Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ikke kast maten!

Her er tipsene for deg som vil kaste mindre mat og spare noen penger i samme slengen.

Her er tipsene for deg som vil kaste mindre mat og spare noen penger i samme slengen.

Du kikker på maten. Der står det gjerne «Siste forbruksdag» eller «Best før». Men hva betyr det egentlig? En tredel av maten vi produserer går rett i søpla. Hver nordmann kaster 46 kg mat i året. Det vi kaster aller mest av, er brød, frukt og grønnsaker. FN forteller oss at om verden hadde kuttet matkastingen med 25%, kunne alle som sultet, fått noe å spise.

Les også: Maten vi kaster kan mette 600.000

Generelle tips

  • "Best før" betyr ikke "Uspiselig etter". Mat som er merket med "Best før" kan holde i både dager og uker etter utløpsdatoen. Lukt og smak deg fram!
  • Oppbevaring av maten som regel har mer å si for holdbarheten enn datomerkingen. Passer du på at ferskvarer står kaldt, holder de lenge.
  • Frukt og grønnsaker blir skadet når du klemmer på dem. Da må butikken kaste.
  • Hvis du tar et produkt ut av kjøle- eller  frysedisken og legger det et annet sted, må butikken kaste det.
  • Hvis alle alltid tar de beste varene, med lengst holdbarhet, må butikken kaste det som blir igjen.
  • Varer blir fortere ødelagt av at vi alltid tar den underste eller borterste. Det blir rifter i emballasjen, ting ramler ned osv.

Les også: Norsk matsvinn kan mette 800.000 mennesker

Bakervarer

Nordmenn kaster mer enn 100.000 brød hver dag. Visste du at:

  • Grovt brød holder lengre enn fint brød?
  • Frossent brød kan holde seg i mellom seks og syv måneder?
  • Brød kan holde seg lenge hvis det pakkes i plast, papir, aluminiumsfolie eller tette bokser?
  • Mel kan holde mellom 18 og 24 måneder?

Frukt og grønt

Hver og en av oss kaster 11,3 kilo frukt og grønt hvert år. Visste du at:

  • Epler og pærer bør lagres i romtemperatur? Melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring.
  • Steinfrukt og bær bør oppbevares i kjøleskapet?
  • De aller fleste grønnsaker med fordel kan oppbevares i kjøleskapet? Unntakene er tomat, agurk, artisjokk, fersk ingefær, auberginer og squash.
  • Innpakkede grønnsaker bør være så lenge som mulig i originalemballasjen? Denne emballasjen er optimal for plantenes ånding og varene holder seg derfor lengst i den.

Melk og ost

Det går med 1000 liter vann for å produsere en liter melk, og 20 liter melk for å produsere en kilo smør. Visste du at:

  • Meieriprodukter ofte holder i lang tid etter utløpsdato? Bruk nese, øyne og smaksløker for å finne ut om det er spiselig.
  • Yogurt holder mer enn en måned i kjøleskapet?
  • Parmesan, Jarlsberg og Edamer er ostene som holder lengst?
  • Muggost og myke oster ofte kan brukes lenge etter holdbarhetsdato?
  • Hard ost med mugg er spiselig hvis du skjærer vekk muggen? Mykere oster og smøreoster bør osten derimot kastes hvis de er mugne.
  • Vafler, pannekaker og annet bakverk er like gode eller enda bedre med melk eller fløte som har tyknet?

Fisk, kjøtt og egg

I Norge kaster vi 850 tonn egg hvert år. Visste du at:

  • Egg kan holde i flere måneder etter utløpsdato?
  • Ideell oppbevaringstemperatur for ferskt kjøtt er fire grader?
  • Ferske, salte og røykte fiskevarer kan fryses?
  • Hvis fersk fisk holdes kjølig sammenhengende, kan den holde i 10-12 dager?
e

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!