Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hva er det mest miljøvennlig kjøttet? (Illustrasjon: Istockphoto)
Hva er det mest miljøvennlig kjøttet? (Illustrasjon: Istockphoto)

Tips til mer bærekraftig kjøtt

Høne, geit og vilt er de mest bærekraftige kjøttalternativene.

Høne, geit og vilt er de mest bærekraftige kjøttalternativene.

Hvis vi halverer kjøttforbruket og spiser det mest klima- og dyrevennlige kjøttet, vil vi få et bærekraftig kosthold og bedre helse. 
Redusert kjøttforbruk er viktig av hensyn til klimaet, regnskogen og ressursbruk. I tillegg kommer dyreetiske hensyn og folks helse.

Her er noen tips til hvordan du kan få et mer bærekraftig kjøttforbruk:

1. Spis høne, geit og vilt
2. Bruk mindre kjøtt per porsjon,
3. Velg kjøtt fra gode produsenter.

Geit

Hvert år blir millioner av husdyr drept og destruert, fordi vi vil ha egg og geitost. Vi har nesten sluttet å spise høner og geiter her i landet, men dette er mat vi burde spise mer av.

Geitehold i Norge dreier seg om å produsere melk til geitost. Siden det er lite etterspørsel etter kjøttet, blir de aller fleste bukkekjeene destruert.

Kjekjøtt finner du på Bondens Marked, andre småprodusentmarkeder, hos slaktere og i en del internasjonale butikker.

Høne

Før spiste vi hønsekjøtt, men kyllingens seier over høna er nærmest total. Millioner av verpehøns blir avlivet og kastet når de er omkring 15 måneder gamle.
Økologiske høner kan du kjøpe hos Coop, og du kan også få det i store Meny- og Rema-butikker og på Ultra. Du finner dem gjerne i frysedisken. En del internasjonale matbutikker har det også. Der du får tak i høner, er de til gjengjeld ganske billige.

Her kan du lese mer: Tre grunner til å spise høna.

For å få butikkjedene til å ta inn hønse- og kjekjøtt, må vi alle spørre etter det.
Les mer om kjøttslagene og oppskrifter på bloggen restemat.no

Viltkjøtt

Vilt er det mest bærekraftige alternativet til storfekjøtt. Dyrene har levd fritt hele sitt liv, og norske jegere er stort sett flinke til å hindre unødvendig lidelse hos dyra under jakten.

Bestandene av elg, hjort og rådyr øker her i landet, og de har aldri vært større enn i dag. Skogbruk som legger til rette for et godt næringsgrunnlag, milde vintre og lave bestander av store rovdyr, er blant de viktigste årsakene til økningen.

Selv om vi sannsynligvis kan spise mer vilt enn i dag, er det urealistisk å erstatte store mengder av annet kjøtt med vilt. Da vil skogeierne få sterke økonomiske incentiver til øke bestandene, og vi vil bevege oss ut i et grenseland mellom tamme og ville dyr. Hjortedyr er også drøvtyggere, og økte bestander vil gi økte metanutslipp. Vær oppmerksom på at det også drives oppdrett av hjort, som neppe er mer bærekraftig enn annen kjøttproduksjon.

De fleste store dagligvarekjedene har viltkjøtt i frysedisken. Du kan også kjøpe direkte fra jegere via finn.no og lokale annonser.

Bruk mindre kjøtt per porsjon

For ganske kort tid siden var det vanlig å ha mye mindre kjøtt på tallerkenen enn i dag - sammen med f.eks. poteter og grønnsaker. Vi kan fint redusere antallet kjøttkaker, koteletter eller kyllingfileter, og heller fylle på med forskjellige rotmoser, hummus, grønnsaker og dressinger. En god pekepinn kan være å ta en oppskrift fra www.matprat.no, og halvere kjøttmengden. Matprat er kjøttprodusentenes eget reklameorgan, og har som formål å øke kjøttforbruket i befolkningen. Derfor tar de ofte unødvendig godt i, når de anbefaler kjøttmengder.

Les gjerne mer om arbeidet vårt for å endre Omsetningsloven, som regulerer Matprats finansieringsgrunnlag.

Mindre, men bedre

Hvis vi bruker mindre kjøtt per porsjon, har vi råd til å velge kjøtt som er produsert på en bedre måte. Det er ofte litt dyrere, men til gjengjeld har konvensjonelt produsert kjøtt blitt unormalt billig de siste årene. Billig kjøtt har sin pris som betales av dyrene, miljøet, naturen og din egen helse. Heldigvis har det også i Norge blitt mer mangfold i markedet, og forbrukere kan nå velge å handle fra produsenter som tar mer hensyn til dyr og miljø i produksjonen.

Her finner du kjøtt fra gode produsenter