Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Ikke kast maten!

Her er tipsene for deg som vil kaste mindre mat og spare noen penger i samme slengen.

Her er tipsene for deg som vil kaste mindre mat og spare noen penger i samme slengen.

Du kikker på maten. Der står det gjerne «Siste forbruksdag» eller «Best før». Men hva betyr det egentlig? En tredel av maten vi produserer går rett i søpla. Hver nordmann kaster 46 kg mat i året. Det vi kaster aller mest av, er brød, frukt og grønnsaker. FN forteller oss at om verden hadde kuttet matkastingen med 25%, kunne alle som sultet, fått noe å spise.

Les også: Maten vi kaster kan mette 600.000

Generelle tips

  • "Best før" betyr ikke "Uspiselig etter". Mat som er merket med "Best før" kan holde i både dager og uker etter utløpsdatoen. Lukt og smak deg fram!
  • Oppbevaring av maten som regel har mer å si for holdbarheten enn datomerkingen. Passer du på at ferskvarer står kaldt, holder de lenge.
  • Frukt og grønnsaker blir skadet når du klemmer på dem. Da må butikken kaste.
  • Hvis du tar et produkt ut av kjøle- eller  frysedisken og legger det et annet sted, må butikken kaste det.
  • Hvis alle alltid tar de beste varene, med lengst holdbarhet, må butikken kaste det som blir igjen.
  • Varer blir fortere ødelagt av at vi alltid tar den underste eller borterste. Det blir rifter i emballasjen, ting ramler ned osv.

Les også: Norsk matsvinn kan mette 800.000 mennesker

Bakervarer

Nordmenn kaster mer enn 100.000 brød hver dag. Visste du at:

  • Grovt brød holder lengre enn fint brød?
  • Frossent brød kan holde seg i mellom seks og syv måneder?
  • Brød kan holde seg lenge hvis det pakkes i plast, papir, aluminiumsfolie eller tette bokser?
  • Mel kan holde mellom 18 og 24 måneder?

Frukt og grønt

Hver og en av oss kaster 11,3 kilo frukt og grønt hvert år. Visste du at:

  • Epler og pærer bør lagres i romtemperatur? Melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring.
  • Steinfrukt og bær bør oppbevares i kjøleskapet?
  • De aller fleste grønnsaker med fordel kan oppbevares i kjøleskapet? Unntakene er tomat, agurk, artisjokk, fersk ingefær, auberginer og squash.
  • Innpakkede grønnsaker bør være så lenge som mulig i originalemballasjen? Denne emballasjen er optimal for plantenes ånding og varene holder seg derfor lengst i den.

Melk og ost

Det går med 1000 liter vann for å produsere en liter melk, og 20 liter melk for å produsere en kilo smør. Visste du at:

  • Meieriprodukter ofte holder i lang tid etter utløpsdato? Bruk nese, øyne og smaksløker for å finne ut om det er spiselig.
  • Yogurt holder mer enn en måned i kjøleskapet?
  • Parmesan, Jarlsberg og Edamer er ostene som holder lengst?
  • Muggost og myke oster ofte kan brukes lenge etter holdbarhetsdato?
  • Hard ost med mugg er spiselig hvis du skjærer vekk muggen? Mykere oster og smøreoster bør osten derimot kastes hvis de er mugne.
  • Vafler, pannekaker og annet bakverk er like gode eller enda bedre med melk eller fløte som har tyknet?

Fisk, kjøtt og egg

I Norge kaster vi 850 tonn egg hvert år. Visste du at:

  • Egg kan holde i flere måneder etter utløpsdato?
  • Ideell oppbevaringstemperatur for ferskt kjøtt er fire grader?
  • Ferske, salte og røykte fiskevarer kan fryses?
  • Hvis fersk fisk holdes kjølig sammenhengende, kan den holde i 10-12 dager?
e

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 30 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler