Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Enten man måler ut fra vekt eller næringsinnhold: For klimaet ville det være en stor fordel om vi spiste mindre kjøtt og mer korn, frukt og grønt. (Illustrasjon:Istock)

Klimagassutslipp fra matvarer

Det er stor forskjell på hvor store klimagassutslipp forskjellige matvarer har lagt igjen på veien fra gård til tallerken. Her er en oversikt.

Det er stor forskjell på hvor store klimagassutslipp forskjellige matvarer har lagt igjen på veien fra gård til tallerken. Her er en oversikt.

Search:
Vare Kategori kgCO2/kgvare kgCO2/1000kcal
Bønner (tørkede) Belgvekster 0,7 0,2
Erter (tørkede) Belgvekster 0,7 0,2
Appelsinjuice Diverse 1,0 2,3
Sukker Diverse 1,2 0,3
Egg Diverse 1,8 1,3
Sild (filet) Fiskogsjømat 0,9 0,4
Makrell (frossen, filet) Fiskogsjømat 1,0 0,5
Sei (frossen, filet) Fiskogsjømat 2,6 3,8
Torsk (filet) Fiskogsjømat 2,8 3,7
Reker Fiskogsjømat 3,0 9,0
Laks (oppdrett, filet) Fiskogsjømat 3,2 1,6
Hyse (filet) Fiskogsjømat 3,8 5,7
Jordbær (norske) Fruktogbær 0,2 0,6
Epler (norske) Fruktogbær 0,3 0,6
Pærer (norske) Fruktogbær 0,3 0,6
Epler (europeiske) Fruktogbær 0,6 1,2
Kiwi Fruktogbær 1,2 2,0
Epler (ikke-europeiske) Fruktogbær 1,3 2,7
Banan Fruktogbær 1,3 1,6
Honningmelon Fruktogbær 1,3 3,5
Vannmelon Fruktogbær 1,3 3,7
Hodekål Grønnsaker 0,3 1,0
Blomkål (norsk) Grønnsaker 0,4 1,5
Brokkoli (norsk) Grønnsaker 0,4 1,2
Kinakål (norsk) Grønnsaker 0,4 2,3
Purre (norsk) Grønnsaker 0,4 1,3
Salat (norsk) Grønnsaker 0,4 3,2
Løk (norsk) Grønnsaker 0,5 1,7
Blomkål (importert) Grønnsaker 0,7 3,0
Brokkoli (importert) Grønnsaker 0,7 2,4
Kinakål (importert) Grønnsaker 0,7 4,7
Purre (importert) Grønnsaker 0,7 2,5
Salat (importert) Grønnsaker 0,7 6,4
Løk (importert) Grønnsaker 0,8 2,5
Agurk (importert) Grønnsaker 1,2 10,9
Tomater (importert) Grønnsaker 1,2 9,2
Avokado Grønnsaker 1,3 0,7
Agurk (norsk) Grønnsaker 3,5 31,8
Tomater (norske) Grønnsaker 3,5 19,4
Paprika Grønnsaker 4,0 13,3
Kylling Kjøtt 3,0 2,8
Svinekjøtt Kjøtt 4,5 2,1
Fårekjøtt Kjøtt 17,0 8,1
Storfekjøtt Kjøtt 22,7 13,6
Byggryn Kornvarer 0,8 0,2
Havregryn Kornvarer 0,8 0,2
Müsli Kornvarer 0,8 0,2
Brød Kornvarer 0,9 0,3
Ris Kornvarer 4,0 1,2
Melk (hel) Meieriprodukter 1,2 1,9
Melk (lett) Meieriprodukter 1,2 2,8
Melk (skummet) Meieriprodukter 1,2 3,6
Iskrem (fløtebasert) Meieriprodukter 1,2 0,6
Fløte (38% fett) Meieriprodukter 6,8 1,9
Brunost Meieriprodukter 9,0 2,0
Gulost Meieriprodukter 9,0 2,6
Smør Meieriprodukter 14,0 1,9
Gulrot Rotgrønnsaker 0,3 0,9
Kålrot Rotgrønnsaker 0,3 0,9
Pastinakk Rotgrønnsaker 0,3 0,5
Persillerot Rotgrønnsaker 0,3 0,7
Sellerirot Rotgrønnsaker 0,3 1,2
Poteter (norske) Rotgrønnsaker 0,4 0,9
Poteter (importerte) Rotgrønnsaker 0,6 1,0
Rapsolje Vegetabilskfett 1,3 0,1
Margarin (40% fett) Vegetabilskfett 1,5 0,4
Margarin (80% fett) Vegetabilskfett 1,5 0,2
Druer Fruktogbær 1,3 2,1
Hvetemel Kornvarer 0,8 0,2
Yoghurt Meieriprodukter 1,2 1,7
Rømme (lett) Meieriprodukter 6,8 3,6

Utslippstallene gjelder CO2-ekvivalenter, altså alle klimagasser omregnet til CO2.

Om utslippstallene

  • Tallene er hentet fra Bioforsk-rapporten Klimavennlig mat i sykehjem (Hille og Nymoen, 2012), som inneholder en metastudie av rundt 80 livssyklusanalyser for mat- og drikkevarer, og fra CICERO-rapporten Climate Footprints of Norwegian Dairy and Meat (CICERO, 2016).  Utslippstallene inkluderer hele verdikjeden fra åker (inkludert innsatsfaktorer som gjødsel osv) til butikk.
  • Tallene er omtrentlige. Det kan være betydelige avvik mellom produksjonsformer og produksjonsland. Utslippstallene må derfor ses på som veiledende, og ikke absolutte. For mer informasjon om avvik, se Nymoen og Hille (2012).
  • Utslipp per energienhet er beregnet ut fra Matvaretabellen.
blog comments powered by Disqus