
Slik unngår du palmeolje i maten


Over 500 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter er undersøkt, og 340 av disse inneholdt palmeolje. Den vegetabilske oljen er billig, og brukes derfor flittig av matvareindustrien. Palmeolje er sterkt kolesteroløkende, og øker derfor risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Palmeoljeguiden klassifiserer matvarer i tre grupper: De som inneholder over 5 prosent palmeolje, inntil 5 prosent palmeolje og de uten palmeolje.
Palmeolje må merkes
Hittil har det vært umulig å vite om det er palmeolje i maten vi spiser, fordi matprodusentene nekter å oppgi at produktene inneholder denne typen olje. Palmeolje er vanligvis merket som vegetabilsk fett eller vegetabilsk olje, og kan derfor forveksles med andre matoljer.
Famtiden i våre hender har også satt fokus på at - matprodusentene nekter å si hvor palmeoljen kommer fra. Mills er den største importøren av palmeolje til Norge og bruker hele 7000 tonn råvarer i året.
– Forbruket av palmeolje må ned for å redusere presset på verdens regnskoger. Guiden er lett tilgjengelig på nett og telefon, noe som gjør det mulig for folk å velge bort produkter med palmeolje, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.
– Palmeoljeproduksjonen er den største trusselen for regnskogen i Indonesia og Malaysia. Forbruket på verdensbasis er doblet de siste ti årene, og den trenden må vi snu, sa daglig leder i Regnskogsfondet, Lars Løvold til NRK.

Relevante artikler

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!