Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Thea Christoffersen og Hans Berg fra restauranten Food Story er strålende fornøyd med å ha grønt på grillen. (Foto: Håkon Fossmark)
(Foto: Håkon Fossmark)

Slik blir du sommerens grillsjef

Bort med svidde pølser og potetsalat. Inn med friske grønnsaker og fersk fisk. Mer skal ikke til for å imponere grillgjestene dine i sommer.
Bort med svidde pølser og potetsalat. Inn med friske grønnsaker og fersk fisk. Mer skal ikke til for å imponere grillgjestene dine i sommer.
Pølser, koteletter, flintstek og potetsalat. De er alle klassikere og sentrale når nordmenn inviterer til grillfest. Men hvorfor ikke prøve noe nytt i sommer?

Hans Berg er kjøkken- og grillsjef på restauranten Food Story på Grünerløkka i Oslo. Det er ikke mye som skal til om du vil imponere gjestene du har invitert til grillfest, mener han.

  • Vil du motta kjøttfrie oppskrifter hver Kjøttfri mandag? Send sms med TOMAT til 2105 og få spennede oppskrifter hver mandag. (Koster 3 kroner per mottatte melding)

– For eksempel er grønnsaker på grillen er undervurdert! Det er superlett å få til, og det ser frisk og fint ut på grillen. I tillegg smaker grillede grønnsaker virkelig godt og annerledes. Mange av dem får en søtaktig smak, forteller Berg.

Han har fyrt opp grillen i bakgården til Food Story og fylt den med lekre grønnsaker. Alt fra neper til paprika, purre, squash, aubergine og asparges. Til og med blomkål har fått plass på grillen.

– Rotgrønnsaker, som for eksempel neper, gir jeg et lite oppkok i vann. Så legger jeg de på grillen i 20-25 minutter. Paprikaen legger jeg rett på grillen og lar den ligge til den blir myk og har fått en fin svart skorpe. Før paprikaen serveres, fjerner jeg skinnet. Det samme gjør jeg med purren, legg på grillen og så bort med skinnet, forteller Berg, mens grillosen står opp mot himmelen og sprer fristende lukter.

Squash og aubergine er også på grillen, og de kutter Berg i tynne skiver før han marinerer de i litt oliven. Så legges de på grillen i rundt fem minutter. Løk og litt olivenolje legger han i aluminiumsfolie rett på grillkullet og lar det ligge og godgjøre seg i en times tid.

– Vips så er de ferdige, og jeg har lekre grillede grønnsaker å servere, sier Berg, som oppfordrer nordmenn til å prøve seg fram med forskjellige typer grønnsaker på grillen i sommer.

Han mener for mange er for tradisjonelle og kjedelige når de velger ut hva som skal ligge på grillen.

grontpagrillenKun fantasien setter grenser for hva du kan ha på grillen.– Vi har enormt mange gode grønnsaker i Norge, men vi er ikke alltid like flinke til å bruke og sette pris på dem. Her hos Food Story bruker vi stort sett kortreist, økologisk eller biodynamisk dyrkede grønnsaker. Disse grønnsakene smaker mer og bedre enn grønnsaker fulle av sprøytemidler, sier Berg.

Han forstår imidlertid at det ikke alltid er like lett å finne økologiske kvalitetsvarer i dagligvarekjedene som styrer det meste av matutvalget i Norge. I det får han støtte av Morten Østerhus, som er daglig leder på restauranten.

– Vi merker at stadig flere nordmenn etterspør ren kvalitetsmat som ikke er behandlet full av sprøytemidler, og jeg tror den trenden vil fortsette. Når vi får inn gulrøtter til restauranten, er de ofte skitne og fulle av jord, men når vi først får vasket de, er de så mye bedre og sunnere enn konvensjonelt behandlede gulrøtter, sier Østerhus.

I tillegg til grønnsaker, er det også fersk fisk på grillen.

– Nå er det snart sesong for makrell, og jeg vil virkelig anbefale å prøve det på grillen i år. Laks og ørret er også godt. Skal du bruke hvit fisk, er det viktig at det er en fast fisk, sier Berg.

Også matblogger Mari Hult har eksperimentert mye for å finne alternativer til pølser på grillen. Hun har kommet fram til nydelige oppskrifter på alt fra poteter til burgere, grillspyd og bananer. Du finner oppskriftene og tipsene til Mari på hennes blogg.

theaoghans1-grillerThea Christoffersen jubler for Hans Bergs grilling.