foregår mellom de store byene i Sør-Norge. Kanskje noen av dem kan erstattes med tog? Reiser du langt med fly, feks i ferien, så reis lenge. Det er bedre at du flyr en gang og blir på ferien lenge, enn at du tar flyet på mange langhelgeturer.