Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etter tung tradisjonsmat julaften, smaker det ekstra godt med grønne alternativer.
Etter tung tradisjonsmat julaften, smaker det ekstra godt med grønne alternativer.

Tips til julemat

Det er helt greit å kose seg med tradisjonsmat på julaften, det viktigste er hva du gjør alle de andre dagene i året. Men hvorfor ikke tenke nytt de andre juledagene, når ribbe og pinnekjøtt er vel fortært?

Det er helt greit å kose seg med tradisjonsmat på julaften, det viktigste er hva du gjør alle de andre dagene i året. Men hvorfor ikke tenke nytt de andre juledagene, når ribbe og pinnekjøtt er vel fortært?

 

La deg inspirere av gode, norske tradisjoner for bærekraftig julemat, og suppler dem med andre lands retter. Her er noen forslag.

Til koldtbordet

 

Det grønne julebordet

Sett sammen en fargerik symfoni av dine beste vegetarretter. Vi tror dine julegjester vil bli gledelig overrasket, og kanskje er dere flere som innfører dette som en god og velsmakende tradisjon. Se vårt rikholdige arkiv over vegetariske fristelser.

Sild
Sild i alle varianter har lange tradisjoner her i landet, og er både bærekraftig og sunn mat. Inviter gjerne til sildelag med kokte egg, rømme, lefse, rugbrød, vørtebrød og andre godsaker til. Det blir garantert en suksess.

Gravet fisk
Frys fisken først. Fileter den halvtint og trekk ut beina med en pinsett. Vask den godt. Bland to teskjeer pepper, tre spiseskjeer salt og to spiseskje sukker til to kg ren fisk. Strø over salt og sukkerblandingen på begge fileter. Legg på rikelig med hakket, frisk dill og spander gjerne en god kopp konjakk - som du fordeler på begge filetene, før du legger disse oppå hverandre med skinnet ut. Legg en melkekartong oppå, så fisken kommer i press, og la den stå kaldt i tre døgn. Husk å snu den flere ganger, så all fisken får ligge i laken. Det er mange fiskeslag som er egnet til graving – ikke bare laks. Serveres med sennepssaus eller sennepskrem – som du lager ved å vispe kremfløte (eller soyakremfløte, som du får kjøpt i alle store kjedebutikker) og så tilsette ferdig sennepssaus.

Rakfisk
Rakfisk kjøper du ferdig i butikken. Den finnes i flere varianter fra mild til sterk. Server den med potetlefse, rømme og hakket rå løk. Rakfisk er en gammel, nordisk juletradisjon.

Reker, kongekrabbe og blåskjell

Spør etter rekene fra Barentshavet. Krabber og blåskjell er bærekraftig festmat.

Røkt fisk med eggerøre
Tenk gjerne nytt, og erstatt oppdretts-røkelaksen med røkt makrell. Den er både sunnere og mer bærekraftig.

Potetsalat
Kokte poteter deles i terninger og blandes med hakkede: egg, rå løk og sylteagurk. Bland inn majones, rømme eller soyafløte frisk dill, salt og pepper.

Ovnsbakte potetbåter
Vask potetene godt, men behold skinnet. Del dem i båter. Lag en marinade av olivenolje, salt pepper og presset hvitløk. Dryss over frisk dill og stek det hele i ovnen til potetene er lett gylne.

Tunfisksalat
Tunfisk på boks er greit å spise. Den er enten MSC-sertifisert albacore-tunfisk som er på WWFs grønne liste, eller merket Skipjack som er på WWFs gule liste. Del fisken i småbiter og ha i hakket rå løk, frisk dill, majones, soyafløte, salt og pepper. Tunfisk er også kjempegodt i grønn salat.

Ovnsbakte grønnsaker
Del løk, rødbeter, søtpotet og andre favorittgrønnsaker i båter og bak dem i ovnen på 180 grader til du kjenner at de er møre. Steketiden varierer med mengden. Det kan være lurt å steke løken et kvarters tid før du legger på de andre grønnsakene. Kjenn den herlige sødmen fra grønnsakene fylle både luften og ganen. Lag mye, for dette blir en favoritt. Denne retten trenger ikke krydder. Men du kan gjerne blande olivenolje, hvitløk, salt, pepper, urter og fordele marinaden jevnt med hendene, før du setter grønnsakene i ovnen.

Humus
En god humus er et must på ethvert koldtbord. Denne oppskriften liker de fleste. Ha ferdigkokte kikerter, vann, thahini, salt, pepper, litt olivenolje og malt cummin i en stavmikser, og kjør det hele i et par minutter. Til pynt kan du eventuelt ha pinjekjærner, klippet bladpersille, og noen dråper olivenolje og oliven.

Sellerimos
Sellerien deles i biter og kokes i ett kvarter, før den moses med stavmikser og blandes med litt soyafløte. Noen tilsetter en dash sukker, men det er ikke nødvendig. Sellerimos passer til de fleste fisk og vegetariske retter.

Eggesalat
Hardkokte egg deles i småbiter og blandes med majones, hakket rå løk, småhakket sylteagurk, salt og pepper og eventuelt litt soyafløte.

Tzaziki
Riv en agurk grovt på et rivjern. La skåle med revet agurk stå litt på skrå, og gjør plass til saften som siver ut. I løpet av et kvarter har det meste rent ut. Du kan også bruke en sil. Knus ett fedd hvitløk og bland i tre-fire spiseskjeer rømme. Smak til med pepper og ev. litt salt.

Varm middag

 

Den grønne julemiddagen
Et vegetarisk julebord er selvfølgelig det mest miljøvennlige. Server gjerne en vegetarisk juleklassiker - nøttestek med masse godt tilbehør. Se for øvrig vårt rikholdige utvalg gode vegetariske retter her.

Røkt kolje med kålrabistappe og eggesmørHyse/kolje er ja-mat, og skikkelig festmat. Kålrabien deles i biter og kokes en halv time, før den moses. Kan ev ha i litt (soya)fløte og en klatt smør.

Juletorsk har lange tradisjoner
Hvis du ikke pleier å spise det i julen, er det en god ide å gjøre torsk til juletradisjon. Prøv å få tak i den fra Barentshavet, fordi kysttorsken er en truet art.

Lutefisk
Erstatt gjerne baconbitene med hvit saus og godt krydret sprøstekt sopp eller tofubiter. Hvis bacon er et must, kan det begrenses ved å blande det med stekt sopp.

Her finner du tips til miljøvennlig julemat

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 18-12-2014