Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Noen matvarer inneholder hele 70 prosent palmeolje, og taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og salte snacks er verstingene i undersøkelsen. I tillegg finner du ofte palmeolje i buljong, sjokolade, bakevarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser. (Foto: Grønn Hverdag)

Slik unngår du palmeolje i maten

Grønn Hverdag og Regnskogfondet har laget en nyttig guide med opplysninger om hvilke matvarer som inneholder palmeolje og hvor mye. Palmeoljeplantasjene bidrar til nedhogging av regnskogen, og den vegetabilske oljen er helseskadelig.
Noen matvarer inneholder hele 70 prosent palmeolje, og taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og salte snacks er verstingene i undersøkelsen. I tillegg finner du ofte palmeolje i buljong, sjokolade, bakevarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser. (Foto: Grønn Hverdag)
Noen matvarer inneholder hele 70 prosent palmeolje, og taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og salte snacks er verstingene i undersøkelsen. I tillegg finner du ofte palmeolje i buljong, sjokolade, bakevarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser. (Foto: Grønn Hverdag)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Grønn Hverdag og Regnskogfondet har laget en nyttig guide med opplysninger om hvilke matvarer som inneholder palmeolje og hvor mye. Palmeoljeplantasjene bidrar til nedhogging av regnskogen, og den vegetabilske oljen er helseskadelig.

Over 500 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter er undersøkt, og 340 av disse inneholdt palmeolje. Den vegetabilske oljen er billig, og brukes derfor flittig av matvareindustrien. Palmeolje er sterkt kolesteroløkende, og øker derfor risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Palmeoljeguiden klassifiserer matvarer i tre grupper: De som inneholder over 5 prosent palmeolje, inntil 5 prosent palmeolje og de uten palmeolje.

Palmeolje må merkes
Hittil har det vært umulig å vite om det er palmeolje i maten vi spiser, fordi matprodusentene nekter å oppgi at produktene inneholder denne typen olje. Palmeolje er vanligvis merket som vegetabilsk fett eller vegetabilsk olje, og kan derfor forveksles med andre matoljer.

Famtiden i våre hender har også satt fokus på at - matprodusentene nekter å si hvor palmeoljen kommer fra. Mills er den største importøren av palmeolje til Norge og bruker hele 7000 tonn råvarer i året.

– Forbruket av palmeolje må ned for å redusere presset på verdens regnskoger. Guiden er lett tilgjengelig på nett og telefon, noe som gjør det mulig for folk å velge bort produkter med palmeolje, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

– Palmeoljeproduksjonen er den største trusselen for regnskogen i Indonesia og Malaysia. Forbruket på verdensbasis er doblet de siste ti årene, og den trenden må vi snu, sa daglig leder i Regnskogsfondet, Lars Løvold til NRK.

Palmeoljeguide_Regnskogsfondet_illOrangutangen risikerer å være utryddet innen få år hvis nedhuggingen av regnskogen fortsetter i samme tempo som i dag. Norske matvareprodusenter må lage flere produkter uten palmeolje, og redusere presset på verdens regnskoger. (Illustrasjonsfoto: Regnskogsfondet)


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!